Najčešće alergije na hranu – 7 namirnica
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ozbiljne alergije na hranu mogu izazvati poteškoće s disanjem, gubitak svijesti, pa čak i smrt. Ovih sedam namirnica čine oko 90 % svih alergijskih reakcija na hranu.
Orašasti plodovi
Alergije na orašaste plodove spadaju među najteže alergije na hranu i često uzrokuju brze i opasne reakcije. Možete biti alergični na jednu vrstu ploda ili više njih (orasi, bademi, lješnjaci, indijski oraščić, brazilski orah).
Često je mnogo jednostavnije kloniti se svih orašastih plodova, nego riskirati zabunu i na kraju ozbiljne posljedice.
Kikiriki
Kikiriki zapravo spada u mahunarke, kao što su grah i grašak. No, alergije na kikiriki često idu ruku pod ruku s alergijama na orašaste plodove – obje mogu biti jednako rizične.
Kikiriki se može pojaviti u bezbroj proizvoda, stoga pažljivo pročitajte etikete.
Morski plodovi
Morski plodovi poput rakova, jastoga, škampi sadrže spoj nazvan tropomyosin, koji često izaziva teške reakcije. Alergije na školjke imaju tendenciju da se razviju tek u odrasloj dobi.
Mlijeko
Kravlje, kozje i ovčje mlijeko može izazvati teške alergijske reakcije kod djece. Neki se alergije oslobode, dok drugi moraju izbjegavati mliječne proizvode cijeli život. Za provjeru statusa vašeg djeteta pedijatar može napraviti alergijski test.
Ako je alergija oslabila, vaše dijete može isprobati male količine mlijeka pod nadzorom liječnika.
Pročitajte članak “Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko“.
Jaja
Alergiju na jaja izaziva specifičan protein u bjelanjku. Ali zato što žumanjak često sadrži komadiće bjelanjka, nije sigurno jesti proizvode koji ga sadrže.
Pitajte svojeg liječnika o cjepivima jer neka sadrže proteine jaja. I tražite skrivena jaja u sastojcima proizvoda, kao što je glazura na pekarskim proizvodima.
Pročitajte članak “Alergija na jaja – simptomi i liječenje“.
Pšenica
Za osobe koje boluju od celijakije konzumiranje hrane koja sadrži gluten (protein u pšenici, raži, ječmu) uzrokuje oštećenje crijeva. Pšenica može izazvati i neposredne alergijske reakcije.
Pročitajte članak “Celijakija – uzroci, simptomi i liječenje“.
Srećom, postoji mnogo drugih žitarica bez glutena, poput kukuruza, kvinoje i riže.
Pročitajte članak “Prehrana bez glutena“.
Soja
Alergija na soju, kao i kod mlijeka, često se pojavljuje u djetinjstvu. Soja sadrži nekoliko proteina koji mogu potaknuti ozbiljne alergijske reakcije.
Možda ipak možete konzumirati neke prerađene namirnice koje sadrže soju, jer različite metode pripreme mogu promijeniti ove proteine. Pitajte svojeg liječnika ili nutricionista.
Pročitajte članak “Alergija na soju – uzroci, simptomi i liječenje“.
Pročitajte i članak “Je li moguće spriječiti alergije?“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Radhakrishnan, R. (2022). What Are the 20 Most Allergic Foods? Top Food Allergies. MedicineNet.
- Castle, J. (2021). The 9 Most Common Food Allergies. Verywell Health.
- Lerche Davis, J. (2021). Common Food Allergy Triggers. WebMD.
- West, H. (2017). The 8 Most Common Food Allergies. Healthline.