Stjenice u krevetu, kući ili stanu: Pošast stjenica iz Pariza prijeti i Hrvatskoj! Evo koji su simptomi ugriza i kako ih se riješiti

Stjenice u krevetu

Ako ste mislili da su stjenice stvar prošlosti, da su izumrle ili da se nalaze samo u prljavim i starim spavaćim sobama – krivo ste mislili. Nedavna pošast stjenica koja je pogodila Pariz i druge francuske gradove, a po novom i London, posljednjih nekoliko dana prijeti i Hrvatskoj. Stjenice i dalje postoje, ima ih nekoliko vrsta, a najneugodnija je obična stjenica – vrsta koja siše ljudsku krv.

Stjenice se mogu uvući u svaki dom, prijete i na putovanjima, a kući ih možete donijeti čak i u prtljazi. Najčešće napadaju noću. Ugriz nećete osjetiti budući da stjenice ispuštaju neku vrstu anestetika i tako se mogu i do 15-ak minuta neometano gostiti vašom krvlju.

Stjenice se u prosjeku hrane jednom tjedno, no kao i drugi kućni insekti mogu preživjeti mjesecima, čak i ako gladuju.

U nastavku članka pročitajte sve o zarazi stjenicama i o tome kako ih se možete riješiti. 

Što su stjenice
FOTO: Shutterstock

Što su stjenice? 

Stjenice su mali kućni insekti, mogu narasti i do veličine koštice jabuke. Hrane se isključivo krvlju, i to u svim fazama života. Bez hrane mogu preživjeti i do godinu dana.

Stjenice se preko dana skrivaju, a idealna mjesta su im sitne rupe i uglovi u drvenom namještaju, u podnicama kreveta (stjenice u krevetu), u madracu (krevetne stjenice), pa čak i u utičnici.

Stjenice napadaju po noći. Kada su u pitanju stjenice, ugriz nećete osjetiti budući da su stjenice profesionalci u svojem poslu.

Stjenice su najaktivnije oko četiri ujutro kada najdublje spavate. Nakon što se napiju krvi, poprimaju tamnocrvenu boju, a ženke postaju plodne. Jajašca liježu na skrivenim mjestima, a učvršćuju ih tako da ih zalijepe za vas. Da bi se izlegle nove stjenice, potrebno je oko tri tjedna

Odrasle stjenice su velike 5 – 7 mm, a široke 2,5 – 3 mm. Nemaju krila, a mogu napadati pse ili reptile. Manje stjenice se hrane kraće u odnosu na odrasle, čije hranjenje može trajati i do 15 minuta. 

Bitno je napomenuti kako prisustvo stjenica nije nužno povezano s oskudicom, siromaštvom ili zapuštenim prostorima. Stjenice se mogu javiti bilo kada i bilo gdje

Ono što se kod stjenica može donekle smatrati pozitivnim jest to da dosad nije utvrđena veza između pojave neke bolesti i ugriza stjenice.

Znanstvenici su u publikaciji objavljenoj 2016. godine u časopisu Archives of Dermatological Research istaknuli:

Iako grizu ljude i sišu im krv, smatra se da stjenice posjeduju neutralizirajuće faktore koji na neki način utišavaju djelovanje humanih patogena.
Stjenice - kako se prenose
FOTO: Shutterstock

Kako znati imate li stjenice u kući? 

Ako se ujutro probudite izgrizeni, s više ubodnih točaka koje svrbe, pogledajte čine li te točke ravnu crtu. To je tipično za stjenice. Stjenice bodu ona mjesta koja su im najbliža i koja su otkrivena, a to su ruke, vrat, lice i noge kod stopala.

Ako sumnjate da su u pitanju stjenice, pogledajte svoju plahtu. Obično ćete naći male crvene točkice od krvi. Ispod madraca možete primijetiti crne točkice, odnosno izmet stjenica.

Sobe u kojima stjenice obitavaju imaju težak slatkasti miris. Stjenice otpuštaju kemikalije koje im omogućavaju neometano komuniciranje. 

Entomolog Michael F. Potter je istaknuo:

Stjenice preferiraju drvo kao materijal više nego metal ili plastiku. Zbog toga ćete ih često naći u okvirima kreveta, ormara ili stolaca te je stoga te predmete prve pametno izbaciti iz kuće kada dođe do infestacije stjenicama.

Stjenice – kako se prenose?

Stjenice možete pokupiti na gotovo svakom mjestu koje možete posjetiti (hoteli, trgovine, škole, uredi i sl.). Relativno su malene i mogu se dobro sakriti bilo gdje. Tako mogu proputovati i tisuće kilometara skrivene u prtljazi i osobnim stvarima.

Jednom kada stjenice doputuju na odredište, izrazito je teško riješiti ih se. U slučaju najezde potrebno je potražiti stručnu pomoć. Stjenice se vrlo brzo razmnožavaju, stoga bi vam boravak u kući ili stanu, kao i vašim susjedima, vrlo brzo mogao postati nepodnošljiv.

U idealnim uvjetima stjenice liježu i do pet jaja dnevno. Kako biste spriječili pojavu stjenica, slijedite ove savjete:

 • odjeću i posteljinu perite na najvećoj dopuštenoj temperaturi, ovisno o materijalu
 • kako biste uočili stjenice, pobrinite se da je stan uvijek dovoljno uredan da biste mogli uočiti prisutnost stjenica
 • nakon izleta i putovanja uvijek dobro pregledajte vaš dom
 • pregledajte vaš dom i nakon posjeta gostiju te prilikom selidbe
 • pažljivo pregledavajte namještaj prilikom kupnje, posebno onaj rabljeni. 

U slučaju da imate stjenice, najbolje je potražiti stručnu pomoć (dezinsekcija) prije nego se one razmnože. 

Stjenice - ugriz
FOTO: Shutterstock

Stjenice – ugriz i ostali simptomi

Ugrizi stjenica obično su iste veličine kao i ugrizi komaraca. Međutim, stjenice grizu u nizu. Na tijelu se oko ugriza može pojaviti i osip, koji može varirati od uobičajenih tragova koje insekti ostavljaju pa sve do svrbljivih i uzdignutih crvenih područja na koži. 

Ako mjesto ugriza svrbi, možete ga tretirati s kremama i gelovima za ubode i ugrize insekata. Takve kreme možete kupiti u ljekarnama bez recepta. U težim slučajevima ili kada niste sigurni što činiti, potražite pomoć liječnika. Kao prva pomoć protiv svrbeža i otekline pomoći vam mogu i hladni oblozi

Dr. Conrad Stöppler savjetuje:

Neki kućni pripravci koji mogu pomoći kod jakog svrbeža su kupka od zobenih pahuljica ili gusta pasta od sode bikarbone i vode koju se namaže na pogođena mjesta.

Simptomi ugriza stjenica su: 

 • točkaste crvene krastice (ugrizi) u nizu na izloženim dijelovima tijela
 • male papule ili velike ulceracije
 • otekline
 • akutni bolovi
 • dermatitis (u težim slučajevima)
 • alergijske reakcije na ugriz
 • infekcije.

Ugrizi stjenica mogu uzrokovati pojavu alergije, zbog čega je potrebno potražiti liječničku pomoć. Inficiranje rana od ugriza može se javiti kao odgovor na češanje mjesta ugriza. Ugrize je potrebno očistiti te primijeniti antihistaminsku kremu ili kortikosteroidnu kremu, ovisno o težini reakcije na ugriz.

Kako se psihički nositi sa stjenicama? Ignoriranjem problema nećete postići ništa. Ako je problem eskalirao, najbolje bi bilo kada biste pokupili osnovne stvari (za koje ste sigurni da nisu zahvaćene stjenicama) i otišli k prijateljima ili u neki drugi smještaj dok stručnjaci ne riješe problem dezinsekcijom.
Stjenice - kako ih se riješiti
FOTO: Shutterstock

Stjenice – kako ih se riješiti?

Kako se riješiti stjenica? Uništavanje stjenica nije jednostavno. Ako se pitate što stjenice ne vole, prisjetite se da su stjenice izrazito otporne, a bez hrane mogu preživjeti i do godinu dana, skrivene u nekom mračnom kutku vašeg doma. Stjenice je nemoguće istrijebiti tijekom samo jednog tretmana.

Kada su u pitanju stjenice, dezinsekcija je jedno od najboljih rješenja. Potrebno je provoditi učestale i skupe dezinsekcijske tretmane kako bi stjenice napokon nestale. Osim toga, ponekad je potrebno oprati svu odjeću, svu posteljinu i dobro počistiti svaki kutak doma, ali čak ni tad ne postoji garancija da su stjenice nestale, odnosno da su uništene.

Stjenice koje su preživjele tretman pronaći će način da se zavuku čak i na mjesta koja ste prethodno očistili te će se tamo ponovno početi razmnožavati. Ono što sami možete poduzeti su metode poput metenja, usisavanja, pranja i sušenja na visokim temperaturama.

Sprej za stjenice i zamke za stjenice neka su od sredstava kojima je potrebno pažljivo rukovati. Kemijska sredstva i otrovi za stjenice su nešto što je najbolje prepustiti stručnjacima, kako se ne biste otrovali. Ako živite u stambenoj zgradi, a imate većih problema sa stjenicama, trebali biste upozoriti ostale stanare na potencijalnu najezdu.

Bitno je napomenuti kako su stjenice otporne na biocide. Učestalim neuspješnim korištenjem takvih sredstava dolazi do otpornosti vrste na takve preparate. Stjenice mogu preživjeti i na temperaturi od -17 °C. Odjeću koja je zahvaćena stjenicama potrebno je prati na temperaturi od najmanje 50 °C.

Kako biste se riješili stjenica, ponekad je potrebno izbaciti određene komade namještaja. U slobodnoj prodaji se mogu kupiti monitoring lovke za stjenice. Bio sredstva većinom nisu učinkovita u uništavanju stjenica. 

Zašto je bitno potražiti stručnu pomoć? 

Nikome od nas nije ugodno izdvajati stotine eura na nešto što možemo “riješiti sami”. Međutim, insekti su nerijetko problem čak i stručnjacima. Zabilježeni su slučajevi gdje su stanari morali nakon brojnih neuspjelih pokušaja dezinsekcije iseliti iz vlastitih stanova.

U nekim slučajevima su vlasnici stanova morali potpuno iseliti iz stana, baciti svu odjeću, izbaciti sav namještaj (uključujući i tehniku), obaviti dezinsekciju, adaptirati stan, postaviti nove parkete i pločice, ponovno obaviti dezinsekciju, no čak ni to nije bilo dovoljno da stjenice nestanu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Conrad Stöppler, M. (2023). Bedbugs. Medicine Net.
 2. Stjenice. (2023). Hrvatska Enciklopedija.
 3. Potter, M. F. (2020). Bed Bugs. Entomology.
 4. Lai, O. i sur. (2016). Bed bugs and possible transmission of human pathogens: a systematic review. Arch Dermatol Res., 308(8): 531–538.

Ocijenite članak

4.14 / 5   64

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: stjenice, stjenica, stjenice u stanu, stjenice u kući, stjenice kako ih se riješiti, kako se riješiti stjenica, ujedi insekata u krevetu, stjenice u krevetu, stjenica insekt, kućni insekti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu