Fruktoza, glukoza i prijatelji na optuženičkoj klupi – dio drugi

med od kestena

Evo nas u dugo očekivanom, drugom dijelu suđenja o strahotama koje izazivaju Familija Ugljikohidrata, tj. njihovi članovi poznatiji kao Šećeri, ponajprije njihovih najpoznatijih članova industrijske Fruktoze, Glukoze i Glukozno-Fruktoznog sirupa, alias HFCS (High Fructose Corn Syrup).

Za čitatelje koji nisu čitali prvi dio, da samo ponovimo optužnicu iz prvog članka:

“…ovi šećeri, svi odreda optuženi su za udruživanje u zločinačku organizaciju s temeljnim ciljem narušavanja zdravlja, uništavanje jetre, kiseljenje tjelesnih tekućina, stvaranje bolova u zglobovima, bespravno građenje bubrežnih kamenaca, remećenje javnog reda i mira među hormonima, bezobrazno gomilanje viška kilograma, davanje lažnog osjećaja snage koji kratko traje a puno košta, bezočno i besramno potpomaganje u eroziji zubne cakline, skrivanje osjećaja gladi, po život opasno zadržavanje visokih koncentracija šećera u krvi i očnom živcu, dižući tako tlak, krađu i otmicu Magnezija i neracionalno trošenje ostalih minerala, pružanje lažnog osjećaja ugode i stvaranja loših navika, izvrdavanje značenja riječi fino na način da je fino samo ono što je slatko i ništa više nije fino, i na taj način kvarenje mladeži i omladine, nezakonite veze s Alkoholom, besramno skrivanje u čokoladama i keksima, tjesteninama, kruhu, mnogim energetskim napitcima i ostalim gaziranim pićima, stvaranje ovisnosti o slatkom čak do 8 puta veće nego o heroinu,…” – popis optužbi je podulji pa mi se više nije dalo čitati, a i ovo je dovoljno.

Fruktoza i njen slatki slučaj – I. Dio – Fruktoza uzvraća udarac i dosjetke lukavog apotekara

Apotekar, filozof i stručnjak, Voćko Slađahni odlučio je braniti svoju voljenu voćnu Fruktozu uz uvjet jednog slatkog poljupca. Obranu je započeo sljedećim pitanjem:

» Da li Fruktoza, koja se prirodno nalazi u voću i voćnim sokovima ima isti negativni učinak kao i tzv. Industrijska fruktoza (“kuhinjski” kristalni šećer i glukozno-fruktozni sirup)? A ako nema takav negativan učinak, onda zašto nema?

Prema dostupnim podacima samo industrijska fruktoza, a ne unos fruktoze, je povezana sa smanjenom funkcijom jetre. Isto je i sa visokim krvnim tlakom.

Fruktoza iz dodanih (neprirodnih izvora) šećera je povezana s visokim krvnim tlakom; fruktoza iz prirodnih izvora (plodova voća) nije. Jer nus-produkti prerade fruktoze sprečavaju reakciju kodnog imena vazo-dilatacija- širenje krvnih žila da bi tlak pao.

Znači NUS-PRODUKT prerade Fruktoze – ne fruktoza sama za sebe- diže tlak.

Nadalje, više se gubi na težini uz dodatak voća nego ako je sav unos fruktoze ograničen- pri dijetama za smanjenje tjelesne težine.

Tijelo će bolje reagirati ako ograničite unos fruktoze iz ne-prirodnih izvora, nego ako smanjite unos voća (prirodni izvori šećera – fruktoze).

Ti štetni učinci fruktoze (debljanje i ostali) su ograničeni na industrijskog fruktozu, tj. kuhinjski-kristalni šećer i glukozno-fruktozni sirup,. I nema ikakvih dokaza negativnog učinka voćne fruktoze – nastavlja lukavi apotekar Voćko Slađahni.

» Kako onda tumačite tu nedosljednost u ponašanju fruktoze? Ova voćna trebala bi djelovati jednako loše kao i industrijska zar ne? – znatiželjno pita sudac.

Apotekar Slađahni, kao pravi mislilac, nije se dao zbuniti pa pojašnjava:

Ova nedosljednost može se objasniti pozitivnim učincima drugih hranjivih tvari u svježem voću (npr. vlakana i antioksidansi). Kao dokaz nudim pokus u kojem je to izvedeno i dokazano.

Ako popijete čašu vode s tri žlice običnog kuhinjskog šećer, (a to je skoro količinski isto kao i u limenci nekog gaziranog pića), dobiti ćete veliki porast šećera u krvi unutar prvog sata.

Naše tijelo se preplaši i otpusti toliko inzulina (koji snižava šećer) da zapravo pretjera, pa će nakon drugog sata koncentracija šećera (glukoze) u krvi znatno i previše pasti- pa nastaje stanje niskog-šećera tzv. Hipo-glikemičko stanje.

Na taj način razina šećera u krvi padne niže nego gdje je bila kad smo krenuli s pokusom prije 2 sata .

Kao odgovor na svu tu diplomatsku zavrzlamu i politički pritisak, naše tijelo otpušta velike količine masnoća u krvotok, kao da smo gladni, jer je razina šećera pre-naglo pala.

Rezultat: 2 šoka- Prvi, prekomjerna količina šećera, a drugi preniska količina šećera u krvi. I to u razmaku od nekoliko minuta, pola sata, sat, dva – više puta na dan.

Šećer u krvi

Pitam vas što bi se dogodilo kad bi neki stroj npr. auto, “navinuli do kraja po autoputu”, a onda naglo isključili i metnuli u hladnjaču na minus 10, pa opet na autoputu gas do daske… i tako 5-6 puta na dan? Koliko bi dugo takav auto i njegova mašina trajali i bili upotrebljivi?

A istovremeno, očekuje se od naše sjajne gušterače da besprijekorno radi za nas cijeli život!

Bar kakvih 80-tak godina. I to I bez pogovora? Bez rezervnih dijelova? Bez kvalitetne prehrane???.. ma da!.. malo sutra!

Da li je takvo ponašanje i očekivanje pravedno? Mislim da je ovdje ljubav samo jednostrana?!

Suđenje je ovdje prekinuto na zahtjev razočaranog, zbunjenog i šokiranog tužiteljstva radi prikupljanja dodatnih dokaza koji će biti prezentirani za 7 dana na sljedećem ročištu, u članku pod nazivom:

Fruktozni slučaj – Briljantna obrana jednog apotekara – završni govor obrane” – prisustvovanje je javno i obavezno.

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu