Imate li problema s libidom? Saznajte kako ih riješiti!

Parovi

Razgovor o seksu danas većini ljudi ne predstavlja problem te nerijetko na pitanja o uzbuđenju ili broju ponovljenih seksualnih užitaka odgovaraju samim pohvalama sebe i partnera.

No, jesu li takvi razgovori uvijek vođeni istinom? Skrivamo li zapravo istinu o našem libidu i jesmo li upali u seksualnu rutinu?

Smanjen libido je za neke ljude novitet, no postoje i oni koji se s ovakvim problemom bore cijeli život. Rezultati mnogih istraživanja pokazuju kako do smanjenog libida, odnosno seksualne želje, dovodi najčešće seksualna rutina, u koju nerijetko upadaju parovi.

Ono što je zanimljivo o libidu, jest to da se muški i ženski potpuno razlikuju, te često seks doživljavaju na različite načine, što bi mogla biti srž problema seksualne rutine u vezama.

Saznajte kakav je Vaš libido: Kviz » Koliko je jak Vaš libido

Ženski libido

Žene se u mnogočemu razlikuju od muškaraca, pa tako i po samom intenzitetu libida. Od smanjene seksualne želje najčešće pate žene, a ovakav problem je često uzrokovan emocionalnim stanjem.

Bilo da je smanjen libido problem koji je nastao u određenoj dobi žene ili se ona s tim nosi od početka svojeg seksualnog života, gotovo je uvijek riječ o emocionalnom problemu, uz izuzetke kao što su dispareunija (bol tijekom snošaja), te anorgazmija (nemogućnost postizanja orgazma).

Najčešće se dispareunija ili anorgazmija događaju na samom početku seksualnog života, te se isti medicinski problemi povezuju sa ženama koje svoj cijeli život pate od smanjenog libida.

Ipak, tu su i one, nazovimo ih X žene kojima je smanjen libido novitet i koje često zanemaruju ovaj problem, misleći kako je s njima sve uredu, te postoje i one Y žene koje nesretnim spletom okolnosti završe kod psihijatra, misleći kako je njihov seksualni život završen.

U jednom i u drugom slučaju nerijetko dolazi do završetka veze, a dok prva X žena krivi muškarca za pretjerane seksualne nagone, druga Y najčešće krivi sebe.

Budući da je ženski libido usko povezan s njenim emocijama, nedostatak istoga najčešće uzrokuje stres, nezadovoljstvo fizičkim izgledom kao i nezadovoljstvo partnerovim emocijama, koji je uvijek nekako samo fizički uzbuđen tijekom seksa, a nedovoljno emocionalno uključen u seksualne odnose.

Ženski libido

Upravo zbog toga dolazi do seksualne rutine – nerazumijevanje i nedovoljno komunikacije između žene i muškarca.

Ono što slijedi nakon što je žena sama sebi priznala istinu, jest to da se pozabavi problemom, te razmisli o tome što je dovelo do smanjene seksualne želje.

Kod većine žena, tjelovježba koja podiže samopouzdanje uvelike pomaže, no tu su i one kojima pomaže jednostavno opuštanje, te one koje konzumiraju hranu kao afrodizijak (šampanjac, med, orašasti plodovi, čokolada…).

» Saznajte više o tome kako povećati libido kod žena ovdje.

Muški libido

Muškarci, koji češće pucaju od samopouzdanja nego žene, rjeđe se susreću s problemom smanjene seksualne želje. Ipak, smanjen libido se pojavljuje i kod muškaraca, a iako on najčešće nije emocionalni problem, često psihički pogađa muškarca čak i više nego ženu.

Kod muškaraca do smanjenja libida dolazi kada muški hormon, testosteron padne, a samim postupkom pada i seksualna želja muškarca. Ovaj problem je češće biološki, za razliku od emocionalnog problema kod žene.

Muškarci su upravo oni koji najčešće potraže lijek za smanjeni libido u ljekarni, što dokazuje i to da je puno više proizvoda za poboljšanje seksualne želje namijenjeno upravo muškarcima.

Muški libido

Međutim, prije konzumiranja lijekova, preporuka je svakako sport i rekreacija, kao i zdrava prehrana koja je nerijetko afrodizijak za muškarca.

» Više o prirodnim afrodizijacima možete pročitati ovdje.

Ima li razloga za paniku?

Kao što smo već ranije spomenuli, do smanjenja libida dolazi najčešće u vezama, kada partneri postanu žrtve seksualne rutine. Ono što je najbitnije jest razumijevanje razlika muškarca i žene, pogotovo prethodno navedenih vezanih uz libido.

Nakon razumijevanja slijedi komunikacija, odnosno rješavanje problema, što često rezultira rješenjem, te vraćanjem u seksualnog života u “normalu”.

Uz komunikaciju, tjelovježbu i malo zdrave prehrane možete povratiti željeni seksualni život, a za paniku razloga nema, jer na kraju krajeva i oni “hvalisavci” su vjerojatno nekada upali u seksualnu rutinu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu