Kako očistiti plijesan sa zida? Može uzrokovati napadaj astme, a ima je i na skrivenim mjestima! Evo prirodnih metoda

Kako očistiti plijesan sa zida

Život u prostoru ispunjenom plijesni nije zdrav. Plijesan može uzrokovati probleme s disanjem, suzne oči, šmrcanje, kašljanje ili u najgorem scenariju izazvati i napadaj astme. Plijesan može vašem prostoru “podariti” i specifičan, neugodan miris. Zato u nastavku pročitajte kako očistiti plijesan sa zida.

Plijesan nastaje kao posljedica vlage koja se nakuplja u određenom dijelu, najčešće u površinskom dijelu zida. Vlaga na zidu je problem s kojim se susreće velik broj kućanstava. Uzrok može biti cijev u zidu koja pušta vodu ili loša izolacija koja propušta vodu iz okoliša u stan.

Podrumski stanovi i oni koji obiluju vlagom često su na meti plijesni. Plijesan se ponekad pojavljuje i na skrivenim mjestima, stoga je možete uočiti tek kada pomaknete namještaj.

Crna plijesan je problem s kojim se ljudi susreću godinama, međutim, tek nedavno je utvrđeno koliko je zapravo štetna. Riječ je o vrsti plijesni koja uzrokuje glavobolju i vrtoglavicu. Bijela plijesan se većinom pojavljuje na hrani, no može se pojaviti i na zidu.

Bez obzira na to koja je vrsta plijesni u pitanju (crna, bijela, zelena, crvena ili narančasta), plijesan je potrebno odmah ukloniti. Bilo koja vrsta plijesni može širiti spore koje su u nekim slučajevima toksične. Evo kako očistiti plijesan sa zidova.

Kako oprati plijesan sa zida
FOTO: Shutterstock

Kako očistiti plijesan sa zida?

Ako ste plijesan brzo uočili, dok je još vlažna, za uklanjanje vam je dovoljna obična krpa. Krpu namočite i uklonite plijesan sa zida. Na dijelovima na kojima je plijesan ostala možete upotrijebiti hrapaviju krpu. 

Ako se plijesan već osušila prije nego ste je primijetili, “zaprljani” dio zida najprije namočite te uklonite pomoću kuhinjske krpe. Ako je plijesan čvrsto ukorijenjena u zid, uklonite je oštrim predmetom. Nakon toga će taj dio zida biti potrebno ponovno obojiti

Nakon što ste uklonili plijesan, dio zida na kojem je bila plijesan potrebno je dezinficirati. To možete učiniti pomoću izbjeljivača za odjeću, npr. čistog alkohola ili nekog drugog sredstva za dezinfekciju.

Bez obzira na to koje sredstvo ćete koristiti, nanesite ga spužvom na područje zida gdje je bila plijesan i ostavite da se upija 15 minuta. Zahvaćeno područje na kraju temeljito posušite pomoću sušila za kosu. 

U prevenciji protiv nastanka plijesni najvažnije je riješiti problem vlage. Plijesan se razvija na organskom materijalu u prisutnosti vlage, stoga je jedini način sprječavanja nastajanja plijesni održavanje prostora suhim.

Kako oprati plijesan sa zida pomoću prirodnih metoda?

Ako se pitate kako ukloniti plijesan na zidu sredstvima koja ne štete okolišu, odgovor donosimo u nastavku.

Plijesan na zidu – ocat

Ako se pitate kako očistiti plijesan sa zida pomoću octa, pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Zahvaćeno područje na zidu poprskajte ovom otopinom i ostavite da se osuši. Osobe koje su koristile ovo sredstvo ističu kako je djelotvorno.

Nešto manji problem može biti neugodan miris octa, stoga bi bilo najbolje nakon upotrebe prostoriju dobro prozračiti.

Kako očistiti gljivice sa zida
FOTO: Shutterstock

Kako očistiti gljivice sa zida?

Gljivice na zidu najčešća su pojava u kupaonicama, i to većinom na pločicama, odnosno između pločica. Ako kontinuirano imate problem s gljivicama na zidu, najbolje je promijeniti silikon na rubovima kade. Na tržištu postoje sanitarni silikoni koji sadrže sredstvo protiv gljivica

U slučaju da su se gljivice zavukle ispod pločica, ne preostaje vam mnogo opcija. Prije ili kasnije morat ćete napraviti potpunu adaptaciju kupaonice. Pri adaptaciji gljivicama zahvaćenih površina uvijek koristite materijal koji je otporan na gljivice i plijesan. Izbor boja za zidove protiv plijesni je širok. 

U slučaju da je plijesan zahvatila ivericu, vrijeme je da taj dio namještaja zamijenite novim. 

Gljivice na zidu – soda bikarbona

Kad su u pitanju gljivice na zidovima, recept s kojim ih možete ukloniti uključuje prirodnu i vrlo učinkovitu metodu. Pomiješajte istu količinu octa i vode. U mješavinu dodajte sodu bikarbonu tako da dobijete pastu. Smjesu nanesite na zid i pustite da se osuši, a zatim sastružite.

Gljivice na zidu – varikina

Plijesni na fugama, silikonima i sl. na kraj možete stati struganjem zahvaćenog dijela s otopinom izbjeljivača (varikina). Za struganje koristite grubu četkicu ili četkicu za zube koju ste namijenili takvim poslovima.

Čišćenje plijesni varikinom jedna je od najučinkovitijih metoda uklanjanja plijesni sa zida. 

Sredstvo protiv plijesni na zidu

Sredstvo protiv plijesni se može koristiti za uklanjanje plijesni i gljivica sa zidova i stropova. Na tržištu se većinom mogu pronaći dvije vrste takvog sredstva – s klorom i bez klora. Sredstvo protiv plijesni koje nije na bazi klora nema neugodan miris te je pogodno za korištenje u spavaćim sobama.

Sredstvo protiv plijesni je vrlo važno ako živite u stambenom prostoru s mnogo vlage. Kako ne biste lutali, za vas smo pronašli nekoliko odličnih kupovnih sredstava za uklanjanje plijesni:

  • SchimmelX Impregnacija (750 ml) – 15,91 euro
  • PUFAS Odstranjivač plijesni H2O2 (500 ml) – 14,50 eura
  • Caparol-Fungizid (0,75 l) – 18 eura
  • Denkmit Sredstvo za uklanjanje plijesni (750 ml) – 1,40 eura
  • PUFAS Odstranjivač plijesni (250 ml, sadrži klor) – 7,31 euro
  • Cillit Bang Sredstvo za uklanjanje plijesni (750 ml, sadrži klor) – 6,69 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.30 / 5   43

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: plijesan na zidu, kako ukloniti plijesan sa zidova, gljivice na zidu, varikina, uklanjanje plijesni sa zidova, kako skinuti plijesan sa zidova, kako ocistiti plijesan na zidu, plijesan na zidu zdravlje, varikina i plijesan, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu