Prskanje paradajza sodom bikarbonom – zaštita od bolesti rajčice

sprej od sode bikarbone za paradajz

Ako ste u toplijim (južnijim) područjima sa sadnjom paradajza možete već započeti. U slučaju da se nalazite u sjevernijim dijelovima Hrvatske sadnju možete započeti oko 20. veljače kada su temperature iznad 10 stupnjeva. Naime, sjeme paradajza može proklijati na minimalnoj temperaturi od 10 stupnjeva, dok je idealna temperatura za razvoj ploda između 18  i 22 stupnja.

Na stranicama ATTRA-e odnosno programa koji je razvio i njime upravlja Nacionalni centar za odgovarajuću tehnologiju (NCAT) pojavilo se priopćenje o sodi bikarboni kao blagotvornom antifungalnom sredstvu koje se može koristiti prilikom uzgoja raznih poljoprivrednih kultura. Premda se u početku razvila zabrinutost zbog natrija koji može uništiti lišće, korijenje  druge dijelove biljke te kasnije utjecati na biljke (može se zadržati u tlu), daljnjim istraživanjima je utvrđeno kako se ne radi o količini dovoljnoj za počinjenje ozbiljnje štete.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) proglasila je natrijev bkarbonat sigurnim za jestive biljke

Kako prepoznati gljivice (plijesan) na paradajzu?

Bolesti rajčice, poput gljivica na listovima, najbolje napreduju kad je visoka vlaga, a temperatura u zraku između 15 i 20 stupnjeva.  Neke vrste gljivica mogu se vrlo brzo proširiti po ostatku lista i biljke te uzrokovati truljenje voća.

Gljivice (plijesan) možete prepoznati na temelju:

  • Smeđih ili crnih točkica na listovima – koje mogu dovesti do potpune zaraze biljke, stabljike i ploda.
  • Bijelih flekica na gornjoj strani lista.
  • Sivih izbočina s tamnim rubovima – koje mogu ukazivati na bolesti korijena.

Što god da je, nije neizlječivo. Najpoznatiji prirodni način za borbu protiv različitih vrsta gljivica na biljci jest soda bikarbona.

list s gljivicama

Soda bikarbona za paradajz

I dok s nestrpljenjem iščekujete griz svog ukusnog domaćeg paradajza možete primijetiti neuobičajene flekice na lišću (poput gljivica).

Prije nego se odlučite na korištenje opasnih i štetnih kemikalija pokušajte s jednostavnim trikom – sodom bikarbonom koja je djelotvorna za različite bolesti rajčice. Može se koristiti i kao zaštita paradajza od plamenjače.

Što je soda bikarbona?

Kemijska formula sode bikarbone je NAHCO3 ili natrij bikarbonat. I na pitanje je li prirodna odgovor je – da. Ovaj kemijski spoj možemo pronaći u izvorima, gejzirima i drugim mjestima koja su bogata sumporom. Stoga je soda bikarbona potpuno prirodni, organski dodatak vašem vrtu.

Kako djeluje? 

Soda bikarbona ili natrij bikarbonat jest spoj koji može pomoći kod različitih bolesti koje mogu zadesiti paradajz poput:

  • gljivičnih infekcija,
  • parazita,
  • raspadanja,
  • plamenjače itd.

Ona ne djeluje tako da ubija gljivična oboljenja već mijenja pH ravnotežu lišća sa 7 na 8 kako gljivične spore ne bi mogle klijati i razmnožavati se. 

Sprej od sode bikarbone može se koristiti i kao zaštita rajčice od smrdljivog martina.

Nemojte prskati paradajz popodne, najbolje vrijeme jest ujutro ili navečer kako se biljka ne bi oštetila.

Recepti za sprej od sode bikarbone

Recepti za izradu spreja od sode bikarbone vrlo su jednostavni i brzo se spravljaju, a djeluju na bolesti rajčice.

Dovoljno je samo u vaš vrtni raspršivač ubaciti dobro izmiješane sastojke. U nastavku vam donosimo 2 recepta.

1. Recept za sprej od sode bikarbone 

Prvi recept, prema savjetima vrtlara iz Santa Clare, koji je jedan od najpoznatijih proizvođača paradajza na svijetu, kombinira 5 žlica hortikulturnog ulja sa 7.5 litara vode.

Vodu i ulje dobro izmiješajte. Potom dodajte 8 žlica sode bikarbone i miješajte dok se u potpunosti ne otopi. 

2. Recept za sprej od sode bikarbone i prirodnog sredstva za pranje suđa

U ovom receptu potrebno je dodati i prirodno sredstvo za pranje suđa. Pritom je potrebno pripaziti da ne sadrži izbjeljivače, mirise i druge aditive.

Pomiješajte 2 žlice sode bikarbone, 2 žlice hortikulturnog ulja i 4 kapi sredstva za pranje posuđa u 7,5 litara vode.

sprejanje bilja

Prskanje sodom bikarbonom – postupak

  1. Prije nanošenja spreja uklonite što je više moguće zahvaćenog lišća s biljke.
  2. Pošpricajte svoje biljke samo vodom kako biste otvorili pore.
  3. Tek sada slijedi nanošenje mješavine sode bikarbone. Nanesite je temeljito po cijeloj biljci. Nemojte zaboraviti donje strane lišća.
  4. Ponavljajte postupak svaki dan, sedam do osam dana, dok ne dovedete bolest pod kontrolu.
  5. Ovaj način možete koristiti i za prskanje paradajza u plasteniku.

Negativne strane spreja od sode bikarbone za paradajz

Kako i kod većine stvari ključ je u umjerenosti. Prekomjerno i učestalo korištenja spreja od sode bikarbone može uzrokovati sušenje lišća.

Osim toga, soda bikarbona se može akumulirati u tlu gdje upija željezo i kalcij te sprječava apsorpciju željeza u biljku. To može rezultirati sporim rastom ili žućkastim lišćem. 

Dodatni savjeti za zaštitu biljaka

Osim sode bikarbone, za zaštitu biljaka može se koristiti i mlijeko. Posebno je popularno špricanje paprike mlijekom i prskanje krastavaca mlijekom.

Više o zaštiti prskanju biljaka mlijekom pročitajte u našem članku —> Zaštita biljaka mlijekom – kako pripremiti i koristiti mlijeko kod zaštite biljaka?

Između ostalog zaštita rajčice moguća je upotrebom modrom galicom koja se još naziva i Bordoška juha. Ova kombinacija modre galice i vapnenca najčešće se koristi za zaštitu vinove loze.

Više o modroj galici i njenoj upotrebi možete pročitati —>Bordoška juha – formula, cijena i priprema.

Članak objavljen:

Izvori: 

  1. George Kuepper, Raeven Thomas, Richard Earlles. (2001). Use of Baking Soda as a Fungicide

Saznajte više o gljivičnim infekcijama:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.13 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prskanje paradajza sodom bikarbonom, koji omjer sode bik i vode za prskanje biljaka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu