Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Valunzi – zašto nastaju, kako ih spriječiti i liječiti?

valunzi

Valunzi su iznenadni valovi vrućine, najčešće povezani s klimakterijem, odnosno perimenopauzom. Ova dva pojma se vremenski uglavnom podudaraju i označuju razdoblje u kojem se postepeno gasi funkcija jajnika.

Perimenopauza počinje 4-5 godina prije menopauze, odnosno oko 45. godine života i obuhvaća prvih pet godina postmenopauze (razdoblje nakon menopauze).

Menopauza nastupa oko 50. godine i označava posljednju menstruaciju u životu. Da je riječ o trajnom prestanku menstruacijskog ciklusa, odnosno zadnjoj menstruaciji, možemo zaključiti tek gledajući unazad, dakle kada unazad godinu dana nema krvarenja.

Ipak, valunzi ne moraju zahvaćati samo žene u menopauzi već muškarce i žene svih dobnih skupina o kojima više čitajte u nastavku.

Valunzi ili nagli valovi vrućine veoma su neugodna pojava nastala kao posljedica rasta temperature i širenja krvnih žila u koži koja postaje topla i crvena. Val završava znojenjem i privremenim padom temperature. Mogu se javiti tokom dana, češće tokom noći i za vrijeme sna, čak i 20 do 30 puta dnevno.

Traju do 10 minuta, tijekom kojih je moguće iskusiti i ubrzan rad srca te manjak daha. Nakon što valunzi prođu, mnogim ženama je odjeća prepuna znoja koja zatim hladi tijelo i ometa uobičajenu svakodnevicu.

Valunzi u menopauzi

Valunzi su najčešće povezani s perimenopauzom, odnosno klimakterijem kada dolazi do naglog pada estradiola-jednog od tri estrogena koji se prirodno nalazi u tijelu žene.

Mogu se manifestirati tijekom čitavog dana, češće u noći.

Čak 45% žena u ranoj postmenopauzi se svaku drugu noć budi zbog valova vrućine i znojenja. Dvije trećine ih navodi da su zbog toga kronično neispavane.

S ovim su udružene i psihičke smetnje koje ruše kvalitetu života takozvanim “domino efektom”: noćni valovi vrućine i znojenje vode do nesanice, što uzrokuju razdražljivost, tjeskobu, depresiju, emocionalnu labilnost, strah od starenja i gubitka privlačnosti te konačno do pada energije i libida.

valunzi trajanje

Zanimljivo istraživanje u Americi, provedeno na čak 60.000 žena tijekom 10 godina pokazalo je kako su žene koje su iskusile valunge tijekom perimenopauze i menopauze manje sklone oboljenju od srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Valunzi – trajanje

Trajanje valunga teško je odrediti već je riječ o individualnom trajanju. Kod nekih osoba, valunzi mogu trajati vrlo kratko i ubrzo prestati u potpunosti, dok se kod drugih mogu javljati do kraja života. U svakom slučaju, što se dulje javljaju, valunzi postaju sve slabiji.

Pad razine estradiola se bilježi uglavnom jednu do dvije godine pred menopauzu (posljednju menstruaciju u životu, obično oko 50. godine), i nastavlja se kroz ranu postmenopauzu. U postmenopauzi, razdoblju nakon zadnje menstruacije, se javljaju u 70-80% žena te dobi, a u više od polovice traju duže od 2 do 3 godine.

Pojavi valunga mogu pridonijeti brojne navike ili supstance, a preporučujemo izbjegavati sljedeće:

 • alkohol i kofein,
 • začinjenu i ljutu hranu,
 • usku ili sintetičku odjeću,
 • dim cigareta,
 • stresne situacije,
 • pretjerano tople prostorije,
 • vruće napitke.

Valunzi – značenje izvan menopauze

Osim žena u klimakteriju ili perimenopauzi valunge mogu iskusiti muškarci i žene svih dobnih skupina. Valunzi se također ne smatraju odviše negativnim pojavama te većinom prolaze ubrzo nakon što pronađemo uzrok ili preveniramo nastanak valunga.

Također, ukoliko niste sigurni zbog čega dolazi do valunga, preporučljivo je voditi zabilješke u svome mobilnom telefonu ili bilježnici/rokovniku pri ruci. Zabilježite kada su valunzi nastali, koliko su trajali te što ste radili prije nego su uslijedili.

valunzi lijecenje

Ovakve bilješke će vam pomoći dijagnosticirati uzročnike, a možete ih pokazati i svome liječniku te zajedno utvrditi problem. U nastavku pročitajte što sve može uzrokovati valunge kod osoba koje nisu u menopauzi:

 • Lijekovi – poput antidepresiva, opioidnih analgetika, lijekova za osteoporozu i dr.
 • Prekomjerna tjelesna težina – može ometati metabolizam i dovesti do valunga.
 • Alergije na hranu – bilježite koju ste hranu konzumirali prije valunga, ukoliko se neke namirnice ponavljaju, pokušajte ih maknuti iz prehrane.
 • Stres i anksioznost – kod mnogih osoba izloženost stresnim situacijama uzrokuje znojenje, ubrzan rad srca i vrućinu,
 • Zdravstveni problemi – poput problema sa štitnjačom i drugim žlijezdama koje izlučuju hormone.
 • Pretjerano zagrijane prostorije – pretopla spavaća soba može biti uzrok noćnog znojenja.

Najbolji lijek za valunge i prevencija

Jajnik je po funkciji najkratkotrajnija žlijezda s unutarnjim lučenjem i kad prestane proizvoditi hormone, valja ih nadoknađivati.

Uglavnom se primjenjuje kombinacija prirodnih estrogena (najčešće estradiola) i gestagena.

Jedino žene koje nemaju maternicu smiju koristiti same estrogene jer bi u protivnom čisti estrogen mogao dovesti do hiperplazije ili raka endometrija.

Ovisno o dobi, tegobama i željama žene slaže se liječenje koje može biti:

 • cikličko kombinirano (oponaša menstruacijski ciklus) ili
 • kontinuirano kombinirano (ciklusa nema).

Načini primjene su brojni te je hormone moguće uzimati:

 • oralno (tablete),
 • preko kože (flasteri),
 • vaginalno i intrauterino (ulošci). Traje uglavnom do 5 godina, po potrebi i duže.

Brojne su prednosti hormonskog liječenja: smanjuje simptome poput valunga i noćnog znojenja, nesanice, glavobolja, promjena raspoloženja, pomaže kod suhe i tanke kože, ispadanja kose. Također protektivno djeluje na živčani sustav, srce, krvne žile, atrofične promjene ženskog spolnog sustava, suzbija aterosklerozu, osteoporozu te smanjuje rizik za senilnu demenciju.

Kontraindikacije su:

 • rak dojke ovisan o estrogenu ili visok rizik za njegov nastanak,
 • aktivna tromboembolija,
 • bolesti jetre,
 • koronarna srčana bolest,
 • trudnoća,
 • nedijagnosticirano krvarenje iz maternice,
 • miomi maternice i endometrioza.

Za loš glas o hormonskom nadomjesnom liječenju zaslužan je uglavnom konjugirani konjski estrogen koji se u Hrvatskoj ni ne primjenjuje. Također, mišljenju o štetnosti hormona i njihovoj povezanosti s rakom te raznim oboljenjima treba stati na kraj.

Svakako se u obzir treba uzeti i prevencija, odnosno izbjegavanje u članku već navedenih aktivnosti ili namirnica koje uzrokuju valunge.

vježbanje valunzi

Redovito vježbanje također je pokazalo pozitivne rezultate na smanjenje valunga, dok je poželjna svakodnevna aktivnost od barem 15 minuta

U spavaćoj sobi je potrebno stvoriti uvjete ugodne za san te nositi pamučnu i laganu odjeću bez sintetskih materijala.

Valunzi – prirodni lijek

Prirodne supstance također mogu ublažiti valunge, a neke od njih su:

 • Crvena djetelina (Trifolium pratense) – može uzrokovati pojačano krvarenje.
 • Ulje noćurka (Oenothera biennis) – može utjecati na lijekove protiv zgrušavanja krvi te neke lijekove za psihičke probleme.
 • Cimicifuga (Actaea racemosa) – potrebno ju je izbjegavati kod poteškoća s jetrom.
 • Soja i njeni proizvodi – zbog fitoestrogenih svojstava.

Valunzi prije menstruacije

Osim valunga tijekom menopauze, česta je pojava valunga kao jednog od simptoma PMS-a prije početka menstrualnog ciklusa. Sve o takvom tipu valunga te načinu kako ih ublažiti kod predmenstrualnog sindroma pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: valunzi, kako se riješiti valunga, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu