Često ste bolesni tijekom zime? Krivac može biti vaš dom! Evo 10 savjeta za održavanje doma čistim i bez mikroba

uz smanjenu ventilaciju i više vremena provedenog u zatvorenom prostoru, postoji veći rizik od širenja klica i bolesti

Kako zima dolazi, hladno vrijeme često dovodi do povećanja aktivnosti u zatvorenom prostoru, čineći naše domove ugodnim utočištem od hladnoće. Međutim, uz smanjenu ventilaciju i više vremena provedenog u zatvorenom prostoru, postoji veći rizik od širenja klica i bolesti.

Održavanje doma čistim i bez mikroba postaje ključno tijekom ovog godišnjeg doba, kako biste osigurali zdravlje svoje obitelji. Evo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da svoj dom održite čistim i bez mikroba ove zime.

Često pranje ruku

Jedan od najjednostavnijih, ali najučinkovitijih načina za sprječavanje širenja klica je redovito pranje ruku. Potaknite sve članove svojeg kućanstva da temeljito i često peru ruke, osobito nakon povratka kući, prije jela i nakon korištenja kupaonice. Osigurajte antibakterijski sapun i podsjetite sve na važnost ove osnovne higijenske prakse.

Pročitajte članak “Kako prati ruke? Znamo koliko je važna temperatura vode i zašto ona nije dovoljna“.

Očistite i dezinficirajte površine osjetljive na dodir

Površine koje se često dodiruju, kao što su kvake, prekidači za svjetlo, daljinski upravljači i radne površine, mogu sadržavati klice. Redovito čistite i dezinficirajte ta područja kako biste smanjili rizik od kontaminacije. Koristite dezinfekcijske maramice ili mješavinu vode i octa za ekološki prihvatljivu opciju.

Pročitajte članak “Protiv kašlja, alergija i osipa: 7 načina kako detoksicirati dom na prirodan način“.

Površine koje se često dodiruju, kao što su kvake, prekidači za svjetlo, daljinski upravljači i radne površine, mogu sadržavati klice
FOTO: Shutterstock

Održavajte dosljedan raspored čišćenja

Razvijte rutinu čišćenja i držite je se. Redovito usisavajte tepihe, površine od prašine i brišite podove kako biste uklonili prašinu, alergene i klice. Ne samo da će vaš dom izgledati uredno, već ćete stvoriti i zdravije životno okruženje.

Pročitajte članak “Koliko je čist vaš dom? Evo na što posebno trebate obratiti pažnju kada čistite kako biste spriječili pojavu raznih klica“.

Pranje posteljine i rublja

Tijekom zime više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, posebno u krevetu. Osigurajte da se posteljina, jastučnice i deke redovito peru u vrućoj vodi, kako bi se uklonile sve bakterije ili virusi. Ovo je osobito važno ako je netko u vašem kućanstvu bolestan.

Pročitajte članak “Rublje čisto kao suza: Moćnik od jednog eura bolji od bilo kakve kemije“.

Pravilna ventilacija

Iako je primamljivo držati prozore i vrata zatvorenima kako bi se zadržala toplina, pravilna ventilacija ključna je za održavanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru.

Svaki dan otvorite prozore nekoliko minuta, kako biste omogućili cirkuliranje svježeg zraka i istisnuli ustajali, potencijalno zaraženi zrak.

Pročitajte članak “Računi za energiju rastu, ali neprovjetravanje doma ugrožava zdravlje: Evo kako pravilno prozračiti stan ili kuću te smanjiti novčane izdatke“.

Razmislite o korištenju ovlaživača zraka kako biste održali optimalnu razinu vlažnosti u svojem domu
FOTO: Shutterstock

Investirajte u ovlaživač zraka

Zimi je zrak obično suh, što može pridonijeti širenju virusa. Razmislite o korištenju ovlaživača zraka kako biste održali optimalnu razinu vlažnosti u svojem domu. Odgovarajuća vlažnost može spriječiti preživljavanje i prijenos virusa koji se prenose zrakom.

Pročitajte članak “Ovlaživač zraka – spriječite probleme suhog zraka tijekom sezone grijanja“.

Održavajte higijenu zimske odjeće

Zimski kaputi, šalovi i rukavice mogu nositi bakterije pokupljene s raznih površina. Potaknite sve da otresu višak snijega i uklone mokru opremu čim uđu u kuću. Odredite određeno mjesto za sušenje zimske opreme, sprječavajući širenje klica.

Redovito provjeravajte i mijenjajte filtere

Ako vaš dom ima sustav grijanja, pobrinite se da se filteri redovito provjeravaju i mijenjaju. Čisti filteri pomažu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru zadržavajući prašinu, alergene i bakterije i smanjujući rizik od respiratornih problema.

Pročitajte članak “Kako očistiti radijator iznutra? Evo kako osigurati ugodnu temperaturu tijekom zimskih mjeseci i uštediti energiju“.

Svaki dan otvorite prozore nekoliko minuta, kako biste omogućili cirkuliranje svježeg zraka
FOTO: Shutterstock

Prakticirajte sigurno rukovanje hranom

Zima sa sobom donosi razna ukusna blagdanska jela, ali ključno je rukovati hranom na siguran način. Operite ruke prije pripreme jela, temeljito skuhajte hranu i ostatke hrane odmah pohranite u hladnjak, kako biste spriječili razvoj štetnih bakterija.

Informirajte se na vrijeme

Budite u tijeku sa zdravstvenim savjetima i preporukama, posebno tijekom sezone gripe. Imajte dobro opskrbljen ormarić za lijekove s osnovnim potrepštinama kao što su lijekovi protiv bolova, lijekovi protiv kašlja i maramice za brzo rješavanje svake bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu