Je li moguće spriječiti alergije?

alergije

Alergije nastaju kad obrambeni sustav krivo prepozna neki inače neškodljiv vanjski čimbenik kao moguću opasnost i burnom reakcijom ga pokušava uništiti. Je li moguće nekim preventivnim radnjama obuzdati ili čak spriječiti pojavu alergijskih reakcija? Svoja iskustva i saznanja iznosi dermatolog i alergolog  Prof. Dr.Torsten Schäfer u njemačkom liječničkom časopisu Ärzte Zeitung, a mi prenosimo najzanimljivije dijelove.

Prehrana majke za vrijeme trudnoće i dojenja

Za vrijeme trudnoće i dojenja se preporučuje uravnotežena prehrana bez dijetetskih restrikcija u smislu izbjegavanja potencijalnih nutritivnih alergena.

Postoje naznake da riba u majčinoj prehrani za vrijeme trudnoće i dojenja ima određeni zaštitni učinak na razvoj atopijskih oboljenja djeteta i stoga se njena konzumacija može preporučiti.

Tjelesna masa

Dokazano je da se povišeni indeks tjelesne mase (BMI) povezuje s povišenim rizikom astme. Kod djece svakako treba sprječavati prekomjernu težinu i pretilost, između ostaloga, zbog prevencije astme.

alergija-na-macke

Kućni ljubimci

Osobama kod kojih ne postoji povišen rizik alergija ne treba ograničavati posjedovanje kućnih ljubimaca. Obitelji s djecom povišenog alergijskog rizika ne bi trebale nabavljati mačke, a psi su dozvoljeni.

Atmosfera u zatvorenim i otvorenim prostorima

U zatvorenim prostorijama valja izbjegavati uvjete koji pogoduje razvoju plijesni – visok postotak vlage i slabo provjetravanje.

Aktivno i pasivno izlaganje duhanskom dimu povisuje rizik alergija, osobito za astmu. Ovo vrijedi već u vrijeme trudnoće.
Postoje naznake da zagađivači zraka u zatvorenim prostorijama mogu povećati rizik atopijskih bolesti, osobito astme. U zagađivače spadaju formaldehidi i hlapivi organski spojevi kojima smo osobito izloženi kupnjom novog namještaja i za vrijeme soboslikarsko-ličilačkih radova u stanu.

Na otvorenim prostorima, izloženost emisiji štetnih plinova (dušičnih oksida) i sitnih čestica iz ispušnih plinova motornih vozila može povećati rizik alergija, posebice astme.

Cijepljenje djece

Nema dokaza da cijepljenje povećava rizik od alergije već suprotno, postoje naznake da ga zapravo umanjuje. Preporučljivo je cijepiti svu djecu, uključujući i onu s rizikom alergija.

Carski rez

Postoje naznake da su djeca rođena carskim rezom sklonija alergijama. Ovo bi valjalo uzeti u obzir pri odabiru postupka poroda, ako ne postoji medicinska indikacija za carski rez.

probiotici

Utjecaj probiotika i prebiotika

Preventivni učinak probiotika i prebiotika se dosad pokazao samo za atopijski dermatitis. Uslijed heterogenosti bakterijskih sojeva i postupaka istraživanja, nije još moguće dati preporuku za određene proizvode, oblike aplikacije, preporučeni početak i trajanje liječenja,

Mediteranska dijeta

Postoje naznake da mediteranska prehrana bogata povrćem i voćem, omega-3 masnim kiselinama (odnosno povoljnim omjerom omega 3 i omega 6 masnih kiselina) pokazuje preventivni učinak na atopijska oboljenja.

Nespecifična imunomodulacija

Dokazano je da nespecifična imunostimulacija u ranoj dobi štiti od razvoja alergijskih oboljenja. Dobri primjeri su život na seoskom gospodarstvu, posjeti jaslicama u prve 2 godine života te odrastanje uz veći broj braće i sestara.

Psihosocijalni čimbenici

Štetni psihosocijalni čimbenici u obliku teških životnih situacija i događaja tijekom trudnoće majke i u djetinjstvu mogu pridonijeti razvoju alergijskih bolesti.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu