Masti – mitovi i legende (3. dio)

masti

U ovom dijelu priče o “masnim” mitovima i legendama donosimo jedan od najlegendarnijih mitova. Mit o esencijalnim šećerima. Toliko je legendarno mitologijski da zapravo izmiče pažnji, prolazi ispod radara i gotovo se nigdje ne spominje kao nešto važno.

Mit treći: Bez masti možemo, ali bez šećera ne

Jeste li znali da postoje 3 esencijalne masne kiseline? A to znači one masti koje tijelo ne može samo stvoriti, a trebaju mu te ih zbog toga moramo unositi hranom? Vjerojatno jeste. To su omega masne kiseline. Ok. Idemo dalje.

A sada, znate li koje esencijalne šećere tijelo treba i koje tijelo ne može samo stvoriti, a trebaju mu te ih zbog toga moramo unositi hranom?

Odgovor je legendaran, za ne povjerovati: niti jedan jedini šećer nije esencijalan!

A glukoza? Pitat ćete, nije li ona pogonsko gorivo gotovo svih naših stanica i niste li vi onaj gospon koji je rekao da je glukoza toliko raširena u svemiru da ako postoje vanzemaljci, onda sigurno koriste glukozu kao svoje gorivo? Ha?

Odgovor: Točno je da je glukoza pogonsko gorivo i točno je da ju sigurno koriste i vanzemaljci, ali je isto tako točno i da tijelo može stvoriti glukozu procesom koji se zove gluko-neo-geneza, odnosno stvaranje glukoze nanovo.

I još jednim mehanizmom koji se zove gliko-geno-liza, odnosno “guljenje” glikogena iz jetrice na sastavne dijelove, odnosno na glukozu.

A ono što tijelo može samo stvoriti više ne moramo unositi u tijelo, odnosno nije esencijalno. Stoga ne postoje esencijalni šećeri koje tijelo ne može samo stvoriti. Mit razbijen.

Za one koji misle da su ovisni o šećeru i da se čokolada i keksa ne mogu riješiti, dobre vijesti. Možete ih se riješiti ili barem svesti pod kontrolu. Čime i kako? Pametnom prehranom.

Možemo li sada konačno početi jesti sve masti redom? Bez opasnosti? Nije moguće biti zdrav i jesti krivu mast i loše šećere zajedno. Ne! Barem ne na duži rok.

Upućena osoba mora dobro poznavati koje masti su zdrave, a koje rade teške probleme i nisu baš za nas. Pržene su masti jako, jako nezgodne za naše tijelo. Svu priču o mastima treba jako zdravo shvatiti, a to znači da nije svaka mast zdrava niti dobra, a nisu ni sve masti loše.

Samo zlatna kolekcija kvalitetnih masti dovodi do zdravlja i do mršavljenja. Konzumacija dobrih i kvalitetnih masti može vas učiniti mršavijim. Zidovi zdrave stanice koji su izrađeni od kvalitetnih masti, bolje mogu reagirati na inzulin i tako bolje regulirati razinu šećera.

Bez odgovarajuće kontrole šećera u krvi, tijelo apsorbira i skuplja previše masti. A to znači: što viši ujak inzulin, to više masti skupljamo. I obrnuto.

Konzumirajući kvalitetne masti možete smanjiti sadržaj skladišta masti. Povećati sagorijevanje masti i smanjiti glad. Konzumacija kvalitetne kolekcije masti čini da izgubimo na težini, dok konzumacija viška šećera i pogrešne vrste masti nas čini debljima.

Prehrambene masnoće su složenije od šećera. Mast je složenija po strukturi. Imamo zasićene, mononezasićene, polinezasićene, pa čak i trans masti, a da ne spominjem potkategorije unutar svake skupine.

Zdrave masti

Neke masti su dobre, neke loše, a neke neutralne. No, zajedničko im je to da ne dižu inzulin, a on je glavni organizator skladištenja masti – glavni skladištar. Na tome masno zarađuje!

I sada jedno kratko pitanje:

Jesu li Omega masne kiseline masti? Jesu, ali su ipak dovoljno korisne da svatko može imati koristi od više omega-3 masnih kiselina.

Idealan način da ih uključite u prehranu jest da jedete ribu (najmanje dvije porcije tjedno) i uzimate omega-3 dodatak dva puta dnevno uz doručak i večeru.

Mozak i masti

Naš jedini i voljeni nam mozgić je sastavljen od bar 60 % masnoće.

Od tog postotka – pazite! Ponavljam, od tog postotka, najveći dio dolazi iz omega-3 masti koja se zove tako nezgodno, za jezik polomiti, da ću joj samo spomenuti inicijale – DHA.

Naš strahovito brzi i pametni mozak treba DHA za komunikaciju između stanica. Jednostavan pristup visokokvalitetnim mastima poboljšava misaone procese, povećava osjećaj sreće, poboljšava učenje i pamćenje jer se kvalitetne masti ugrađuju u živce koji olakšavaju i omogućuju učenje i pamćenje.

Nasuprot tome, studije su povezale nedostatak omega-3 masne kiseline s depresijom, anksioznosti, bipolarnim poremećajem i shizofrenijom.

Tijelo nam signalizira dobiva li ili ne dobiva dovoljno kvalitetne masti. Što je veća kvaliteta masti, tijelo će bolje raditi.

To je zato što tijelo koristi masnoće koje jedete za izgradnju staničnih zidova. Imamo više od 10 trilijuna stanica u tijelu, a ama baš svaka od njih treba kvalitetnu mast.

Kako ćete znati je li stanice dobivaju masti koje su im potrebne? Tijelo šalje signale kada ne dobiva dovoljno dobre masti.

Neki znakovi upozorenja su suha koža, ljuštenje kože te mekani, oštećeni ili krhki nokti.

I konačno! Evo ih! Evo ih! Zlatna kolekcija izvora dobrih masti su:

  • Avokado, orasi, bademi, ali ne i kikiriki
  • Sezam i Chia sjemenke
  • Masna riba, uključujući srdele, skušu, haringu i losos
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Isključivo organski hranjene životinje proizvode kvalitetno meso s kvalitetnim udjelima masti
  • Kokosov maslac je veliki biljni izvor zasićenih masnoća koja ima mnoge prednosti

U sljedećoj epizodi još nekoliko mitova koji nas samo zbunjuju – da su sve kalorije iste i samo kalorije bez obzira iz kojeg izvora dolaze.

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu