Kakao maslac – zašto je dobar za vašu kožu?
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Kakao maslac se dobiva hladnim prešanje kakaovih zrna. Ako niste upoznati s kakao maslacem, prva asocijacija vam je vjerojatno da je u pitanju nekakav čokoladni desert. Premda se koristi za izradu čokolade, kolača ali i ostalih slastica, riječ je o maslacu koji ima značajne prednosti za vašu kožu.
Na sobnoj temperaturi kakao maslac se nalazi u krutom stanju. Otapa se na temperaturi od 34 C. Kakao maslac ima specifičnu kristalnu strukturu koja se koristi prilikom izrade čokolade.
Ono što kakao maslac čini posebnim je činjenica da sadrži 60% zasićenih masnih kiselina, 30-40% mononezasićenih i 10% polinezasićenih masnih kiselina. Kakao sam po sebi sadrži više od 300 kemijskih tvari koje imaju pozitivan učinak na zdravlje.
Zdravstvene dobrobiti kakaa
Kakao maslac dobiva se iz kakao zrna hladnim prešanjem. Plod je jajolikog oblika, a unutar njega se nalazi 30 do 40 sjemenki koje se fermentiraju i suše, a iz njih se dobiva kakao maslac.
Osim što je dokazano da kakao obiluje kemijskim tvarima s pozitivnim učinkom na zdravlje, poput toga da pozitivno djeluje na smanjenje stresa i depresije, da je dobar za pamćenje i srce, on je vrlo koristan i za kožu.
Kakao je izrazito bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Iznimno je bogat izvor željeza, mangana, kroma, cinka i vitamina C. Zdravstvene prednosti kakaa su brojne:
- pomaže u kontroliranju krvnog tlaka,
- smanjuje rizik od srčanog udara,
- potiče koncentraciju i bolje pamćenje,
- pomaže u regulaciji razine šećera i kolesterola,
- bogat je izvor željeza,
- preventivno štiti od mnogih vrsta malignih bolesti,
- pomaže u sprječavanju rizika od bolesti srca i krvnih žila,
- smanjuje razinu stresa i depresije,
- pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.
Magnezij kojim kakao obiluje je odgovoran za preko 300 procesa u organizmu koji uključuju rad srca i mozga, te funkcionalnost probave. Prema istraživanju koje je provedeno na međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji konzumiraju kakao imaju bolji krvni tlak te manjih rizik od infarkta ali i ostalih srčanih oboljenja.
Kakao sadrži dopamin i serotonin odnosno hormone sreće. Ako ste se već odlučili konzumirati čokoladu, uvijek birajte onu koja sadrži najveći postotak kakaa.
Kakao maslac za kožu (kakao maslac – recepti za njegu)
Kakao maslac koji ne sadrži umjetne boje, mirise i kemikalije savršen je izbor za sve osobe koje traže zdravu prirodnu alternativu za njegu kože. Kakao maslac:
- Djeluje kao snažan antioksidans: kakao maslac jak je antioksidans (kakao sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u usporedbi s bilo kojom namirnicom na svijetu) koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su uzroci stresa i znakova starenja.
- Ublažava strije i ožiljke: iako jamstvo ne postoji, kakao maslac se koristi u borbi protiv nastanka strija i ublažavanju postojećih. Koriste ga trudnice, ali i ljudi koji se žele riješiti ožiljaka. Kao što je napomenuto, nema jamstava da je učinkovit, ali sve upućuje na to. Postoje čak i kozmetičke linije bazirane na kakao maslacu koje se koriste za borbu protiv strija.
- Hidratizira: kakao maslac obiluje visoko zasićenim masnim kiselinama i duboko hidratizira kožu.
- Pomaže u obnovi osjetljive kože: kao i kod strija, i u ovom slučaju ne postoji garancija, ali kakao maslac se koristi kod ljudi koji imaju jake iritacije kože, ekceme i dermatitise.
Kako ne biste lutali donosimo vam nekoliko recepata koji će učiniti vašu kožu boljom i ljepšom.
Kakao maslac za suhu kožu
Za ovaj recept su vam potrebni sljedeći sastojci:
- 5 kapi eteričnog ulja geranija,
- 10 kapi esencijalnog ulja lavande,
- 60 ml otopljenog kakao maslaca.
Postupak pripreme recepta:
- Kakao maslac najprije rastopite nad loncem s kuhanom vodom.
- Eterična ulja dodajte u zasebnu zdjelu, a potom u sve dodajte tekući kakao maslac.
- Sve sastojke dobro izmiješajte drvenom ili plastičnom žlicom.
- Potom sve ulijte u silikonski kalup koji ste prethodno stavili na tanjurić.
- Silikonski kalup bi sa sadržajem trebao u hladnjaku odstajati najmanje 4 sata, sve dok se ne stvrdne.
Pločicu maslaca možete koristiti nakon sunčanja ili tuširanja, kada je koža vlažna i topla. Maslac je potrebno nanijeti na kožu, a zatim ga umasirati. Maslac je odličan za korištenje ljeti ali i zimi kada je koža izložena ekstremnim uvjetima.
Kakao maslac za lice? Kako maslac je odličan izbor za lice, pogotovo kada je riječ o njezi lica koje je izloženo ekstremnim vremenskim uvjetima (sunce, vjetar, hladan zrak).
Kakao maslac za kosu
Donosimo vam recept koji će vam pomoći u obnavljanju oštećene i ispucale kose. Za recept su vam potrebni sljedeći sastojci:
- 10 kapi eteričnog ulja geranija,
- 10 kapi esencijalnog ulja lavande,
- 20 ml kokosovog ulja,
- 20 ml bademovog ulja,
- 20 ml kakao maslaca.
Postupak pripreme:
- Najprije rastopite maslac i kokosovo ulje na pari. Maslac rastopite nad loncem u kojem se nalazi kuhana voda.
- Kapi eteričnih ulja stavite u zasebnu posudu i dodajte u tekući kakao maslac, kokosovo ulje i bademovo ulje.
- Sve miješajte zajedno s plastičnom ili drvenom žlicom, a zatim prelijte u malu posudicu koju trebate staviti u hladnjak.
- Kada maslac planirate koristiti, ostavite ga najmanje sat vremena prije korištenja izvan hladnjaka.
Masku nanesite na oštećene vrhove prije pranja kose te ostavite 20 minuta da odstoji. Maslac na kosi možete ostaviti da djeluje preko noći. Korištenje maske se preporučuje tijekom ljetnih mjeseci kada je kosa izložena suncu i soli. Masku od kakao maslaca možete na kosu nanijeti i prije odlaska na plažu.
Kakao maslac za sunčanje
Kakao maslac je bogat vitaminima, a posebno vitaminom E, osim toga intenzivno hrani i štiti kožu.
Kakao maslac se koristi za njegu kose prije sunčanja, za vrijeme sunčanja te nakon sunčanja za osvježavanje i opuštanje kože. Kakao maslac smanjuje isušivanje kože te poboljšava njezinu elastičnost.
Kakao maslac balzam za usne
Na pari rastopite 2 čajne žlice kakao maslaca, 3 čajne žlice ulja badema te nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. Sve sastojke dobro promiješajte, a zatim ostavite da se sve ohladi. Nakon hlađenja, balzam možete koristiti za svakodnevnu njegu usana.
Kakao maslac u prehrani (kakao maslac za jelo)
Kakao maslac u prehrani najviše pronalazimo u industriji konditorskih proizvoda odnosno u proizvodnji čokolade. U domaćinstvu se obično koristi za pripremu domaćih slastica. Kako ne biste lutali, pripremili smo vam recept za jednu odličnu poslasticu kojoj ćete teško odoljeti.
Zdrava organska domaća čokolada
Za pripremu kvalitetne, ukusne, domaće, organske čokolade potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 100 grama organskog kakao maslaca,
- 70 grama sirovog organskog kakao praha,
- 3 žlice meda, zaslađivača ili stevije
- prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Kakao maslac otopite na pari. Kada je potpuno otopljen dodajte med.
- Postepeno dodajte kakao kako bi smjesa dobila gustoću. Gustoća smjese bi trebala biti poput rastopljene čokolade.
- Potom dodajte prstohvat soli jer daje čokoladi intenzivniji okus.
- Smjesu potom izlijte u za to predviđene silikonske kalupe (kalupi za praline).
- Kalupe stavite u hladnjak i ostavite da odstoji barem 2 sata. Poslužite i uživajte u harmoniji okusa.
Kakao maslac – gdje kupiti?
Vrlo lako je pronaći kvalitetan, a jeftin kakao maslac. Možete kupiti štapiće kakao maslaca ili pak sirovi kakao maslac u većim količinama, kao što postoji i mogućnost da kupnju obavite preko interneta.
Kakao maslac je iznimno bogat antioksidansima, pomaže kod ožiljaka, povećava elastičnost kože te je preporučljiv u prevenciji nastanka strija.
Zbog svog ugodnog mirisa pomaže u relaksaciji i oslobađa od stresa.
Kako koristiti kakao maslac?
Kakao maslac topi se na temperaturi kože, a to je i jedan od razloga zašto se koristi kao sastojak u balzamu za usne. Stavite komadić na dlan i pričekajte dok se ne počne topiti. Tada ga nanesite na dio tijela na kojem ga želite koristiti.
Možete kupiti rafinirani i nerafinirani kakao maslac. Nerafinirani kakao maslac je kakao maslac u sirovom obliku, kremast je i žute boje specifičnog mirisa po kakau i dakako – čokoladnog okusa.
Rafinirani kakao maslac, dakako, je onaj obrađeni. Iako i dalje sadrži većinu svojih hranjivih svojstava, kemijska otapala koja se koriste pri rafiniranju uništavaju sastojke kojima kakao maslac obiluje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja