Fruktoza, glukoza i prijatelji na optuženičkoj klupi – dio treći

manuka-med

Suđenje familiji Ugljikohidrata, tj. njenim članovima fruktozi, glukozi i HCFS-u se nastavlja jer pobuđuje veliko zanimanje građanstva i svjetske javnosti.

Fruktozni slučaj – II. Dio – Briljantna obrana jednog apotekara- završni govor obrane

Za drage čitatelje koji nisu pratili 1. dio i 2. dio suđenja, da samo ponovimo optužnicu iz prvog članka:

“…ovi šećeri, svi odreda optuženi su za udruživanje u zločinačku organizaciju s temeljnim ciljem narušavanja zdravlja, uništavanje jetre, kiseljenje tjelesnih tekućina, stvaranje bolova u zglobovima, bespravno građenje bubrežnih kamenaca, remećenje javnog reda i mira među hormonima, bezobrazno gomilanje viška kilograma, davanje lažnog osjećaja snage koji kratko traje a puno košta, bezočno i besramno potpomaganje u eroziji zubne cakline, skrivanje osjećaja gladi, po život opasno zadržavanje visokih koncentracija šećera u krvi i očnom živcu, dižući tako tlak, krađu i otmicu Magnezija i neracionalno trošenje ostalih minerala, pružanje lažnog osjećaja ugode i stvaranja loših navika, izvrdavanje značenja riječi fino na način da je fino samo ono što je slatko i ništa više nije fino, i na taj način kvarenje mladeži i omladine, nezakonite veze s Alkoholom, besramno skrivanje u čokoladama i keksima, tjesteninama, kruhu, mnogim energetskim napitcima i ostalim gaziranim pićima, stvaranje ovisnosti o slatkom čak do 8 puta veće nego o heroinu,…” – popis optužbi je podulji pa mi se više nije dalo čitati, a i ovo je dovoljno.

Nakon briljantne obrane (iz drugog dijela) pompoznog apotekara, filozofa i mislioca, Voćka Slađahnog, riječ ima tužiteljstvo, pa veli ovako:

A što ako jedete šećer uz bobice? – upitalo je tužiteljstvo nadajući se potajno da će isprovocirati obranu.

Da stvarno, što ako jedete šećer uz bobice (npr. borovnice) jer one same imaju svoje vlastite šećere, tako da će šećer u krvi još više porasti, zar ne ?– dodao je sudac

Dobro upućeni i nagradom stimulirani genijalni apotekar Voćko Slađahni maestralno odgovara:

Ne, šećer neće porasti ako jedete šećer uz bobice (npr. borovnice)!

I ne samo da nema dodatnog povišenja šećera u krvi, nego niti stanja pre-niskog šećera poslije.

Iako vam ne preporučujem da bilo koje voće dodatno šećerite- pustite da originalni voćni šećeri odrade što moraju optimalnom brzinom kojom smiju, za razliku od ovih umjetnih lažnjaka, industrijskih koji djeluju munjevito šokirajući time gušteraču. Evo i grafa:

Šećer u krvi

U kombinaciji s bobicama šećer u krvi se kreće gore – dolje bez da bude u prekoračenim količinama, te nema ni snažnog izlučivanja masnoća u krv.

Ponavljam, da tijelo luči masnoću u krv ako šećer previše i prenaglo padne. Tijelo tada “misli” da gladujemo!

I kako to sad objašnjavate?– upitalo je tužiteljstvo s velikom dozom sarkazma gledajući preko naočala.

Evo kako. Ova razlika se može pripisati polukrutoj konzistenciji bobičastog voća.

Pa je ta polukruta kašasta masa smanjila brzinu pražnjenja želuca- pa šećeri sporije ulaze u krv.– Ali ako pijete samo zašećerenu vodu – tada šećeri naglo ulaze u krv.

Osim toga, topiva vlakna u bobicama imaju učinak geliranja u našim crijevima što dodatno usporava otpuštanje šećera .

Sumnjamo da je to baš tako… gdje su vam dokazi za to?– prekida tužiteljstvo žmireći na jedno oko.

Za testiranje da li su za takav učinak odgovorna samo vlakana ili ne, ponovili smo eksperiment sa sokom od bobica koji je imao šećere bobica, ali bez vlakana.

Znači samo sok + šećeri.

Dogodilo se sljedeće. Šećer je rastao u krvi sve do 15-te minute.

U 15-toj minuti, visoki šećer u krvi je značajno smanjen kada se konzumira obrok s bobicama kao cijelo voće,

Ako se konzumira sam sok- bez cijelog ploda- šećer je i dalje visok i raste.

Ostatak korisnih djelovanja bio je gotovo isti između soka i cijelog ploda sugerirajući da su vlakna samo djelomično odgovorna za snižavanje i normaliziranje šećera u krvi.

Nadalje, otkrilo se da postoje određeni elementi tzv. Fito-nutrijenti, koji su dodatno odgovorni za smanjenje šećera u krvi. Navodno su opremljeni posebnom opremom za sprečavanje pretjeranog i nedozvoljenog krijumčarenja šećera u krvotok.

Naime, Fito-nutrijenti u cijelom plodu sprječavaju pretjerani transport šećera kroz crijevni zid u naš krvotok .

Fito-nutrijenti u hrani, kao što su jabuke i jagode, mogu blokirati dio apsorpcije šećera kroz stanice crijeva.

Oku ugodni apotekar Voćko Slađahni, popravljajući frizuru (minival) neumoljivo nastavlja:

Evo, npr. bijeli kruh strahovito diže količinu potrebnog inzulina u roku od 2 sata nakon konzumacije. Mučeći tako do besvijesti gušteraču.

A ona, u znak protesta, zbog toga mora izlučiti ogromne količine inzulina- da se snizi razina šećera u krvi. Ako takvo stanje potraje godinama gušterača daje otkaz.

E sad, …ako jedite taj isti bijeli kruh s nekim bobicama, tada se razina inzulina i šećera ne diže tako jako. Ali svakako bi bilo bolje da jednostavno kruh izbacite iz ove kombinacije.

Dakle, iako ste zapravo dodali više šećera u obliku bobica+kruh, luči se manje inzulina. Zašto?

Pa zato što dvojac vlakna+Fito-nutrijenti smanjuje i kontrolira brzinu otpuštanja šećera u krvi. Brzinu otpuštanja šećera u krvi.

U sudnici nastaje jaki žamor….

Znajući da je pobijedio, lukavi apotekar Slađahni, slavodobitno frče brke i veli:

Dakle, idući put kad budete slagali palačinke s bijelim brašnom (punim šećera), pobrinite se da su palačinke s borovnicama.

palacinke-s-borovnicama

Presuda za Fruktozu:

Izrečena je uvjetna kazna za fruktozu. Nije kriva za navedene optužbe samo ako se umjereno konzumira iz prirodnih izvora – voća.

Međutim, njena sestrična iz industrijskog šećera je kriva za sve navedeno i zabranjuje joj se daljnje neprirodno udruživanje s glukozom u tzv. Glukozno-fruktozni sirup! Također joj se zabranjuje da hoda gola, bez vlakana u sokovima jer kao takva neprirodno razodjevena, naglo prodire u krv i zaobilazi senzore sitosti.

A pučanstvo se još jednom uljudno moli da izbjegava proizvode obogaćene industrijski proizvedenom fruktozom i ubacuje u svoju prehranu proizvode koji sadrže prirodnu fruktozu- voće prije svega. U protivnom se hrani na vlastitu odgovornost.

Svima njima, industrijskoj glukozi i fruktozi i HFCS-u (High Fructose Corn Syrup- poznatijem kao glukozno-fruktozni sirup) zabranjuje se ulazak i pristup svim kuhinjama i skladištenje u kuhinjskim ormarićima.

Gazdaricama se preporučuje da radije slade s medom ako baš moraju.

Ali nikako, ni pod koju cijenu s umjetnim zaslađivačima. Jer su oni jednaki, ako ne i još grozniji. Eventualno sa stevijom ali i to je manje zlo od ostalih.

Po mojem skromnom mišljenju, i Dijabetes tip 1 i tip 2 su zalječivi (u razumnom roku od 120 dana) u velikom broju slučajeva. Kvalitetnom prehranom i dodacima, uz pomoć medicinski obrazovanog i nutritivno osviještenog stručnjaka – nutricioniste u suradnji s iskusnim apotekarom.

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu