Obogatite prehranu zdravim masnoćama prije zime: Evo zašto je to važno i koje masti njeguju tijelo iznutra i izvana

Obogatite prehranu zdravim masnoćama prije zime

Jesen je doba godine kada naše tijelo prirodno gradi topao, izolacijski sloj masnoće ispod kože kako bi se zaštitilo od nadolazeće zime. Potreba tijela za mastima povećava naš apetit za masnom hranom, a to nije slučajno. 

U ayurvedi su jesen i rana zima doba godine u kojem prevladava vata doša, a samim time i kvalitete suhoće, promjenjivosti i hladnoće. Kako bismo spriječili pretjeranu suhoću vata sezone, našem tijelu je potrebna topla hrana s pojačanim, ali uravnoteženim unosom zdravih masnoća. 

Povećana vata doša može donijeti razne probleme u našem organizmu, poput dehidracije i suhoće u probavnom sustavu, zglobovima i kostima, te vrtoglavicu, tjeskobu i gubitak težine. 

Prema ayurvedi zdrave masnoće njeguju jetru, daju nam energiju, opuštaju um i stabiliziraju osjećaje, što je za vata došu vrlo važno. Omogućuju lako uklanjanje otpadnih tvari, omekšavaju suha i tvrda tkiva, podmazuju zglobove i povećavaju njihovu čvrstoću. 

U ayurvedi su jesen i rana zima doba godine u kojem prevladava vata doša
FOTO: Getty Images
Redovna masaža tijela biljnim uljem sprječava prerano starenje, smanjuje stres i napetost te blagotvorno djeluje na opuštanje cijelog tijela
FOTO: Getty Images

Tri načina upotrebe masnoća u ayurvedi

Masnoće se koriste u raznim ayurvedskim tretmanima za obnavljanje snage i jačanje organizma. U terapijama Panchakarme upotrebljavaju se visokokvalitetna organska ulja, sama ili u kombinaciji s ljekovitim biljem, za pročišćavanje i pomlađivanje tijela.

  1. Redovna masaža tijela biljnim uljem sprječava prerano starenje, smanjuje stres i napetost te blagotvorno djeluje na opuštanje cijelog tijela, naročito živčanog sustava. Uljna masaža pruža elastičnost te zdrav i blistav sjaj koži, a također povoljno djeluje na tonus mišića.
  2. Oralna upotreba ulja postupak je koji se također koristi u terapijama čišćenja (Panchakarma), kako bi se omekšali i izvukli toksini iz dubinskih, perifernih tkiva. Redovito korištenje jedne čajne žličice gheeja uz obroke pomaže u izgradnji vitalne energije (ojasa), zdrave težine i snage. 
  3. Matra Basti (klizma) se smatra ključnim tretmanom ayurvedske terapije jer izvlači nečistoće iz crijeva, ali i iz čitavog tijela. Njega i čišćenje crijeva sa sezamovim uljem smiruje bolne i otečene zglobove te pomaže kod napetosti u vratu i leđima. Usto, pomlađuje cijeli organizam i podiže imunitet.

Pročitajte članak “Namažite se toplim uljem i naučite umjetnost samomasaže“.

Jedna od najboljih masti za njegu tijela u jesen i zimu je ghee
FOTO: Getty Images

Kako najlakše obogatiti prehranu mastima?

U kasnu jesen i na početku zime koristite namirnice koje su masne, zagrijavajuće i teške, kao suprotnost suhoj, laganoj i hladnoj vata doši. Masna hrana je uglavnom blaga po svojoj prirodi, a prema ayurvedskoj preporuci jedna od najboljih masti za njegu tijela u jesen i zimu je ghee. 

Ghee je važan lijek za izgradnju snage jer je to mast koja je najlakša za probavni sustav. Odličan je tonik za jetru i reproduktivne organe, podupire snagu mišića te poboljšava metabolizam masti. Možete ga koristiti u kuhanju, namazanog na tostu ili dodanog u jutarnju kašu i variva.

Pročitajte članak “Ghee – ayurvedski dragulj za zdravlje i ljepotu tijekom zime“.

Kokosov maslac
FOTO: Shutterstock

Kokosov maslac je vrlo koristan za održavanje zdrave peristaltike crijeva, za lijepu i nahranjenu kožu te protiv bolnih, upaljenih zglobova. Smiruje živčani sustav te vraća tijelu snagu i vitalnost. Konzumirajte jednu čajnu žličicu kokosovog ulja dnevno, jednako kao i ghee maslac ili ga pomiješajte s medom kako biste dobili vrlo ukusan i hranjiv desert. 

Za optimalno zdravlje upotrebljavajte ulja koja odgovaraju vašoj tjelesnoj konstituciji (doši).

Najbolja ulja za vata došu su ghee, sezamovo, suncokretovo i maslinovo ulje, za pitta došu ulje suncokreta, kokosov maslac i ghee, a za kapha došu ulje kukuruza, maslina, šafrana i gorušice.

Pročitajte članak “Prakriti test – otkrijte svoju tjelesnu konstituciju prema ayurvedi“.

Jesen i rana zima su idealno vrijeme da prehranu obogatite mekim sirevima poput finog kozjeg ili ovčjeg sira, domaćeg jogurta, prokuhanog kravljeg (ili bademovog) mlijeka s cimetom koji je pravi tonik za vata došu. Jedite topla, hranjiva variva i juhe obogaćene ghee maslacem.

Jedite topla, hranjiva variva i juhe obogaćene ghee maslacem
FOTO: Getty Images

Uživajte u jogi i redovitim, laganim šetnjama od 20 minuta kako biste potaknuli metabolizam masti. Koristite tehnike disanja poput pranayame jer će vam pomoći u jačanju imuniteta i cjelokupnog organizma prije nego nastupi duga i hladna zima. Naime, kad slušamo ritam sezonskih promjena, život postaje jednostavniji, kvalitetniji i skladniji.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu