Iskustva žena u menopauzi: Tri žene otkrivaju kako su se suočile sa strahom od promjene, fizičkim i psihičkim tegobama

Iskustva žena u menopauzi

Osim gubitka menstruacije, menopauza sa sobom može donijeti i neke druge fizičke i psihičke simptome. Za većinu žena ulazak u menopauzu predstavlja normalnu i prirodnu tranziciju, ali iskustva žena u menopauzi su različita. Žene u menopauzu uglavnom ulaze oko 50. godine života, ali smatra se da se to može dogoditi i ranije i kasnije te stoga nema specifične dobne granice.

Menopauza simptomi – iskustva 

Siguran pokazatelj ulaska u menopauzu je gubitak menstruacije tijekom godine dana. Iako neke žene oko određene dobi već očekuju i imaju određene simptome menopauze, neke žene zaista prolaze asimptomatski te ih gubitak menstruacije, kao i informacija ginekologa da su ušle u menopauzu, može zaista iznenaditi.

Najčešći fizički simptomi menopauze su valunzi (iznenadni naleti vrućine i preznojavanje), opuštanje mišića zdjelice, stanjivanje kose i rast dlaka, umor i nesanica te kardiovaskularni simptomi (ubrzani srčani ritam). Kod nekih žena prisutna je jaka kostobolja u menopauzi, ali i problemi s fizičkim kretanjem, što svakako nije povezano samo s menopauzom, nego cjelokupnim fizičkim stanjem osobe do tog trenutka. 

Psihički problemi u menopauzi najčešće su povezani s padom estrogena, a to može rezultirati:

Kod žena koje već imaju određene psihičke probleme može doći do pogoršanja simptoma, recidiva ili promjene postojećih simptoma. Međutim, za sve one koje se boje da će ih primiti neko “ludilo u menopauzi”, važno je imati na umu da je u pitanju vjerojatno strah od promjene, potencijalnih simptoma i novog životnog razdoblja.

Plodni dani u menopauzi ne postoje, ali morate biti sigurni da ste zaista ušli u menopauzu. Prvi simptomi nisu vjerodostojni sve dok ne potraju određeni period i dok ne obavite ginekološki pregled na kojem ćete znati u kojoj ste fazi. 

Menopauza simptomi - iskustva
FOTO: Shutterstock

Iskustva žena u menopauzi

Iako znamo najčešće simptome menopauze, kroz ovaj prirodni prijelaz svaka žena prolazi drugačije. U nastavku članka donosimo iskustva žena u menopauzi, žena koje su odlučile podijeliti svoju priču s nama. Zbog osjetljivosti teme puni podaci poznati su redakciji.

Iskustvo S. LJ. (53)

Vječni optimist i veliki “uživatelj” u životu, samohrana majka jednog malog dječaka (danas studenta od 23 godine) i uspješna poslovna žena s nama je odlučila podijeliti svoje iskustvo ulaska u menopauzu. Za nju je čaša uvijek napola puna, osobni i poslovni život su joj relativno sređeni, a općenito joj ništa ne nedostaje. Štoviše, smatra da ima jedno 10-ak godina viška jer joj 53 godine starosti ipak zvuče malo strašno.

U menopauzu sam ušla dosta rano, imala sam 46 godina. Menstruacija do tada školska – redovna, svakih 28 dana. A onda odjednom – ništa, nula, nema je! UPS! Jesam li trudna? Bolesna? Napravim test na trudnoću – negativan je. Ok, pričekat ćemo nekakav simptom, znak da nešto nije u redu jer ne da mi se baš sad ginekologu, godišnji odmori su, vruće je, treba ići na more (100 izgovora).

Nije joj bilo ni na kraj pameti da bi to mogla biti menopauza jer je očekivala valunge, mrzovolje, znojenje i grintavost, poučena iskustvom kolegica u radnoj blizini čije su menopauze svi morali proživljavati. Uz to, smatrala je da je 46 godina ipak malo prerano za menopauzu. 

I tako je prošlo mjesec, dva, pa i tri … Odem ja ginekologu i on kaže da sam ja već u debeloj menopauzi, jedan jajnik je skroz nestao, drugi se jedva nazire. Endometrij debljine jednog milimetra, što je savršeno. Preispituje me o simptomima, daje savjete oko sintetičkih hormona i tako to. I dođem ja doma nakon toga i razbolim se od MENOPAUZE (jer su mi rekli da sam “BOLESNA”). Krene jedan valung, drugi, pa i treći, ulovi me depresija. LJUDI, PA JA SAM STARA!!!

S obzirom na to da ju je život često šamarao, naučila je kako se brzo izdignuti nakon svakog “šamara”, pa tako i nakon činjenice da je u menopauzi. Istovremeno se “potrefilo” da je njezina najbolja prijateljica kupila kuću s velikom zemljom na selu, pa je imala mogućnost uživati u vrtlarenju i svježem zraku. Za sebe navodi da je “dijete asfalta”, pa je zemlja iz nje izvukla sve negativno.

Vjerujte, nakon toga nisam nikad pomislila ništa loše o svojem stanju. Štoviše, govorim da sam ogromna sretnica jer sam vrlo bezbolno prošla kroz period adaptacije ili samo nisam dopustila da imam previše vremena razmišljati o tome. A i sad tvrdim da fizička aktivnost, rad i zaokupljenost pomažu kod ovakvih hormonalnih turbulencija.

Inače se cijeli život aktivno bavi sportom. U mladosti je bila profesionalna sportašica, a sada je aktivna u fitnessu tijekom zime, ljetnom planinarenju, hodanju u prirodi, bicikliranju, vrtlarenju itd. Svoje slobodno vrijeme nastoji iskoristiti na najbolje moguće načine i vlastite male radosti. 

Međutim, imala je oko sebe žene koje su također ulazile u menopauzu, a čija su se iskustva jako razlikovala. Majka joj je nekoliko puta završavala u bolnici zbog obilnih krvarenja, a jako dobra prijateljica se psihički promijenila do neprepoznatljivosti (povučenost, otuđenje, depresija). Za sebe pak ističe:

Jednostavno se nemam razloga mijenjati ili, ako se jesam na lošije – OPROSTITE mi svi, ali baš me briga. Meni je super i s mojom MENOPAUZOM i POSTMENOPAUZOM!
Psihički problemi u menopauzi
FOTO: Shutterstock

Iskustvo M. Ž. (54 godine)

Još uvijek zaposlena, ali u željnom iščekivanju mirovine i malo više slobodnog vremena, majka troje djece i velika ljubiteljica prirode – opis je još jedne divne žene koja je s nama odlučila podijeliti svoje iskustvo ulaska u menopauzu. Sve se počelo događati prije nekoliko godina, negdje prije okruglih 50, kada je primijetila izostajanje menstruacije i povremene nalete vrućine.

U početku nisam htjela ništa govoriti ljudima oko sebe jer je to možda ipak, mislila sam, samo stresno razdoblje (koje me pratilo tih godina), a u takvim situacijama sam i kao mlada znala imati poremećene cikluse. Držim sve u sebi, pa svaki manji ili veći stres, nešto iznutra se poremeti. 

No, sve češći valunzi usred zime i tijekom noći su me ipak počeli uvjeravati da je ispred mene neko novo razdoblje. Dogodilo se i nekoliko većih obilnih izljeva i krvarenja koje inače nisam imala, pa je i to bilo nešto novo što je najavilo dolazak menopauze.

Navodi da se nije bojala menopauze i da je bila svjesna da će se to kad-tad dogoditi. Za neke od simptoma je praktički smatrala da ih je već proživjela dok su se počeli pojavljivati kod žena u njezinoj bliskoj okolini, ali one su imale veću volju pričati o tome. Kada je došlo vrijeme na nju, nije nikako mogla započeti tu temu s rečenicom “Mislim da sam ušla u menopauzu.”, nego je odgađala taj trenutak dok nije bila potpuno sigurna.

Više me je mučila moja psiha nego neki fizički simptomi. Iako sam imala obilne menstruacije, ponekad malo više bolne, a ponekad malo manje, mučila me je promjena koja će se dogoditi i znak da gubim ono što me većinu mojeg života pratilo svaki mjesec

Svjesna je da je svaki rođendan još jedan znak starenja, ali je isto tako vjerovala da će se neke stvari ipak malo kasnije dogoditi. Smatra da “menstruacija nije samo menstruacija” i da je u pitanju nešto što djevojku oblikuje u ženu, ali i da tu ženstvenost ipak ne gubiš s prestankom menstruacije. No, ističe kako bi ženama ipak bilo malo lakše proći kroz ovaj period kada bi mogle iskreno razgovarati i dobiti podršku od okoline.

Psihičke probleme koji su me pratili ne mogu pripisati samo menopauzi, nego životnim nedaćama koje su me snašle u tim godinama, gubicima i žalovanjima koje sam prolazila, teškim bolestima okoline i novim prilagodbama. 

Srećom, imala sam oko sebe ljude koji su me mogli razumjeti i koji me nisu osuđivali kada sam bila pomalo i potištena, ali i razdražljiva i mrzovoljna. Trebalo mi je vremena da prođem kroz ovaj proces, a trebala sam i vremena da se otvorim i tražim pomoć. 
Ludilo u menopauzi
FOTO: Getty Images

Iskustvo N. P. (53 godine)

Zaposlena majka dvije odrasle kćeri, uvijek u pokretu i kreativnom stvaranju, s nama je odlučila podijeliti svoje iskustvo. Prije 20 godina operirala je karcinom grlića maternice i tada je pomislila da je svijet za nju stao. Međutim, nakon tog prvog šoka, polako se uspjela potpuno oporaviti, a u tome su joj najviše pomogli čajevi od ljekovitih trava i, naravno, podrška obitelji. Iako je pomislila da će nakon toga odmah krenuti u menopauzu, to se ipak prolongiralo do njezine 50. godine. Pripisuje to svojem aktivnom životu zbog kojeg si uvijek nađe neki dodatni hobi koji je drži u pokretu.

Prvi simptomi menopauze bili su visoki tlak i tahikardija, jaki otkucaji srca. Uvijek sam imala niski tlak i to me uplašilo i zbunilo. No, i dalje sam imala redovite cikluse i trajanje menstruacije 4 – 5 dana. Kao mlada cura imala sam bolne menstruacije, no s porodom je to nestalo. I tako se protezalo sve ovo vrijeme. Slušajući priče moje majke i bake, familijarno je svaka od njih menopauzu prošla drugačije. Mami je menstruacija samo prestala, ali je dobila tahikardiju, a baka je imala izljeve i dobila visoki tlak.

I sama je imala nekoliko izljeva, ali to se dogodilo svega nekoliko puta kada se tijekom noći budila u znoju. Ističe kako su joj hormoni ponekad “ludovali”, ali da je ipak imala okolinu koja ju je mogla razumjeti u takvim trenucima. Tijelo se mijenjalo, a malo teže joj je bilo i kontrolirati kilograme. Puno je radila, pa nije mogla previše razmišljati o sebi.

Nekako sam se nosila s tim promjenama. Možda je i sreća u tome da mi je moj partner dao bezuvjetnu podršku, ljubav i razumijevanje otkad sam ušla u to turbulentno razdoblje. Isticao je moju ženstvenost i nije dopustio da padnem u depresiju.

Potpuni gubitak menstruacije dogodio se zapravo tek prije 10-ak mjeseci. Najviše se borila s osjećajem napuhnutosti koji ju je pratio čak duže od pola godine. Zbog toga je bila frustrirana, pa je tražila neke metode koje će joj moći pomoći. Počela je piti čaj za mršavljenje s kojim je napuhnutost potpuno nestala, a usput i poneki kilogram. Odlučila je uvesti i neke promjene u svoju svakodnevicu, pa je unijela malo više voća i povrća u prehranu, ali i više vremena za opuštanje.

Ženama bih savjetovala da pronađu nešto što ih veseli i tome se posvete. Da sa svojim partnerima podijele smetnje. I htjela bih zapravo reći da se sa ženstvenošću rađamo i ne gubimo je ni u menopauzi. Uvijek možemo biti lijepe i dotjerane, ionako smo borci kroz život. Ovo je samo prirodni slijed života. Zapravo novi izazov.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: preznojavanje u menopauzi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu