Fruktoza, glukoza i prijatelji na optuženičkoj klupi – dio prvi

med od kestena

Na optuženičkoj klupi sjede mnogi šećeri, među njima teta Glukoza, ljupka Fruktoza i opaki Glukozno-Fruktozni sirup, tajnog imena HFCS (High Fructose Corn Syrup).

Proces je pomno praćen od mnogih akreditiranih novinara jer se ovaj proces smatra suđenjem stoljeća.

Pomono proučavajući optužnice pronašao sam, između ostalog i slijedeće:

“…ovi šećeri, svi odreda optuženi su za udruživanje u zločinačku organizaciju s temeljnim ciljem narušavanja zdravlja, uništavanje jetre, kiseljenje tjelesnih tekućina, stvaranje bolova u zglobovima, bespravno građenje bubrežnih kamenaca, remećenje javnog reda i mira među hormonima, bezobrazno gomilanje viška kilograma, davanje lažnog osjećaja snage koji kratko traje, a puno košta, bezočno i besramno potpomaganje u eroziji zubne cakline, skrivanje osjećaja gladi, po život opasno zadržavanje visokih koncentracija šećera u krvi i očnom živcu, dižući tako tlak, krađu i otmicu Magnezija i neracionalno trošenje ostalih minerala, pružanje lažnog osjećaja ugode i stvaranja loših navika, izvrdavanje značenja riječi fino na način da je fino samo ono što je slatko i ništa više nije fino, i na taj način kvarenje mladeži i omladine, nezakonite veze s Alkoholom, besramno skrivanje u čokoladama i keksima, tjesteninama, kruhu, mnogim energetskim napitcima i ostalim gaziranim pićima, stvaranje ovisnosti o slatkom čak do 8 puta veće nego o heroinu,…” – popis optužbi je podulji pa mi se više nije dalo čitati, a i ovo je dovoljno. 

Žalosno je da su se na pitanje da li se osjećaju krivima, svi odreda samo slatko nasmijali, a pogotovo kriminalni HFCS. On se najslađe smijao.

Što je glukozno-fruktozni sirup?

To je jedan vrlo uglađeni i slatko-rječivi tip. S briljantinom u kosi i finim odijelom.

Lažno ljubazan i još lažnije bezopasan. Vuk u janjećoj koži zapravo.

To je smjesa glukoze i fruktoze dobivena fermentacijom (upotrebom-preradom enzima) sirupa iz kukuruza. Tako dobivena smjesa može sadržavati 55% fruktoze više-manje, ovisno o željenoj slatkoći koju proizvođać traži.

I što je sad tu loše?

Pa loše je to što takva fruktoza ulazi u organizam, prerađuje se poput alkohola (ali bez njegovih nuspojava), strahovito podiže kaloričnu vrijednost obroka i u jetri se pretvara u mast.

Ali to nije kraj.. industrijska fruktoza to radi po tiho, bez znanja mozga.

Kako?

Pa tako jednostavno, tiho i na prstićima zaobilazi sve senzore i alarme koji bi mozgu odaslali signal “Halo, dosta jela! Siti smo!”

Dakle industrijska fruktoza ne izaziva lučenje signalnih hormona sitosti (grelin, leptin i ostalih) pa nastavljamo s unosom hrane. Povećana i prevelika količina takve hrane, na duži rok u konačnici izaziva debljanje i sve ostale poteškoće, a da ne znamo otkud to dolazi.

Da bi zamaskirala grozan okus mnogih pića i pojeftinili cijenu proizvodima, industrija ubacuje ovaj sirup u razna pića i prehrambene proizvode, s nažalost pogubnim učinkom po zdravlje.

Stoga izbjegavajte hranu u kojoj ima glukozno-fruktoznog sirupa, svakako i obavezno!

Presuda za Glukozno- Fruktozni sirup:

Glukozno- Fruktozni sirup, poznatiji kao HFCS (High Fructose Corn Syrup) kriv je za sve navedeno zbog neprirodnog spoja fruktoze sa glukozom. Otegobna okolnost je da tijekom suđenja nije pokazivao nikakve znakove kajanja jer je dobro znao da je jeftin i da iza njega stoji velika industrija.

Budući da su ga osmislili Japanci, neki smatraju da je to japanska osveta Amerima za poraz u 2. svj. ratu. Pučanstvu se stoga, strogo zabranjuje pristup tom sirupu i proizvodima u kojima se nalazi.

Glukozno Fruktuzni Sirup

Teta Glukoza – omiljena baba tračara svih stanica tijela – puna tračeva i novosti

Što reći o takvoj babi tračari kad je svugdje ima, svugdje zabada svoj nos i svugdje je treba?

Ako igdje u svemiru postoji neki oblik života onda zasigurno koristi glukozu kao izvor energije!

Ona je toliko omiljena i potrebna da može ulaziti u sve stanice tijela.. ali negdje s propusnicom, a negdje bez.. Na primjer, u mozak ulazi bez propusnice, dok za ostale dijelove trebaju dodatni dokumenti.

Svi ti dokumenti i propusnice izdaju se u uredu za izdavanje inzulina.

Taj ured, nalazi se pak u našem tijelu u gušteraći.

Točnije na na tzv. otocima, koji se po svojem otkrivaču Langerhnsu, zovu Langerhansonovi otoci. (nisu na prodaju i spadaju pod javno dobro).

Ima više “otoka” – alfa, beta gama, delta, epsilon. Nas trenutno zanimaju uredi smješteni na beta otocima- tamo se luči inzulin.

I zato što su ti uredi lukavo smješteni na otocima (insulama), hormon je dobio naziv INZULIN.

Ured radi besprijekorno i bezgriješno non-stop 24/7 i 365/365 dana u godini.

Bez godišnjeg, gableca ili praznika. Međutim, dođe li do oštećenja tih otoka, ured prestaje s radom. Takvo po život opasno stanje naziva se Dijabetes tipa 1.

Postoji i stanje u kojem se luči i previše inzulina- stanje kada ured radi preko-mjere.

To se pak zove Dijabetes tipa 2.

U oba slučaja Teta glukoza ne može dobiti propusnicu (inzulin) za ulaz u stanice pa čeka u redovima ispred stanica. Što stvara ogromnu gužvu. Gužva pak stvara jaki pritisak, pa pucaju živci i ostala tkiva, a mnogi organi ostaju bez goriva (čitaj vrijednih tračeva koje donosi sa sobom teta Glukoza).

Presuda za Glukozu:

Uzimajući u obzir olakotnu okolnost da Glukoza spada u glavno stanično gorivo i da je svugdje potrebna, Teta glukoza oslobođena je svih optužbi… ali uvjetno! I to pod uvjetom da dolazi iz prirodnih izvora i s puno minerala i vitamina, a naročito magnezija jer se troše pri njenoj preradi.. Zabranjuje joj se također, daljnje neprirodno udruživanje s fruktozom u tzv. Glukozno-fruktozni sirup! Također joj se zabranjuje, kao i fruktozi, da hoda gola, sama za sebe bez vlakna.

A pučanstvo se također, ponovno, i opet uljudno moli da izbjegava proizvode obogaćene industrijski proizvedenom glukozom (keksi, čokolada- obična šećerna tabla premazana smeđom bojom s minimalnim udjelom kakaa, tjesteninu, zatim stolni šećer – poznatiji kao bijela smrt) .

Pučanstvo se stoga, ponovno poziva, da ubacuje u svoju prehranu proizvode koji sadrže prirodnu glukozu- glukozu koja uz sebe ima i pripadajuća vlakna i fito-nutirjente- kao što je to slučaj u voću i povrću.

U protivnom se pučanstvo hrani na vlastitu odgovornost.

Tužiteljstvo sada, zbog iscrpljenosti i vidnog umora, traži stanku i nastavak suđenja za slijedeći put.

Svjetska javnost je oduševljena i s velikim nestrpljnjem čaka nadolazeći članak pod nazivnom: Fruktoza i njen slatki slučaj – I. Dio – Fruktoza uzvraća udarac i dosjetke lukavog apotekara

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

4.53 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu