Vitamini protiv opadanja kose: Može biti genetski, ali i posljedica stresa, nezdrave prehrane i hormonalnog poremećaja! Evo koje mikronutrijente trebate uzimati

Vitamini protiv opadanja kose

Pojačano ispadanje kose je neugodna pojava s kojom se tijekom života može sresti nemali broj ljudi, kako muškaraca, tako i žena. Neki od najčešćih uzroka su genetski čimbenici, hormonske promjene, stres, različiti tretmani kose, različiti lijekovi, terapije i sl. Općenito govoreći, opadanje kose je prirodna fiziološka pojava.

Normalno je da u danu otpadne do 100 vlasi kose.

Naime, postoje tri glavne faze rasta kose – anagena, katagena i telogena faza. U anagenoj fazi vlas kose aktivno raste, u katagenoj dolazi do mirovanja, dok u telogenoj fazi dolazi konačno i do opadanja dlake. Eventualno liječenje pojačanog opadanja kose treba temeljiti na samom uzroku navedenog stanja. Također, vitamini protiv opadanja kose, kao i eventualne tablete protiv ispadanja kose imaju smisla u slučaju manjka određenih nutrijenata ili kao eventualna dodatna terapija.

Najčešći oblik alopecije je androgena alopecija muškog ili ženskog tipa
FOTO: Shutterstock

Važno je utvrditi zbog čega dolazi do gubitka kose

Gubitak kose, odnosno alopecija se dijeli na žarišnu i difuznu te prema postojanju i nepostojanju ožiljkavanja. Ožiljkavajuća alopecija nastaje zbog aktivnog uništenja dlačnog folikula. Folikul se nepopravljivo ošteti i zamjenjuje vezivnim tkivom. Najčešći je uzrok primarna ili sekundarna upala dlačnog folikula. Neožiljkavajuća alopecija nastaje zbog zbivanja koja smanjuju ili usporavaju rast kose bez nepopravljivog oštećenja folikula.

Ožiljkavajući gubitak kose je puno zahtjevniji za liječenje jer je dlačni folikul nepovratno oštećen. Kod neožiljkavajuće alopecije imamo pak difuzni i žarišni gubitak kose. Žarišni gubitak kose je uzrokovan određenim gljivicama, autoimunim bolestima i sl. Difuzni neožiljkavajući gubitak kose se pak može podijeliti na primarni poremećaj vlasi (uslijed genskog poremećaja, lakog lomljenja vlasi i sl.) i prirođeni poremećaj (prirođena atrihija s papulama i dr.).

Osim toga, pod difuznim gubitkom kose smatraju se anageni efluvij, telogeni efluvij te androgena alopecija. Anageni efluvij je uzrokovan tvarima koji ometaju ili prekidaju anageni ciklus kose (faza rasta). Najčešći uzrok je kemoterapija. Telogeni efluvij se događa zbog povećanog broja vlasi koje se nađu u telogenoj fazi (opadanje kose). Uzroci mogu biti stres, endokrini poremećaji, različiti lijekovi i prehrambeni nedostaci.

Najčešći oblik alopecije je androgena alopecija muškog ili ženskog tipa. Uzrok leži u genetskom naslijeđu, ali i promjeni razine hormona tijekom starenja, što se posebno vidi uslijed menopauze kod žena. 

Pročitajte članak “Gubitak kose (alopecija) – uzroci i kako spriječiti ćelavost“.

Važno je naglasiti kako se preparati minoksidila zbog nuspojava i kontraindikacija ne smiju primjenjivati bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom
FOTO: Shutterstock

Iza topikalnih preparata stoje najčvršći dokazi

Teško je decidirano reći koji je najbolji šampon protiv opadanja kose ili eventualno ulje protiv opadanja kose. Međutim, od topikalnih preparata (šamponi, otopine, pjene i sl.), u trenutku pisanja ovog članka, još uvijek je 2 % i/ili 5 %-tni minoksidil preparat taj koji ima najsnažnije dokaze iza sebe te preporuke relevantnih liječničkih i zdravstvenih udruženja.

Posebno se ističe kod najčešćeg oblika gubitka kose, a to je androgena alopecija muškog ili ženskog tipa. 5 %-tni minoksidil se preporučuje kod muškaraca, a 2 %-tni kod žena. Važno je naglasiti kako se preparati minoksidila zbog nuspojava i kontraindikacija ne smiju primjenjivati bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Vitamini protiv opadanja kose

Nedostatna prehrana može utjecati na strukturu i rast kose. Postoje istraživanja koja dovode u vezu nedostatak određenih proteina, vitamina i minerala s telogenim efluvijem, alopecijom areatom, ali i androgenom alopecijom muškog i posebno ženskog tipa.

Ne postoji jedan vitamin protiv opadanja kose. Naime, metabolizam dlake je kompleksan te je mnoštvo vitamina i minerala koji su važni za rast i strukturu kose. U nastavku ćemo nabrojati neke od njih.

Vitamin protiv opadanja kose
FOTO: Shutterstock

1. Željezo

Nedostatak željeza je najčešći deficit koji se javlja među pacijentima. Nije potpuno jasna uloga željeza kada je u pitanju rast kose, no pretpostavlja se da je važan kao kofaktor u različitim metaboličkim reakcijama rasta kose. Različite kliničke studije nisu dali odgovor koja razina deficita željeza uopće uzrokuje opadanje kose. Međutim, neka od istraživanja su pokazala kako pacijenti s pojačanim opadanjem kose zaista imaju i sniženu razinu željeza u organizmu.

U svakome slučaju, anemija se mora liječiti neovisno o simptomu gubitka kose. S tim u vezi važno je naglasiti kako nije preporučeno uzimati dodatke sa željezom ako ne postoji stvarni deficit radi mogućih nuspojava zbog previsokog unosa željeza u organizam.

2. Cink

Cink je esencijalan mineral važan zbog svoje katalitičke, kokatalitičke i strukturne uloge. Potreban je za djelovanje mnogih metaloenzima, proteina regulatora gena itd. Kada je u pitanju metabolizam kose, pretpostavlja se da je cink ključan kod različitih metaloenzima koji imaju ulogu u sintezi proteina i razvoju stanica te Hedgehog signalnog puta.

U svakom slučaju, neke su studije pokazale korelaciju između pacijenata koji pate od pojačanog opadanja kose i snižene razine cinka u organizmu.

Deficitu cinka su skloni vegani, pacijenti sa upalnim bolestima crijeva zbog smanjene apsorpcije, osobe na antihipertenzivnim lijekovima gdje se posebno ističu diuretici (hidroklorotiazid) itd. Ako primijete pojačano opadanje kose, suplementacija cinkom im može biti od koristi. Upitna je korist kod pacijenata koji nemaju deficit.

Deficitu cinka su skloni vegani, pacijenti sa upalnim bolestima crijeva zbog smanjene apsorpcije, osobe na antihipertenzivnim lijekovima gdje se posebno ističu diuretici (hidroklorotiazid) itd
FOTO: Shutterstock

3. Bakar

Osim željeza i cinka, bakar se često može pronaći u sastavu tableta za rast kose. Bakar je važan u enzimu bakar/cink superoksid dismutaza. S obzirom na antioksidativnu ulogu, pretpostavka je da suplementacija bakrom može pomoći pacijentima s povećanim opadanjem kose. Iako postoji jedna studija u kojoj se pokazalo kako pacijenti s alopecijom areatom imaju sniženu razinu bakra u serumu, više je onih istraživanja koja nisu dovela u korelaciju deficit bakra i opadanje kose.

Drugim riječima, u trenutku pisanja ovog članka manje je dokaza za korist od suplementacije bakrom u odnosu na željezo i cink kad je u pitanju zdravlje kose, a posebno kod pacijenata koji nemaju dokazani deficit bakra u organizmu.

4. Nezasićene masne kiseline/selen

Nedostatak nezasićenih masnih kiselina u prehrani se također spominje kao mogući uzročnik gubitka kose ili osvjetljavanja nijanse kose. Ipak, u trenutku pisanja ovog članka nema dovoljno dokaza i istraživanja na temelju kojih bi se preporučila suplementacija istim kod alopecije.

Ista situacija vrijedi i za selen. Selen je snažan antioksidans, a istraživanje na životinjama pokazalo je određen utjecaj nedostatka selena na opadanje kose. Ističe se njegova uloga u morfogenezi dlačne folikule. Međutim, još uvijek se ne preporučuje suplementacija, osim u slučaju dokazanog deficita. 

Vitamin D za kosu
FOTO: Shutterstock

5. Vitamin D

Vitamin D za kosu bi mogao imati smisla kad je riječ o alopeciji. Naime, neke su studije pokazale kako je razina vitamina D niža kod žena s alopecijom. Taj deficit je veći što je intenzivnije opadanje kose. Posebno se ističe potencijalna uloga deficita vitamina D (s obzirom na njegovu imunomodulatornu ulogu) kod razvoja alopecije areate.

Postoji potencijal i u topikalnoj uporabi analoga vitamina D kod alopecije, no još uvijek nema dovoljno snažnih dokaza za preporuku pacijentima. U svakom slučaju, ako je prisutan deficit vitamina D, korisna je suplementacija istim. Ako pak deficit nije prisutan, tada vitamin D vjerojatno neće biti od veće pomoći kod gubitka kose.

6. Vitamin B3

Vitamin B3, odnosno niacin je koenzim u mnoštvu različitih biokemijskih reakcija u organizmu. Ono što se pouzdano zna jest da nedostatak niacina dovodi do pelagre, stanja koji je karakteriziran fotosenzitivnim dermatitisom, demencijom, ali i alopecijom.

Danas je to stanje rijetko. Eventualno alkoholičari imaju povećani rizik od nedostatka vitamina B3. U studijama nema zabilježenih pacijenata s pojačanim opadanjem kose koji su imali nedostatak vitamina B3. Kao i kod ostalih vitamina i minerala, ako je prisutan nedostatak niacina, suplementacija istim može pomoći te kao takva ima smisla.

Najbolji vitamini protiv opadanja kose
FOTO: Shutterstock

7. Vitamin B7

Vitamin B7 ili biotin je važan kao kofaktor različitih enzima, posebno karboksilaza. Deficit vitamina B7 može dovesti do alopecije, ekcema i sl. Međutim, deficit je vrlo rijedak s obzirom da je riječ o vitaminu koji se sintetizira u ljudskim crijevima u dovoljnoj količini.

B7 je važan za sintezu keratina, koji je bitan za zdravlje kose i noktiju. Iz tog razloga mnoštvo proizvoda za kosu sadrži, ali i reklamira vitamin B7 kao efikasan dodatak za rast kose. Unatoč svemu tome, u trenutku pisanja ovog članka, nema relevantnih dokaza koji govore u prilog korištenju vitamina B7 za rast kose kod osoba koje ne pate od deficita istog.

8. Vitamini B9 i B12

Vitamini B9 (folna kiselina) i B12 (cijanokobalamin) su poznati po svojoj ulozi u sintezi DNA. Prema nekim studijama suplementacija navedenim vitaminima može modificirati tijek razvoja alopecije areate. Isto tako, prema nekim je istraživanjima smanjena razina B9 vitamina kod telogenog efluvija, odnosno B12 kod alopecije areate.

Ipak, potrebno je još dokaza kojima bi se utvrdila važnost navedenih vitamina za kosu i samu korist uzimanja, posebno kod pacijenata koji nisu u deficitu navedenih vitamina.

Keratin je ključna bjelančevina za strukturu kose
FOTO: Shutterstock

Proteini i aminokiseline za rast kose

Osim vitamina i minerala, određeni proteini i aminokiseline su se također pokazali potencijalno važnima u rastu kose. Primjerice, cistein je sastavna aminokiselina keratina, proteina koji je ključan element za strukturu kose. Neka su istraživanja iznjedrila benefite uporabe dodataka cisteina kod žena kojima pojačano ispada kosa. Ipak, nema dovoljno snažnih dokaza na temelju kojih bi se moglo sa sigurnošću preporučiti cistein, iako potencijal postoji.

Metionin je isto tako važan gradivni element keratina, a možemo ga naći u različitim preparatima za rast kose. Može se shvatiti logika dodavanja metionina u takve preparate, no trenutno nema mnogo istraživanja koja bi odgovorila na pitanje ima li zaista metionin učinak na rast kose.

Treća aminokiselina koja je potencijalno korisna za kosu je arginin. Za ovu aminokiselinu se pokazalo kako pomaže u mikrovaskularnoj cirkulaciji kože. Postoji i istraživanje jednog dodatka prehrani koji, između ostalog, sadrži i arginin. U tom je ispitivanju došlo do poboljšanja i smanjenog opadanja kose kod pacijenata s androgenetskom alopecijom.

Drugim riječima, slično kao i kod cisteina i metionina, arginin svakako potencijalno može pomoći kod problema s opadanjem kose, iako nemamo dovoljno dokaza na temelju kojih bismo sa sigurnošću utvrdili korist arginina kod problema pojačanog ispadanja kose. Slično vrijedi i za suplementaciju keratinom.

Kako je i spomenuto, keratin je ključna bjelančevina za strukturu kose. U određenim je oralnim oblicima suplementacija keratinom dovela do smanjenog ispadanja kose. Iako je riječ o nevelikim ispitivanjima, kao i kod spomenutih aminokiselina, možemo zaključiti da je i keratin potencijalno koristan kod pojačanog opadanja kose.

Zeleni čaj sadrži flavonoid koji potiče rast kose
FOTO: Shutterstock

Biljni pomoćnici protiv ispadanja kose

Osim vitamina, minerala, bjelančevina i aminokiselina, postoji i nekoliko biljaka koja potencijalno mogu pomoći pacijentima s pojačanim ispadanjem kose. Primjerice, ekstrakt biljke proso (lat. Panicum miliaceum) je iskazao potencijal kada je u pitanju rast kose. Najvjerojatniji mehanizam leži u molekuli miliacin, triterpenu koji stimulira proliferaciju i metabolizam keratinocita.

Gospin vlasak (lat. Adiantum capillus-veneris) posjeduje potencijal kod pojave pojačanog ispadanja kose. Posebno se to ističe kod muškaraca s androgenetskom alopecijom. Najvjerojatnije su zaslužni flavonoidi (antioksidativan učinak), terpeni i karotenoidi prisutni u biljci. Za razliku od ekstrakta biljke proso, razina dokaza je ipak nešto slabija kod gospinog vlaska.

Epigalokatehin-3-galat je flavonoid prisutan u ekstraktu zelenog čaja. U nekim je studijama, doduše in vitro, iskazao pozitivan učinak na rast kose, vjerojatno zbog svojeg antioksidativnog i proliferativnog djelovanja.

Poljska preslica (lat. Equisetum arvense) je biljka koja se tradicionalno koristi za rast kose i zdravlje noktiju. Razlog je najvjerojatnije njezino antioksidativno djelovanje, ali i silikati prisutni u samoj preslici.

Sve navedene biljke – poljska preslica, gospin vlasak, proso te zeleni čaj – imaju određeni potencijal po pitanju ispadanja kose. Ipak, važno je naglasiti kako ne postoji dovoljno snažnih dokaza s kojima bismo mogli nedvosmisleno preporučiti neke od ovih biljaka za eventualno pojačano opadanje kose. Drugim riječima, personaliziranim pristupom treba u dogovoru s ljekarnikom ili liječnikom odrediti eventualno korištenje različitih dodataka prehrani kada je u pitanju pojačano ispadanje kose.

Vitamini protiv ispadanja kose
FOTO: Shutterstock

Ne uzimajte suplemente na svoju ruku!

Naime, veliki dio pacijenata će samostalno tražiti određene dodatke prehrani kako bi pokušali utjecati na gubitak kose. Najčešće se traže najbolji vitamini protiv opadanja kose, odnosno minerali i vitamini protiv ispadanja kose.

Kako je već naglašeno u ovom članku, ključno je saznati uzrok opadanja kose kako bi se liječenjem samog uzroka izliječila i sama pojava pojačanog ispadanja kose.

Isto tako, idealno bi bilo učiniti pretrage kojima bi se utvrdio eventualni manjak određenih vitamina i minerala. Tako bi se ciljanom suplementacijom moglo pomoći i u liječenju ovog neugodnog stanja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Hair loss. (2022). Mayo Clinic.
 2. Hair Loss in Women. (2021). Cleveland Clinic.
 3. Reygagne, P. i sur. (2021). An anti-hair loss treatment in the management of mild androgenetic alopecia: Results from a large, international observational study. Dermatologic Therapy, 34(6): e15134.
 4. Keophiphath, M. i sur. (2020). “Miliacin encapsulated by polar lipids stimulates cell proliferation in hair bulb and improves telogen effluvium in women”. Journal of cosmetic dermatology, 19(2): 485–493.
 5. Lanjewar, A. i sur. (2020). Review on hair problem and its solution. Journal of Drug Delivery and Therapeutics, 10 (3-s): 322–329.
 6. Almohanna, H. M. i sur. (2019). The role of  vitamins and minerals in hair loss: A Review. Dermatology and Therapy (Heidelb), 9(1): 51–70.
 7. Borowczyk, K. i sur. (2018). Demethylation of methionine and keratin damage in human hair. Amino Acids, 50(5): 537–546.
 8. Clemente Plaza, N. i sur. (2018). Effects of the usage of l-cysteine (l-Cys) on human health. Molecules, 23(3): 575.
 9. Chaiyana, W. i sur. (2017). Inhibition of 5α-Reductase, IL-6 secretion, and oxidation process of equisetum debile roxb. ex vaucher extract as functional food and nutraceuticals ingredients. Nutrients, 9(10): 1105.
 10. Guo, E. L. i Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatology practical & conceptual, 7(1): 1–10.
 11. Patel, D. P. i sur. (2017). A review of the use of biotin for hair loss. Skin Appendage Disorders, 3(3): 166–169.
 12. Phillips, T. G. i sur. (2017). Hair loss: Common causes and treatment. American Family Physician, 96(6): 371–378.
 13. Thompson, J. M. i sur. (2017). The role of micronutrients in alopecia areata: A Review. American Journal of Clinical Dermatology, 18(5): 663–679.
 14. Alopecija. (2014). MSD priručnik simptoma bolesti.
 15. Beer, C. i sur. (2014). A clinical trial to investigate the effect of Cynatine HNS on hair and nail parameters. Scientific World Journal, 641723.
 16. Noubarani, M. i sur. (2014). Effect of adiantum capillus veneris linn on an animal model of testosterone-induced hair loss. Iranian Journal of Pharmceutical Research, 13: 113–118.
 17. Kil, M. i sur. (2013). Analysis of serum zinc and copper concentrations in hair loss. Annals of Dermatology, 25(4): 405–9.
 18. Kwon, O. S. i sur. (2007). Human hair growth enhancement in vitro by green tea epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Phytomedicine, 14(7-8): 551–5.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu