Mikrosporoza kod mačaka i pasa

mikrosporoza-psi-macke

Mikrosporoza ili mikrosporija najčešće je gljivično oboljenje kod mačaka i pasa, uzrokovano gljivicama iz roda Microsporum. Ova bolest specifična je po tome što se može prenijeti sa životinja na ljude, a obično se javlja krajem ljeta ili početkom jeseni.

Mikrosporoza se prenosi direktnim kontaktom s bolesnom mačkom ili psom, ali i nositeljem uzročnika, koji ne mora imati izražene simptome (veliki broj zdravih mačaka može biti nositelj uzročnika u sporogenom obliku).

Ovoj kožnoj bolesti najčešće podliježu djeca jer njihov imunološki sustav nije u potpunosti razvijen, a uz to, često bez kontrole diraju i igraju se s nepoznatim mačkama i psima.

Uzročnik mikrosporoze izrazito je otporan na nepovoljne vanjske utjecaje. Na predmetima i okolini može preživjeti i više mjeseci, pa je moguće zaraziti se i preko kontamiranih predmeta. Iz ovog razloga, uz liječenje, nužna je i dezinfekcija prostora u kojemu je boravila zaražena životinja.

Koji su simptomi mikrosporoze kod životinja?

Mikrosporoza se kod mačaka (nešto rjeđe i kod pasa) manifestira jednom ili više alopecija odnosno područja bez dlake na tijelu životinje. Ove promjene na koži mogu biti okruglog, ovalnog ili nepravilnog oblika.

Na zahvaćenim mjestima najčešće i koža pokazuje znatno promijenjen izgled. Pojačano se ljuska, a može pokazivati i upalne promjene. Ove su komplikacije posljedica naknadne infekcije bakterijama koja životinji može biti vrlo neugodna

Alopecije mogu biti manjeg promjera (1 cm), ali mogu zahvatiti i veće površine tijela.

Koji su simptomi mikrosporoze kod ljudi?

Postoje dva oblika mikrosporoze kod ljudi, ovisno o lokaciji:

  • Ukoliko je zaraženo vlasište, kosa na tim mjestima otpada u krugovima ili ovalnim plohama odnosno puca na visini od dva do četiri promjene na kožimilimetra iznad kože.
  • U slučaju zaraze drugih dijelova tijela javljaju se promjene na koži u obliku krugova s crvenim uzdignutim rubom, dok je unutrašnjost kruga normalne boje (na slici). Također, prisutno je i fino prhutanje, a u sredini kruga moguće su manje krastice. Promjene mogu biti praćene umjerenim ili jakim svrbežom.

Dijagnoza mikrosporoze

Kod sumnje na mikrosporozu vrši se pregled životinje, a naročito mjesta na kojima je došlo do kožnih promjena.

U ovu svrhu koristi se Woodova lampa, koja u zamračenoj prostoriji producira ultraljubičaste zrake. One prolaze kroz staklo, pod kojim uzročnici mikrosporoze fluoresciraju žuto – zelenu boju.

Međutim, pregled Woodovom lampom nije sasvim pouzdana dijagnostika, što znači da ponekad ovom metodom nije moguće otkriti mikrosporozu. Za sigurnu dijagnozu, uzorci s promijenjenih mjesta šalju se na laboratorijsku analizu.

Kod zdravih mačaka za koje se sumnja da su prijenosnici mikrosporoze preporučuje se češljanje novom četkicom za zube, koja se šalje na laboratorijsku analizu.

Liječenje mikrosporoze

Pri sumnji na mikrosporozu, čak i kod izrazito malih kožnih promjena, potrebno je životinju što prije odvesti veterinaru. Malena, neprimjetna žarišta mogu se u kratkom roku prometnuti u mnogobrojna ista takva žarišta, ne samo na ljubimcu već i na ukućanima.

Mikrosporoza, koja je nesumnjivo dokazana, zahtijeva odgovarajuće liječenje uz neophodnu dezinfekciju prostora u kojem je životinja do tada boravila.

Cijelu životinju potrebno je kupati antimikotičkim šamponima ili razrijeđenim emulzijama (Zoniton) najmanje 4 puta tjedno, u razmacima od tri dana. Već nakon drugog kupanja životinja više ne može prenijeti zarazu.

Lokalne promjene mogu se svakodnevno tretirati i više puta antimikotičkim kremama, mastima, losionima i slično.

U slučaju veće zahvaćenosti, potrebno je kupanje antimikotičkim šamponima. Oronazol se pokazao jako dobrom terapijom, a ponekad se preporučuje i šišanje, osobito dugodlakih životinja.

Tretiranje cijele životinje potrebno je, ne samo kod opsežnih, već i kod manjih, pojedinačnih promjena na koži.

Mikrosporoza se uspješno liječi, kako kod životinja, tako i kod ljudi. Nakon nestanka kliničkih znakova bolesti odnosno negativnog laboratorijskog nalaza potrebno je provoditi terapiju još dva tjedna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.37 / 5   43

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mikrosporoza, opadanje dlake kod pasa u krugovima, mikrosporoza kod macaka, mikrosporoza kod ljudi, mikrosporoza kod pasa, crveni krug na koži, crveni krugovi na kozi, gljivice kod macaka, opadanje dlake kod macaka, crveni krugovi po koži, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu