Vitamini za kožu: Danas su česti u kozmetičkim proizvodima i suplementima! Ovo je 6 najvažnijih, a evo i koja ih hrana sadrži

Vitamini za kožu

Vitamini su esencijalni nutrijenti koji sudjeluju u mnogim važnim tjelesnim funkcijama, kao što je i održavanje kože, našeg najvećeg organa. Najpoznatiji vitamini za kožu su svakako vitamini A, C i D, ali i skoro svaki drugi će na neki način doprinijeti zdravlju organizma, pa tako i kože.

Danas se vitamini za kožu često nalaze u koncentriranim oblicima u kozmetičkim proizvodima i dodacima prehrani. Zašto je tako – pročitajte u nastavku članka.

Najvažniji vitamini za kožu
FOTO: Shutterstock

Što su vitamini?

Vitamini su nutrijenti koje tijelo treba u malim koncentracijama, a nužni su za rast i razvoj svih stanica. Većinu ih ljudski organizam ne može sam sintetizirati pa se unose hranom. Vitamin D se može sintetizirati uz pomoć sunčevog zračenja, a vitamin K npr. mogu sintetizirati mikroorganizmi u debelom crijevu.

Generalno se vitamini mogu podijeliti na one topljive u vodi (vitamini A, D, E, K9) i one topljive u mastima (vitamini B i C). U organizmu služe kao kofaktori ili koenzimi u mnogim važnim reakcijama, poput sinteze metaboličke energije. Prehrana bogata vitaminima će doprinijeti općem zdravlju.

Tako će određeni vitamini više sudjelovati i u reakcijama koje se zbivaju u stanicama kože, što se s vremenom pokazalo primjenjivim u:

 • kozmetičkim proizvodima
 • prehrani
 • raznim suplementima.

Najvažniji vitamini za kožu

U nastavku otkrivamo koji su najbolji vitamini za kožu.

najbolji vitamini za kožu
FOTO: Shutterstock

Vitamin C

Jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, vitamin C, poznat je po svojoj ulozi u sintezi kolagena. Protein kolagen sudjeluje u održavanju strukture i čvrstoće, a gubitak kolagena rezultira starijim i opuštenijim izgledom kože.

Također, vitamin C:

 • sprječava nastanak oksidativnog stresa, eliminacijom djelovanja slobodnih radikala
 • obnavlja funkciju vitamina E
 • djeluje protiv pigmentacijskih mrlja nastalih na koži
 • pojačava djelovanje krema za sunčanje.

Osim ovih djelovanja koja su značajna za kožu, vitamin C poboljšava apsorpciju željeza u tijelu te sudjeluje u održavanju funkcija imunološkog sustava. Naravno, ima još brojne uloge u održavanju zdravlja.

Vitamin C je jedan od vitamina koji su topljivi u vodi, a otopine u kojima se nalazi su često niskog pH (kiselije su). Zbog toga nekad kozmetički preparati koji sadrže vitamin C mogu iritirati osjetljivu kožu i treba paziti kod kombiniranja više različitih preparata.

Vitamin C ne morate nanositi samo putem raznih kozmetičkih proizvoda ili dodataka prehrani, već ga možete unositi putem hrane, što je prirodni i najbolji način. Namirnice bogate vitaminom C su:

namirnice bogate vitaminom A
FOTO: Shutterstock

Vitamin A

Osim za ispravnu funkciju vida, vitamin A ili retinol je neophodan za:

 • pravilno dijeljenje stanica
 • očuvanje staničnih membrana
 • ispravan rad imunološkog sustava
 • zdravlje kože i sluznica.

Sa sintezom vitamina se često povezuje i beta karoten, pigment koji se može metabolizirati u tijelu u aktivni oblik vitamina A. Nije nužan da bi se organizmu osigurala dovoljna količina ovog vitamina, ali može doprinijeti povećanju njegove koncentracije.

Vitamin A ili retinol čest je sastojak mnogih kozmetičkih preparata, a tamo se dodaje u obliku retinoida, različitih izomera retinola.

Topljiv je u mastima i metabolizira se u jetri. Ako vas zanimaju vitamini za kožu sklonu aknama, imajte na umu da vitamin A ima ulogu podupiranja sinteze kolagena te odčepljenja začepljenih pora, što može pomoći kod borbe protiv akni.

Međutim, proizvodi s retinoidima mogu iziritirati kožu pa se preporučuje njihovo polagano uvođenje u njegu kože i izbjegavanje preparata koji također djeluju iritirajuće, poput onih s AHA i BHA kiselinama.

Usto, koža će nakon upotrebe preparata s retinoidima biti fotoosjetljivija, što znači da će biti podložnija oštećenjima od sunčevog UV zračenja. Takvi preparati bi se trebali koristiti noću za najbolji efekt.

Nutricionisti s medicinskog portala Medical News Today navode namirnice bogate vitaminom A. To su:

Vitamin D je jedan od vitamina koji naše tijelo može samo sintetizirati
FOTO: Shutterstock

Vitamin D

Vitamin D je jedan od vitamina koji naše tijelo može samo sintetizirati, ali uz pomoć sunčevog UV zračenja i zato je umjereno izlaganje suncu neophodno. Njegove najpoznatije uloge su:

 • apsorpcija kalcija i fosfora, što je važno za zdravlje kostiju
 • prenošenje živčanih signala
 • zgrušavanje krvi
 • održavanje funkcije imunološkog sustava
 • održavanje zdravlja kože
 • reguliranje sinteze hormona.

Uloge vitamina D su brojne, a dovoljno je tek nekoliko mikrograma da bi se obavile sve njegove važne zadaće. Nije toliko čest u kozmetičkim proizvodima, ali je neophodan za zdravlje kože i kostiju.

Vitamin D koji se sintetizira u tijelu i onaj iz životinjskih izvora je kolekalciferol ili vitamin D3, a onaj iz biljnih izvora je ergokalciferol ili vitamin D2 i manje je efikasan.

Vitamin D se može naći u sljedećim namirnicama:

U posljednje vrijeme se tokoferoli nalaze u mnogim sastojcima kozmetičkih proizvoda
FOTO: Shutterstock

Vitamin E

Vitamin E je skupni naziv za osam različitih spojeva sa sličnim djelovanjem koji se prirodno nalaze u obliku viskoznih žućkastih tekućina i zovu se tokoferoli.

Imaju brojne uloge za zdravlje organizma:

 • jako antioksidacijsko djelovanje i zaštita od staničnih oštećenja
 • održava zdravlje srca i krvnih žila
 • obrana kože od UV zračenja i stresa.

U posljednje vrijeme se tokoferoli nalaze u mnogim sastojcima kozmetičkih proizvoda gdje se objašnjava da mogu doprinijeti obnavljanju kože i sprječavanju starenja. Upućuje se i korištenje za smanjenje ožiljaka, iako istraživanja pokazuju različite rezultate vezano za tu primjenu, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Namirnice bogate vitaminom E su:

Vitamin K je najpoznatiji po svojoj ulozi u pravilnom zgrušavanju krvi i zacjeljivanju rana
FOTO: Shutterstock

Vitamin K

Vitamin K je najpoznatiji po svojoj ulozi u pravilnom zgrušavanju krvi i zacjeljivanju rana. Što se tiče njege kože, vitamin K se koristi za:

Često se nalazi u preparatima koji se daju pacijentima nakon operacija koje su ih ostavile s dubokim ožiljcima. Međutim, istraživanja o primjeni vitamina K su još uvijek ograničena.

Pregledni rad, objavljen 2015. godine u časopisu Open Heart Journal, zaključuje da su funkcije vitamina K brojne. Osim uloge u njezi kože, bitan je za zdravlje srca i mineralizaciju kostiju.

Namirnice bogate vitaminom K su:

Suplementi za kožu i kosu često sadrže samo biotin ili biotin u kombinaciji s drugim proizvodima
FOTO: Shutterstock

Vitamini B skupine

Iako pored tokoferola i retinola u njezi kože ne pomislimo odmah na vitamine B skupine, oni su vrlo važni za njezin oporavak. Vitamin B3 ili niacin se često koristi u kozmetičkim proizvodima, upravo za intenzivni oporavak kože, posebno ako taj proizvod sadrži neki iritirajući sastojak.

Ostale uloge vitamina B3 u njezi kože su:

Osim vitamina B3, vitamin B7 ili biotin je također popularan za potporu zdravlja kože. Suplementi za kožu i kosu često sadrže samo biotin ili biotin u kombinaciji s drugim proizvodima. Može ga se naći u hrani kao što su:

Vitamin B3 se također može naći u raznim namirnicama, a to su:

Mnogi dodaci prehrani sadrže posebno osmišljene formulacije za njegu i obnavljanje kože
FOTO: Shutterstock

Mnogi dodaci prehrani sadrže posebno osmišljene formulacije za njegu i obnavljanje kože. Obično su to multivitaminski pripravci koji sadrže sve gore navedene vitamine ili neke od njih, uz minerale poput cinka, kalcija i bakra.

Prije korištenja nekih kozmetičkih pripravaka ili suplemenata za kožu trebali biste se savjetovati s liječnikom ili dermatologom, posebno ako ste trudni ili dojite te ako ste kronični bolesnik.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Bowman, J. (2020). The 4 Best Vitamins for Your Skin. Healthline.
 2. Villines, Z. (2019). List of the best vitamins for skin. Medical News Today.
 3. Hamishehkar, H. i sur. (2016). Vitamins, Are They Safe? Adv. Pharm. Bull, 6(4): 467–477. 
 4. DiNicolantonio, J. D. i sur. (2015). The health benefits of vitamin K. Open Heart, 2(1): e000300.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vitamini za kozu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu