Najčešće alergije na hranu – 7 namirnica

Najčešće alergije na hranu

Ozbiljne alergije na hranu mogu izazvati poteškoće s disanjem, gubitak svijesti, pa čak i smrt. Ovih sedam namirnica čine oko 90 % svih alergijskih reakcija na hranu.

Alergija na orašaste plodove
FOTO: Shutterstock

Orašasti plodovi

Alergije na orašaste plodove spadaju među najteže alergije na hranu i često uzrokuju brze i opasne reakcije. Možete biti alergični na jednu vrstu ploda ili više njih (orasi, bademi, lješnjaci, indijski oraščić, brazilski orah).

Često je mnogo jednostavnije kloniti se svih orašastih plodova, nego riskirati zabunu i na kraju ozbiljne posljedice.

Alergija na kikiriki
FOTO: Shutterstock

Kikiriki

Kikiriki zapravo spada u mahunarke, kao što su grah i grašak. No, alergije na kikiriki često idu ruku pod ruku s alergijama na orašaste plodove – obje mogu biti jednako rizične.

Kikiriki se može pojaviti u bezbroj proizvoda, stoga pažljivo pročitajte etikete.

Alergija na morske plodove
FOTO: Shutterstock

Morski plodovi

Morski plodovi poput rakova, jastoga, škampi sadrže spoj nazvan tropomyosin, koji često izaziva teške reakcije. Alergije na školjke imaju tendenciju da se razviju tek u odrasloj dobi.

Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko
FOTO: Shutterstock

Mlijeko

Kravlje, kozje i ovčje mlijeko može izazvati teške alergijske reakcije kod djece. Neki se alergije oslobode, dok drugi moraju izbjegavati mliječne proizvode cijeli život. Za provjeru statusa vašeg djeteta pedijatar može napraviti alergijski test.

Ako je alergija oslabila, vaše dijete može isprobati male količine mlijeka pod nadzorom liječnika.

Pročitajte članak “Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko“.

Alergija na jaja
FOTO: Shutterstock

Jaja

Alergiju na jaja izaziva specifičan protein u bjelanjku. Ali zato što žumanjak često sadrži komadiće bjelanjka, nije sigurno jesti proizvode koji ga sadrže.

Pitajte svojeg liječnika o cjepivima jer neka sadrže proteine jaja. I tražite skrivena jaja u sastojcima proizvoda, kao što je glazura na pekarskim proizvodima.

Pročitajte članak “Alergija na jaja – simptomi i liječenje“.

Celijakija
FOTO: Shutterstock

Pšenica

Za osobe koje boluju od celijakije konzumiranje hrane koja sadrži gluten (protein u pšenici, raži, ječmu) uzrokuje oštećenje crijeva. Pšenica može izazvati i neposredne alergijske reakcije.

Pročitajte članak “Celijakija – uzroci, simptomi i liječenje“.

Srećom, postoji mnogo drugih žitarica bez glutena, poput kukuruza, kvinoje i riže.

Pročitajte članak “Prehrana bez glutena“.

Alergija na soju
FOTO: Shutterstock

Soja

Alergija na soju, kao i kod mlijeka, često se pojavljuje u djetinjstvu. Soja sadrži nekoliko proteina koji mogu potaknuti ozbiljne alergijske reakcije.

Možda ipak možete konzumirati neke prerađene namirnice koje sadrže soju, jer različite metode pripreme mogu promijeniti ove proteine. Pitajte svojeg liječnika ili nutricionista.

Pročitajte članak “Alergija na soju – uzroci, simptomi i liječenje“.

Pročitajte i članak “Je li moguće spriječiti alergije?“.

Članak objavljen:
  1. Radhakrishnan, R. (2022). What Are the 20 Most Allergic Foods? Top Food Allergies. MedicineNet.
  2. Castle, J. (2021). The 9 Most Common Food Allergies. Verywell Health.
  3. Lerche Davis, J. (2021). Common Food Allergy Triggers. WebMD.
  4. West, H. (2017). The 8 Most Common Food Allergies. Healthline.

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Alergija na hranu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu