Marihuana je droga ili lijek? Ili možda oboje?

marihuana

Službeni joj je naziv marihuana, a dobiva se od indijske podvrste biljke kanabis, poznate i kao konoplja. Industrijska podvrsta te biljke se koristi puno više i to za izradu užadi, odjeće, a čak je i jedan model automobila početkom stoljeća bio izrađen od nje. Danas su kvalitetna svojstva ove biljke pala u sjenu, a neka su druga svojstva došla u prvi plan.

Marihuana, u slangu poznata i kao trava, vutra, đoka, skunk (iako je skunk zapravo sasvim drugi soj kanabisa), danas je česta tema mnogih debata, o njoj se puno govori – je li štetna ili ne, treba li ju dozvoliti ili još jače zabraniti?

Mišljenje autora ovog teksta je da oni koji najviše raspravljaju o travi zapravo o njoj najmanje znaju. Na marihuani danas političari skupljaju bodove pred izbore umjesto da se educiraju i shvate što je marihuana, kako djeluje, koje su joj opasnosti, a koje eventualne blagodati.

THC i ostali aktivni sastojci

Marihuana sadrži oko 426 kemijskih tvari od kojih neke djeluju antibakterijski, neke opuštaju, a neke mogu uzrokovati halucinacije. Glavni sastojak kanabisa je tetrahidrokanabinol (THC). Skunk sadrži i do 3 puta više THC-a od obične sušene marihuane.

Djelovanje marihuane

Kanabis se najviše koristi zbog svojeg opuštajućeg djelovanja. Najčešće se konzumira tako da se pomiješa s duhanom, stavi u rizlu i ono što se dobije je joint. Može se pušiti i u luli, koristiti u čaju ili miješati s hranom (poznati kolači od kanabisa).

Kanabis djeluje kao blagi sedativ, opušta konzumenta, smiruje ga ili čini pospanim. 

Kanabis također:

 • ima blagi halucinogeni efekt pa može uzrokovati distorziju stvarnosti;
 • na neke ljude djeluje stimulativno, pobuđuje kreativnost;
 • djeluje na inhibitore raspoloženja, čini konzumenta razgovorljivim i veselim;
 • potiče apetit pa konzumenti nakon jointa često posežu za hranom.
Marihuana kao lijek?

Puno se istraživalo može li se marihuana koristiti u medicinske svrhe. Najveći je problem u tome što ona ima jako puno sastojaka pa je teško jasno utvrditi koliko je njezino korištenje učinkovito i sigurno.

Jaka znanstvena podloga nedostaje, ali istraživanja i iskustva navode određene blagodati kanabisa. Primjerice, kanabis može smanjiti neželjena djelovanja kemoterapije. Lijekovi koji se koriste kod raka su među najjačima i često uzrokuju uzastopna povraćanja. Marihuana ublažava ta negativna djelovanja i olakšava život bolesnicima. Multipla skleroza druga je bolest kod koje ekstrakt kanabisa može biti koristan premda istraživanja to nisu potvrdila.

Popis bolesti na koje pozitivno djeluje marihuana temelji se uglavnom na tvrdnjama.

Te bolesti ili simptomi su sljedeći:

Rizici konzumiranja marihuane

Postoji i druga strana medalje, ona negativna. Dok pozitivna djelovanja nemaju čvrstu znanstvenu osnovu, ova negativna nažalost imaju.

Konzumacija marihuane smanjuje mogućnost koncentracije, smanjuje motivaciju, a učestala uporaba kod mladih može usporiti njihov psihološki razvoj. Konzumenti mogu postati anksiozni, napeti i sumnjičavi, a u ekstremnim slučajevima i paranoični. Uz sve to, oni koji konzumiraju skunk (veća količina aktivnih tvari) imaju priliku razviti i dodatne poteškoće, čak i shizofreniju. Kanabis loše djeluje na koordinaciju pa može uzrokovati probleme u vožnji ili pri hodanju.

Česta neželjena djelovanja, uzrokovana uglavnom nekim od 400 kemijskih sastojaka u marihuani, su:

 • problemi s disanjem,
 • ubrzano kucanje srca,
 • nagle promjene krvnog tlaka,
 • mučnina i povraćanje,
 • problemi u razvoju djeteta tijekom te nakon trudnoće.
Ovisnost o marihuani

O marihuani je moguće razviti blagu ovisnost, simptomi su:

 • žudnja za “novom dozom”,
 • anksioznost,
 • paranoja,
 • problemi sa spavanjem,
 • manjak apetita i drugi.

Jačina te ovisnosti je, čini se, manja od ovisnosti o cigaretama ili čak o kavi. Ipak, marihuana povlači velike kontroverze.

Konzumenti s jedne strane naglašavaju blagotvorno djelovanje na zdravlje i traže dekriminalizaciju ili legalizaciju. S druge strane su oni koji se tome protive bilo zato što marihuana uzrokuje ovisnost, bilo zbog nekih tradicionalističkih stavova, bilo zbog činjenice da marihuana može dovesti i do upoznavanja neke teže droge, a time do nove ovisnosti.

Čini se da je danas najčešće korišten argument protiv marihuane upravo taj da ona vodi do težih droga. To je istina, ali ne zato što je ona “slična samo slabija” od, recimo, heroina. Da je tako, prvo bi trebalo zabraniti alkohol.

Marihuana može dovesti do težih droga upravo zato što je ilegalna. Da bi ju nabavio, konzument se mora kretati u “ilegalnom miljeu”. Dok se kreće u takvom okruženju, velika je vjerojatnost da će nabasati i na neku drugu drogu (kokain, heroin i sl.) jer se njima trguje na isti način, ilegalno. Ako bi se marihuana mogla legalno nabaviti, konzumenti više ne bi morali nalaziti ilegalne kanale i time bi se udaljili od potencijalne opasnosti da pređu na teže droge.

Marihuana, alkohol, politika i legalizacija

Političari su kod nas jako glasni po pitanju marihuane što je i logično jer na tome mogu skupiti puno glasova pred izbore. Ipak, licemjerno je da oni političari koji marihuanu stavljaju u isti kontekst s teškim drogama ništa neće reći protiv alkohola koji je, za razliku od marihuane, legalan i svedostupan.

U hrvatskom zakonu marihuana se tretira jednako kao i heroin.

Broj ovisnika o alkoholu znatno je veći od broja ovisnika o travi, ovisnici o alkoholu puno češće nanose štetu sebi i drugima bilo kroz nasilje ili tako što uzrokuju prometne nesreće. Ipak, niti jedan političar nije zaključio da alkohol treba biti ilegalan, a puno ih smatra da marihuana treba biti. Sigurno da je došlo vrijeme da se propitaju hrvatski zakoni i da se učine određene izmjene.

Uzgoj marihuane

Danas, u doba interneta, vrlo je lako doći do informacija. Postoje web stranice posvećene tematici uzgoja indijske konoplje. Kanabis je vrlo zahvalna biljka, može rasti u raznim klimatskim uvjetima i ne zahtijeva previše njege. Ipak, ono što uzgajatelje najviše muči nije to kakvo treba biti tlo za sadnju ili na kojoj temperaturi držati biljke, nego je to mogućnost da im na vrata pokucaju policajci koji će im oduzeti biljke, a vjerojatno i slobodu na neko vrijeme.

Što vi mislite, treba li legalizirati rekreativnu upotrebu marihuane?
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Atakan, Z. (2012). Cannabis, a complex plant: different compounds and different effects on individuals. Therapeutic Advances in Psychopharmacology.
 2. Buckley, J. (2017). Tobacco Vs Weed: What Causes the Greater Risk? Vaping Daily.
 3. Ćurković, D. (2011). Kalk kao odraz hip-hop kulture u tekstovima Dječaka. Filozofija i umjetnost.
 4. DrugFacts: Marijuana. National Institute on Drug Abuse.
 5. DrugFacts: Marijuana as Medicine. National Institute on Drug Abuse.
 6. Harper Gold, C. (2017). The High Hopes For Henry Ford’s Hemp Car. High Times.
 7. Koppel, B.S., Brust, J.C., Fife, T., Bronstein, J., Youssof, S., Gronseth, G., Gloss, D. (2014). Systematic review: Efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders. Neurology, 82(17): 1556–1563.
 8. Malmo-Levine, D. (2016). Cannabis vs Caffeine: Which is Safer, a Cup of Coffee or a Puff of Weed? Cannabis Culture.
 9. Rosner, A. (2019). Cannabis For Parkinson’s And Alzheimer’s Diseases – An Interview With Dr. Ethan Russo. Forbes.
 10. Whiting, P.F., Wolff, R.F. i Deshpande, S. (2015). Cannabinoids for Medical Use: A Systematic Review and Meta-analysis.

Ocijenite članak

4.32 / 5   78

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: skank, marihuana, list marihuane, da li je marihuana zdrava, skank trava, skank djelovanje, kanabis smiruje kasalj, da li je trava zdrava, dali je marihuana zdrava, marihuana zdrava, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu