Kako prati ruke – koliko je temperatura vode važna za uništavanje virusa?

Kako prati ruke

Otkad je počela pandemija koronavirusa, ponavljaju se važne dvije mjere u borbi protiv širenja virusa: fizička udaljenost od drugih osoba od najmanje 2 metra i obavezno pranje ruku te izbjegavanje dodirivanja lica.

Naime, virus se širi kapljičnim putem, bilo izravno od osobe do osobe, bilo padanjem zaraženih kapljica na okolne predmete. S obzirom na to da je gotovo nemoguće u potpunosti pratiti što dodirujete i tko je sve dodirivao isti predmet prije vas, preostaje jedino briga o čistoći vlastitih ruku. Sapun i topla voda predstavljaju bitne saveznike protiv bilo kojih mikroorganizama pa tako i koronavirusa.

Zašto sapun i voda?

Zbog građe koronavirusastanična membrana je njegova slaba točka. Membrana je složena pretežno od lipidnih (masnih) molekula koje se međusobno drže zajedno slabim kemijskim vezama.

Sapuni, s druge strane, sadrže hidrofilni (“voli” vodu) i hidrofobni (“ne voli” vodu) dio gdje hidrofilna komponenta pomaže miješanju sapuna s vodom dok hidrofobna komponenta reagira s drugim hidrofobnim molekulama kao što su lipidi ili masti. Upravo ta hidrofobna strana sapuna prekida kemijske veze između lipidnih molekula virusa čime raspada njegovu staničnu membranu i virus gubi svoju infektivnu ulogu.

Sama voda ne postiže isti učinak te je upravo kombinacija sapuna i vode najvažniji zaštitnik protiv koronavirusa.

Higijensko pranje i dezinfekcija ruku

Učinak sapuna nije trenutačan, već je potrebno prati ruke barem 20 sekundi. Praktičnim se pokazao savjet da dok se peru ruke dva puta otpjeva pjesma “Sretan rođendan” ili neka od brojnih drugih pjesama koje mogu poslužiti kao tajmer.

Bitna je i tehnika pranja ruku kako bi se oprala svaka površina, između prstiju kao i ispod noktiju.

Nakon pranja, ruke se obrišu čistim ručnikom ili papirom.

Je li bitna temperatura vode prilikom pranja ruku?

Nije. Najvažnije je temeljito oprati ruke upotrebom sapuna i vode, a sama temperatura vode nije presudan čimbenik. Prema dosadašnjim istraživanjima, čini se da temperatura koja onesposobi koronavirus iznosi oko 90 stupnjeva.

Dakle, i da čovjek želi prati ruke vodom zagrijanom na 90 stupnjeva, uzrokovale bi se teže posljedice oštećenja kože i omogućio bi se prolaz drugim mikroorganizmima.

Zaštita kože

Bitno je zapamtiti da koža predstavlja fizičku barijeru i da se vrućom vodom, kao i pretjeranim ribanjem i pranjem ruku, može oštetiti taj zaštitni sloj kože i paradoksalno postati izloženija napadu mikroorganizama.

Poslije svakog pranja ruku preporučuje se namazati ruke kremom protiv isušivanja. Ako se pojavi suha, ispucala koža ili rane na rukama, dobro je promijeniti sapun u neki manje agresivan, poput onih za bebe i malu djecu.

Kada prati ruke?

Ruke treba prati:

  • prije, tijekom i poslije pripremanja hrane,
  • prije jela,
  • prije i poslije skrbi za nekog bolesnog,
  • prije i poslije čišćenja porezotine ili rane,
  • poslije odlaska na toalet,
  • poslije pražnjenja nosa, kašljanja ili kihanja,
  • čim se dođete kući nakon boravka vani.

Dezinficijensi za ruke i koronavirus

Ako nemate pristup sapunu i vodi, imajte uvijek pri ruci dezinficijense na alkoholnoj bazi (minimalno 62% alkohola) jer je lipidna membrana koronavirusa osjetljiva na alkohol. Ponovo je bitno pravilno korištenje dezinficijensa – prekriva potpunu površinu ruku i protrlja se 20 sekundi dok se ruke ne osuše.

Iz tog razloga jer ne sadrže alkohola, baby maramice ili bilo koje druge vlažne maramice s udjelom alkohola manjim od 60% su neupotrebljive protiv koronavirusa. Na nekim maramicama obično piše da “ubija 99.9% bakterija” u nekoliko sekundi, što također nije učinkovito protiv koronavirusa jer je drugačije stanične građe.

Više informacija o koronavirusu potražite ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu