Prakriti test – otkrijte svoju tjelesnu konstituciju prema ayurvedi

Doše

Ne postoji nigdje u svijetu ista osoba kao što ste vi. 

Svi smo mi jedinstveni po svojoj prirodi, kao otisak našeg prsta koji ostavlja originalni trag. 

Ayurveda je to odavno znala te tretira svakog pojedinca kao jedinstveno emotivno, mentalno i tjelesno biće. To je iznimno važno jer upravo kroz individualni pristup, osoba se može iscijeliti na svim razinama.  

Jedna od prvih stvari kod ayurvedske medicine je utvrđivanje prakritija tj. vaše urođene tjelesne konstitucije ili doše koja se u ayurvedi dijeli na 3 glavna tjelesno-umna tipa, a to su vata, pitta i kapha doša. Svi imamo u sebi prisutnost ovih doša, ali jedna ili više doša dominiraju našim tijelom. Nakon utvrđivanja urođene doše, ayurveda preporučuje dnevnu rutinu i prehranu koja savršeno odgovara svakoj doši (tjelesnoj konstituciji). 

Svi smo čuli za Hipokratovu izreku “Neka hana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.” Davno, još prije Hipokrata, ova drevna medicina je izgradila svoj sustav upravo na tim temeljima.

Uz 3 glavna tjelesno-umna tipa, nalaze se i dvostruke kombinacije pa se možete naći kao npr. vata-pitta tip ili kapha-vata tip. Ukoliko ste dvodošik tip, to znači da jedna doša određuje konstituciju vašeg tijela dok druga doša odražava vaše mentalno stanje.

Tridošik tjelesna konstitucija je vrlo rijetka, a svatko tko je ima posjeduje veliki dar, jer imati tri doše u savršenoj ravnoteži daje snažnu konstituciju i uravnotežen um.  

Ukoliko ste tridošik konstitucija, posjedujete jak imunološki sustav, dobro zdravlje i dugovječnost. 

Doša konstituacija tijela

Koje su odlike doša? 

Vata tipovi su vitke građe, laganih kostiju pa se za njih kaže da posjeduju lakoću i brzinu vjetra. Aktivni i bistri, oni vole intelektualne izazove i verbalno izražavanje te mogu rješavati više zadataka istovremeno. Entuzijastične po prirodi, vole promjenu i pokret. Lako se umaraju i najlakše izbacuju iz ravnoteže jer je to specifična odlika vata doše. Stoga moraju posebno pripaziti na stil života i prehranu kako bi održali zdravu tjelesnu ravnotežu. Ne vole hladnoću i vjetar, za njih su toplina, mir i sigurnost idealan komfor.

Pitta tipovi su srednje građe i skladno razvijenih mišića. Dinamični su, aktivni i strastvene prirode. Vole preuzimati vodstvo, ambiciozni su i natjecateljski raspoloženi. Vole sportove. Oni su izvršitelji akcije, pioniri i neustrašivi pred izazovima. Ne podnose vrućinu jer imaju “vruću krv” pa je za njih idealno hladnije vrijeme kako bi smirili svoj temperament. Ukoliko se pitta izbaci iz ravnoteže postaju agresivni i žele kontrolu. Strpljivost im nije jača strana.

Kapha tipovi su krupne građe, teških kostiju, stabilni i mirni. Nitko ne može odoljeti njihovom toplom “kapha” zagrljaju koji je zaštitnički i pun suosjećanja. Iznimno su izdržljivi, imaju jaku staminu, dobroćudni su i miroljubivi po prirodi te ih se vrlo teško može izbaciti iz ravnoteže. Ukoliko do toga dođe postaju posesivni, ljubomorni, inertni i depresivni. Teško se pokreću ali jednom kad krenu više ih ništa ne može zaustaviti.

Kako bi uspješno riješili ovaj jednostavan prakriti test koji dolazi od ayurvedskog liječnika dr. Deepak Chopra, za svako pitanje izaberite odgovor koji se oduvijek tiče vas. Ovaj test otkriva vaše tjelesne osobine koje ste dobili rođenjem pa na takav način i gledajte na pitanja. 

Na kraju zbrojite rezultate. Najviši rezultat pokazuje koja doša dominira vašim tjelesnim sustavom. Ukoliko su rezultati podjednaki, onda ste ili dvodošik ili tridošik konstitucije. 

Započnite test i budite iskreni prema sebi jer nema većeg zadovoljstva od otkrivanja osobne istine.

Što više poznajemo sebe, to više ispunjavamo um i srce unutrašnjim mirom i ljubavlju, a upravo te dvije odlike su iscjeljujuća životna sila koja čini čuda u našim životima. 

Doša test

Svaku karakteristiku ocijenite s 5, 3 ili 1. U svakom redu koristite svaki broj samo jednom (npr. za opis tijela; 1 bod za vata opis, 5 bodova za pitta opis i 3 boda za kapha opis).

Bodovi:   5 – najviše se odnosi       3 – dosta se odnosi         1 – rijetko se odnosi  

Doša test

U našem sljedećem druženju otkrit ćemo 10 ayurvedskih savjeta za dnevnu rutinu i prehranu koja odgovara vašoj urođenoj doši. Na taj način, posjedovat ćete prirodne alate da dovedete svoje tijelo i um u ravnotežu, a koja nas time nagrađuje savršenim zdravljem.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu