Krema za ruke – zašto je važna i kako je napraviti

krema-za-ruke

Danas većina ljudi koristi kremu za lice, no često zaboravimo koristiti kremu za ruke dok ne postane prekasno i koža ne počne pucati. Suha koža ruku velik je problem tijekom hladnih mjeseci, pogotovo jer su ruke kontinuirano izložene faktorima koji uzrokuju ubrzano starenje i oštećenje kože na rukama. U nastavku saznajte kako zaštititi ruke i napraviti prirodnu te sasvim jednostavnu kremu.

Koža ruku izložena je vanjskim vremenskim čimbenicima koji joj štete, ali često ju i svojom nepažnjom možemo oštetiti. Pranje suđa u vrućoj vodi ili grubo sušenje nakon pranja ruku samo su neke od navika koje mogu uzrokovati neugledne ruke, čak i u ranijim godinama života. 

Zimski mjeseci posebice negativno utječu na kožu ruku, unatoč rukavicama i zaštiti koju im pružimo. Kada uzmemo u obzir hladan zrak i temperature ispod ništice, a zatim pranje ruku u toploj vodi brzo dovodi do pucanja kože na rukama jer ona postaje osjetljiva i nerastezljiva.

Poput lijepih noktiju, njegovane ruke odaju dojam uglađenosti. Srećom, samo nekoliko minuta dnevno može nam osigurati meke i mladolike ruke. Sve što je potrebno je krema za ruke, a preporučljivo je nositi jednu u svojoj torbi, držati je u autu ako ste vozač ili pak na radnom stolu kako bismo se podsjetili da namažemo ruke kada je vidimo.

Kako napraviti kremu za ruke?

Ako niste ljubitelj kupovnih kremi ili se nikada ne sjetite kupiti kremu za ruke, sljedeći recept osigurat će bogatu njegu vašim rukama uz najkvalitetnije sastojke. Izrada vlastite kreme jednostavnija je nego što ste mislili, a možete je rasporediti u nekoliko posudica i nositi svugdje sa sobom.

Sastojci za izradu:

  • 1/4 šalice kokosovog ulja
  • 1/8 šalice shea maslaca
  • 1/8 šalice kakao maslaca
  • 1 jušna žlica bademovog ulja
  • 5-10 kapi eteričnog ulja po izboru 
Krema za ruke
Foto: Unsplash

Kada prikupite sve sastojke, u lonac iznad lagane vatre ulijte malo vode kako biste napravili dvostruko kuhalo. U vodu stavite staklenu ili keramičku posudu u kojoj ćete topiti sastojke. Kada su se maslaci i ulja otopili i povezali, uklonite posudu s topline i umiješajte eterična ulja. Preporučljivo je korištenje eteričnog ulja lavande zbog ugodnog mirisa i blagotvornog djelovanja na kožu. 

Kremu zatim ulijte u posudice za pohranu, poželjno je da su od aluminija ili kvalitetnije plastike s poklopcem na zavrtanje. Ostavite posudice otklopljene dok se krema ne ohladi. Rok trajanja ove prirodne kreme za ruke je 6 mjeseci, stoga ne morate brinuti da će se krema pokvariti. Važno je raditi kremu s čistim priborom i dobro dezinficirati posudice za pohranu prije lijevanja kreme u nju.

Sve sastojke za izradu svoje prirodne kreme za ruke možete pronaći u biljnim ljekarnama te prodavaonicama zdrave hrane i prirodne kozmetike. Uz ovaj recept, dugoročno možete uštedjeti mnogo više nego da kupujete kremu za ruke svakih nekoliko tjedana, a također i spriječiti uranjeno starenje i pucanje kože na rukama. Osim toga, krema će odlično njegovati nokte i spriječiti zanoktice.

Članak objavljen:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu