Buhe kod pasa – kako ih se riješiti?

Buhe-kod-pasa

Buhe su mali nametnici koji obitavaju u krznu psa. Vrlo su otporne te se brzo razmnožavaju, posebno ako im u tome pogoduju odgovarajuća klima i vlaga. Buhe nemaju krila te ne mogu letjeti, no imaju jako čvrste stražnje noge koje im omogućuju jednostavan prijelaz s jednog kućnog ljubimca na drugog.

Ako Vam pas već ima buhe, onda Vam treba sredstvo koje će ih sve ukloniti i koje će djelovati dulje vrijeme tako da ukloni i nove buhe koje će se izlegnuti iz jajašaca. U nastavku teksta saznajte kako izgledaju buhe kod pasa te kako se riješiti buha na psu.

Zdrav-pas

Buhe na psu – simptomi 

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca se pitaju kako prepoznati buhe na psu s obzirom na njihovu neprimjetnu veličinu i relativno jednostavno skrivanje na koži i dlaci psa. Naime, buhe se hrane sisanjem krvlju životinje na kojoj žive, a najbolje im odgovara temperatura između 15-35 stupnjeva te vlaga između 75-85%

No, buhe ostavljaju na tijelu psa svoj izmet, a svojim ubodom i sisanjem krvlju izazivaju sljedeće simptome koji Vam mogu pomoći u otkrivanju njihovog postojanja na psu:

  • izrazito jaki svrbež na mjestu uboda buhe zbog alergijske reakcije na njezinu slinu,
  • češanje, crvenilo i gubljenje dlake na mjestima uboda buhe,
  • zadebljala, bolna i crvena koža na mjestima uboda buhe, 
  • nastajanje sitnih crvenih krasti na koži,
  • izmet buha na koži psa koji izgleda kao mljeveni papar.

Buhe se jako brzo razmnožavaju, a na životinji mogu živjeti tjednima ako ih se ne ukloni odgovarajućima sredstvima. Odrasla buha dnevno siše krv životinje čak do tri puta, a također dnevno može izleći 20-30 jaja iz kojih se razvijaju nove buhe. Drugim riječima, jedna buha na koži psa može rezultirati stotinama buha nakon samo nekoliko dana.

Problem nastaje kada ta jajašca padaju sa psa na ljude i prostor u kojem živi stoga nije čudno ako se pojave pseće buhe na čovjeku. Upravo na ovaj način nastaju buhe na ljudima i okolini u kojoj se životinja kreće stoga je neizmjerno važno na vrijeme otkriti buhe i spriječiti njihovo širenje.

Buhe-na-psu

Sredstva protiv buha

Sredstva protiv buha kod pasa se mogu podijeliti na dvije glavne skupine, a to su insekticidi i repelenti.

Repelenti su različite ogrlice, puderi, prašci, šampon protiv buha te slični pripravci koji djeluju tako da svojim mirisom odbijaju buhu od ljubimca. Međutim, ako je buha jako otporna i previše gladna, vjerojatno će pronaći način da dođe do nekih drugih izvora hrane (npr. drugog ljubimca ili čak čovjeka).

Insekticidi su različiti sprejevi i spot-on preparati (npr. ampule protiv buha) koji se uglavnom prskaju ili nanose u obliku tekućine po koži psa. Zahvaljujući apsorbiranju aktivnih tvari iz insekticida u kožu i stanice životinje, buha će uginuti onaj tren kada ubode psa i krene sisati krv zato što će u tom trenutku djelovati aktivne tvari.

Pas

Ogrlica protiv buha

Ogrlica protiv buha u sebi sadrže insekticide, odnosno akaricide koji pomažu u suzbijanju buha i krpelja. One dobro djeluju preventivno, ali iz našeg iskustva, kada pas već ima buhe, ogrlica nije dovoljna za ubijanje svih buha na koži psa.

Ogrlicu protiv buha možete kupiti u raznim pet centrima i online trgovinama, a cijena joj ovisi o njezinoj veličini (promjeru). Cijena kvalitetne ogrlice protiv buha za male pse iznosi nešto više od 100 kuna, dok je cijena ogrlice protiv buha za nešto veće pse između 150 – 200 kuna

Prašak protiv buha

Prašak protiv buha koji možete nabaviti kod veterinara vrlo je djelotvoran, ali zahtijeva tretiranje cijele površine kože isto kao i tretiranje svih površina u kući na kojima buhe obitavaju kao odrasle jedinke, larve ili jajašca.

Drugim riječima, to znači da trebate posipati i tepihe, podove te ostali namještaj u prostorijama u kojima se kreće životinja. Tretman treba ponoviti nekoliko puta mjesečno kako biste bili sigurni da su svi nametnici nestali.

Prašak protiv buha možete kupiti u većini pet shopova i ostalih dućana koji sadrže proizvode za pse. Cijena praška protiv buha se kreće od 20 kuna pa nadalje, ovisno o proizvođaču te količini praška. 

Frontline protiv buha

Frontline je sredstvo protiv buha i krpelja koje djeluje preventivno s trajanjem djelovanja od 3 mjeseca. Koristi se i onda kada su buhe nastanile psa pa ih treba ubiti. Frontline ubija buhe u vrlo kratkom roku, a s obzirom na to da djeluje 3 mjeseca, nema brige od buha koje će se naknadno izleći.

Postoje i alternative Frontline-u, za detalje se raspitajte kod veterinara. Frontline se nanosi na kožu psa iza glave. Cijena Frontline-a ovisi o težini Vašeg psa. Naime, teži pas treba više supstance pa je i cijena veća, no prosječna cijena Frontline-a je 60 kuna. Može se kupiti u svim pet centrima i ostalim trgovinama za kućne ljubimce.

Bolestan-pas

Kako se riješiti buha na psu prirodnim putem?

Osim redovitog pranja i češljanja pasa, kao i redovitog čišćenja namještaja i prostorija u kojima se kreću, za rano prepoznavanje buha te njihovo učinkovito rješavanje mnogi vlasnici pasa preporučuju prirodne preparate koje možete pronaći u svakoj kuhinji. 

Jedan od takvih preparata je i jabučni ocat. Buhe bježe od octa zato što ih on učinkovito eliminira, a najbolje ga je razrijediti s jednakom količinom vode te pošpricati po dlaci ljubimca. Osim za odbijanje buha, ocat je koristan i za probavu kućnog ljubimca, upalu mokraćnog mjehura, ali i za čišćenje mrlja koje ljubimci ostavljaju po kući.

Nadalje, sprej Biokill je također još jedna verzija prirodnog uklanjanja buha. U pitanju je prirodno sredstvo protiv buha, a njime se trebaju poprskati namještaj, posteljina, tepih te ostali dijelovi prostorije u kojima se ljubimci kreću, ali ne i pas.

Može se kupiti u svim pet centrima i bolje opremljenim trgovinama koje prodaju i proizvode za kućne ljubimce (npr. dm, Konzum, Lidl), a cijena mu se kreće od 25 kuna pa nadalje, ovisno o proizvođaču i količini tekućine. 

Iako neki vlasnici pasa preporučuju i stavljanje malih komadića češnjaka u hranu psa, veterinari ipak oštro upozoravaju da češnjak može biti opasan za zdravlje kućnih ljubimaca stoga biste ove informacije trebali uzeti s posebnim oprezom tek nakon što se savjetujete s veterinarom.

Sretan-pas

Buhe kod pasa – forum

Ako želite pročitati dodatne savjete i iskustva drugih vlasnika kućnih ljubimaca za buhe kod pasa, forum je odlično mjesto za pronalazak istih, a jedan takav možete pronaći ovdje.

Preporučujemo Vam da sve savjete drugih vlasnika uzmete s posebnim oprezom s obzirom na to da je svaki ljubimac različit te da se na drugačije načine nosi s ovim tvrdokornim parazitima. Redovito savjetovanje s veterinarom te pranje pasa i njegove okoline je najbolji način rješavanja buha kod pasa.

Ako su buhe prisutne već neko vrijeme te ako ih je izrazito teško ukloniti svim navedenim metodama, savjetujemo Vam i dezinsekciju cijeloga stana ili kuće u kojoj boravite. Sva sredstva koja koristi služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju nisu opasna za ljude i životinje, a pomoći će Vam ubijanju cijele populacije buha.

Podijelite s nama u komentarima Vaša iskustva o rješavanju buha kod pasa kako biste nam pomogli u očuvanju zdravlja omiljenih četveronožnih prijatelja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   23

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: buhe kod pasa, buhe na psu, pseće buhe, buhe na psima, pas ima buhe, pasje buhe, buhe kod psa, kako ukloniti buhe sa psa, frontline cijena, buhe kod pasa simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu