Stjenice – neželjeni gosti hotela, apartmana, a možda i vaše spavaće sobe

Pripremajući se za putovanje, pretraživao sam hotele u St. Petersburgu u Rusiji. Pronašao sam jedan na odličnoj lokaciji, visoke kategorije 4* po nevjerojatno povoljnoj cijeni.

Prije no što sam kliknuo “rezerviraj”, pogledao sam recenzije gostiju koji su ranije boravili u hotelu. Sve su bile jako dobre, osim jedne, posljednje. Gost iz Nizozemske opisuje kako se probudio sav izboden stjenicama! Nakon ove recenzije, hotel vjerojatno zjapi prazan, a nakon što se riješi groznih buba i njihovih jajašaca, bit će mu najbolje promijeniti ime i graditi reputaciju ispočetka.

Vampirski pohodi

Varate se ako mislite da se ovo događa samo u Rusiji ili zemljama nižeg higijenskog standarda. U SAD-u je problem eskalirao do te mjere da je zabranjena prodaja rabljenih madraca. Pri kupnji novog madraca, morate platiti njegovo zbrinjavanje zbog opasnosti od prenošenja stjenica. Mnogi vrhunski hoteli su već bili zahvaćeni najezdom stjenica.

Stjenice

Sobarice prolaze posebnu obuku u ranom prepoznavanju pojave kukaca, koji se danju skrivaju, a noću izlaze u vampirske pohode iz skrovišta u podnicama i okvirima kreveta, madracima, utičnicama, svim mogućim utorima i pukotinama.

Berlin – dvostruko više slučajeva u godinu dana

Panične vijesti o najezdama stjenica dolaze još iz Australije, Engleske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Italije, Francuske. Samo u Berlinu, 2014. je zabilježena pojava stjenica u 1580 domaćinstava, dvostruko više nego godinu ranije, a sedmerostruko više nego u 2007.

Mnogobrojni turisti koji posjećuju Hrvatsku donose stjenice i u naše krajeve.

Hoteli, hosteli i apartmani u Hrvatskoj se također bore sa stjenicama, ali sve učestalije infestacije se vješto prikrivaju. Kategorija objekta ne igra nikakvu ulogu. Prijatelji koji su odsjeli u jednom dobrom hotelu u centru Zagreba, prepričali su mi da su vrata nekoliko soba na njihovom katu bila oblijepljena ljepljivom trakom – jasnim znakom da se provodi dezinsekcija.

Mr. Jasminka Plenković, direktorica zadarske tvrtke za sanitarnu zaštitu Ciklon d.o.o. potvrđuje nam da su slučajevi infestacije stjenicama sve češći u turističkim mjestima na obali. Iz godine u godinu, pomoć njene tvrtke traži sve više vlasnika smještajnih objekata, jahti a i domaćinstava.

Pojava stjenica u privatnim stanovima najčešće je vezana uz putovanja ukućana avionom u zemlje u kojima je stjeničavost jače izražena. Jedan slučaj infestacije odnosio se na privatni objekt taxi prijevoznika stacioniranog u zračnoj luci.

Upitali smo gospođu Plenković gdje najviše vrebaju opasnosti i kako se zaštiti od stjenica. Odgovorila nam je : “Putnicima koji često koriste avionski prijevoz preporučujem prtljagu izrađenu od glatkih materijala i sjajnih površina, jer se na aerodromima i u zrakoplovima prtljaga dodiruje te tako, stjenice mogu prijeći s jednog na drugi putni kovčeg. Po dolasku u hotel, hostel, apartman ili drugi smještajni objekt, potrebno je dobro pregledati krevet, podnice i madrace. Osobito valja obratiti pozornost na spojeve drvenih elemenata i sve moguće utore i pukotine u koje stjenice polažu jajašca. Jajašca su veličine zrna papra, crne boje i lako su uočljiva. Za razliku od komaraca, ubodi stjenica su bezbolni jer one luče anestetik. Ubode praćene nesnosnim svrabom ćete uočiti tek nakon buđenja, a može ih biti i 50-ak.

Što ako smo s putovanja ipak donijeli stjenice u svoj dom? Možemo li se sami boriti s njima? Gđa Plenković kaže: “Učinkovitu dezinsekciju može provesti samo profesionalna i ovlaštena tvrtka uz pomoć sredstava koja nisu dostupna u maloprodaji. Nakon obavljene dezinsekcije, savjetujemo uklanjanje građevinskih nedostatak u objektima, poput silikoniziranja svih pukotina idealnih za skrivanje razvojnih stadija stjenica. Važna je i provjera uspjeha mjera dezinsekcije koja se provodi postavljanjem feromonskih lovki s atraktantom.

Ubod stjenica

Stjenice postaju otporne na insekticide

U Journal of Medical Entomology objavljeni su zabrinjavajući rezultati Istraživanja provedenog u Virginia Tech and New Mexico State University. Stjenice postaju sve otpornije na najčešće upotrebljavane insekticide. Jedno drugo istraživanje provedeno u Australiji je pokazalo da su stjenice razvile deblju kutikulu i time se uspješnije brane od insekticida.

Stjenice ne prenose bolesti

U ovoj zastrašujućoj prići o stjenicama i njihovom nezaustavljivom širenju, utješno je to što su njihovi ugrizi, iako vrlo neugodni, uglavnom bezopasni. Do sada nije zabilježeno da stjenice, poput komaraca, prenose neke bolesti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu