Ulje noćurka: Djeluje protuupalno i antioksidativno! Donosimo 8 razloga zašto biste ga trebali dodati vašoj prehrani

Ulje noćurka

Noćurak (Oenothera biennis L.) je zeljasta biljka iz porodice pupoljki. Osim jestivih listova, latica i korijena, za zdravlje je najznačajnije esencijalno ulje noćurka koje se dobije prešanjem sjemenki. Ulje noćurka se koristi kao dodatak prehrani i iznimno je cijenjeno zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

U nastavku članka pročitajte više o upotrebi i ljekovitosti noćurka.

Ulje noćurka – ljekovitost

Noćurak je rasprostanjen na području Afrike, Azije i Europe i često se uzgaja kao ukrasna biljka. Cvjetovi su mu veliki, žuti i medonosni, a listovi dlakavi i nazubljeni. Biljka je veoma otporna na teške vremenske uvjete i oskudno tlo te može rasti u divljini tijekom cijele godine. 

Noćurak
FOTO: Getty Images

Esencijalno ulje noćurka se dobiva od sjemenki i bogato je nezasićenim masnim kiselinama poput gama-linolenskih. To su omega-6 masne kiseline koje su važne za pravilno funkcioniranje organizma i glavni su ljekoviti sastojci esencijalnog ulja noćurka. 

Omega-6 masne kiseline u ulju noćurka sudjeluju u održavanju zdravlja:

  • kože i kose
  • mozga i moždanih funkcija
  • kostiju
  • spolno-reproduktivnog sustava. 

Osim ljekovitog ulja, jestivi su mladi listovi, latice i korijen noćurka koji sadrži značajan udio vitamina C, prenosi agronomski portal Plantea.

Prije konzumacije se savjetujte s liječnikom.

Esencijalno ulje noćurka
FOTO: Shutterstock

1. PMS

Žene diljem svijeta koriste ulje noćurka za prirodno liječenje simptoma PMS-a, upravo zbog toga što je bogato masnim kiselinama.

Optimalna količina omega-6 masnih kiselina podržava hormonske funkcije u tijelu.

Simptomi predmenstrualnog sindroma mogu biti:

Neki znanstvenici smatraju da je PMS uzrokovan preosjetljivošću tijela na prolaktin, a omega-6 masne kiseline iz ulja noćurka konvertiraju se u prostaglandine skupine 1 koje mogu spriječiti djelovanje prolaktina na razvoj simptoma PMS-a. 

Za ublažavanje općih simptoma PMS-a možete uzimati do šest grama ulja noćurka dnevno kroz 10 mjeseci. Počnite s manjim dozama te ih povećavajte ako budete dobro podnosili ulje.

Pročitajte članak “PMS simptomi: Evo kako ih ublažiti, a kad je vrijeme za posjet ginekologu“.

Ulje noćurka može pozitivno djelovati protiv uobičajenih simptoma menopauze kao što su valunzi
FOTO: Shutterstock

2. Menopauza

Zbog utjecaja na hormonalne promjene, ulje noćurka može pozitivno djelovati protiv uobičajenih simptoma menopauze kao što su valunzi ili napadaji vrućine. 

Znanstveno istraživanje objavljeno 2013. godine u časopisu Archives of Gynecology and Obstetrics pokazalo je da ulje noćurka kroz period od šest tjedana može značajno smanjiti napadaje vrućine.

Pročitajte članke:

4. Akne

Akne uzrokovane hormonalnim promjenama mogu biti neugodne. Hormonalna neravnoteža može podjednako dovesti do akni kod mladih i odraslih.

Ulje noćurka može djelovati protiv upalnih procesa i hormonalnih promjena u koži, a to pozitivno djeluje na obnovu kožnih tkiva.

Ulje noćurka može djelovati protiv upalnih procesa i hormonalnih promjena u koži
FOTO: Shutterstock

5. Gubitak kose

Kada je u pitanju kosa, hormoni imaju značajnu ulogu. Muška ćelavost nastaje zbog osjetljivosti kose na određeni hormon (DHT), a ženska je najčešće posljedica stresa, bolesti štitnjače ili izloženosti otrovnim tvarima.

Ulje noćurka može odgoditi ili spriječiti obje te obnoviti rast i zdravlje kose zbog djelovanja na uspostavljanje hormonalne ravnoteže. 

Pročitajte članak “Ispadanje kose – uzroci, simptomi i liječenje“.

6. Kožne bolesti

Ulje noćurka može popraviti elastičnost, čvrstoću i vlažnost kože, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Verywell Health. Ulje noćurka pokazalo se korisnim u liječenju osoba koje pate od kožnih bolesti, kao što su ekcemi, psorijaza i atopijski dermatitis.

Istraživanja su također pokazala da ulje noćurka može pomoći kod strukturnih i funkcionalnih promjena kožnog tkiva povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo, tvrdoća i hrapavost.

Pročitajte članak “Prirodni lijekovi za psorijazu: Imamo popis narodnih lijekova koji pomažu kod ove upalne bolesti kože“.

Ulje noćurka pridonosi smanjenju koncentracije lošeg kolesterola u krvi i smanjenju krvnog tlaka
FOTO: Shutterstock

7. Zdravlje srca i krvnih žila

Zbog svojeg sastava, ulje noćurka pridonosi smanjenju koncentracije “lošeg” kolesterola u krvi i smanjenju krvnog tlaka.

Zbog zdravih omega-6 masnih kiselina koje sadrži, ulje noćurka može uspostaviti bolji profil masnih kiselina u tijelu i smanjiti učestalost upalnih procesa u tijelu.

8. Problemi s kostima, zglobovima i mišićima

Reumatoidni artritis je upalni proces koji uzrokuje mnogo boli u području zglobova. Ulje noćurka u obliku dodatka prehrani može ublažiti te bolove jer smanjuje incidenciju upalnih procesa u tijelu.

Također, jedna od bolesti koje češće pogađaju ženski spol je osteoporoza. Češće se javlja nakon menopauze i u starijoj dobi zbog promjene u hormonalnoj ravnoteži koja utječe na apsorpciju kalcija u kosti. Zbog toga je ulje noćurka iznimno korisno kao dodatak prehrani ženama u starijoj dobi. 

Proitajte članke:

Ulje noćurka - nuspojave
FOTO: Shutterstock

Ulje noćurka – nuspojave

Ulje noćurka je bezopasno kada se koristi u preporučenim dozama, 2 – 8 g dnevno. Prijavljene nuspojave su rijetke i blage, a uključuju:

No, tri su okolnosti u kojima se posebno ne preporučuje uzimanje ulja noćurka:

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili krvni tlak, razgovarajte sa svojim liječnikom prije konzumiranja ulja noćurka.

Ako ste skloni napadajima ili uzimate fenotiazine koji se koriste u liječenju shizofrenije, ne biste trebali konzumirati ulje noćurka jer ono može povećati rizik od napadaja.

Ako ćete ubrzo biti operirani, nemojte koristiti ulje noćurka barem dva tjedna prije operacije. Aktivni sastojci ulja noćurka mogu povećati šanse od krvarenja prije ili nakon operacije, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Ulje noćurka bi također trebale izbjegavati trudnice i dojilje. Posljedice dugoročnog uzimanja ulja noćurka još uvijek nisu poznate.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.79 / 5   19

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulje nocurka, ulje nocurka i hormoni, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu