Chagasova bolest: Prenosi se ugrizom stjenice i smrtonosna je! Evo koji su simptomi i kako je spriječiti

chagasova bolest

Chagasova bolest ili američka tripanosomijaza je infekcija uzrokovana parazitom Tripanosoma cruzi. Bolest se javlja u zemljama Latinske Amerike i vrlo rijetko u SAD-u ili drugim zemljama svijeta. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Chagasova bolest je prototip bolesti siromašnih i društava na margini, a sa sobom nosi visok postotak morbiditeta i mortaliteta.

Chagasova bolest – uzrok

Parazit Tripanosoma cruzi prenosi se na čovjeka ugrizom zaraženog kukca, stjenice iz roda Triatoma, tzv. ljubeće stjenice (engl. kissing bugs) koja se hrani krvlju. Prilikom ugriza ženke stjenice odlažu izmet, koji sadrži spomenutog parazita, na kožu.

chagasova bolest
FOTO: Shutterstock

Parazit ulazi u organizam kroz ugriznu ranu ili sluznice gdje se smjesti u makrofage (imunosne stanice) i započinje ciklus razmnožavanja. Otpušta se u krv i tkiva te širi po cijelom organizmu.

Najčešće su zahvaćene stanice jetre i slezene, mišićne i živčane stanice.

Osim ugrizom zaražene stjenice, Chagasova bolest prenosi se i:

  • sa zaražene majke na fetus u trudnoći
  • transfuzijom zaraženih krvnih pripravaka
  • transplantacijom organa zaraženog donora
  • konzumiranjem zaraženih prehrambenih namirnica.

Rezervoar bolesti su psi, mačke, štakori, oposumi i druge životinje, no zahvaljujući nadzornim postupcima učestalost bolesti je u padu.

Romanain znak
FOTO: Shutterstock

Simptomi tripanosomijaze

Do zaraze najčešće dolazi u djetinjstvu te iako može proći bez simptoma, prvi znakovi infekcije javljaju se 1 – 2 tjedna nakon zaraze:

Akutna infekcija je smrtonosna u malog broja oboljelih ako se razvije akutni miokarditis sa zatajenjem srca ili meningoencefalitis (upala moždanih ovojnica i moždanog tkiva).

Bolest se razvija u kroničnu kod 20 – 40 % bolesnika nakon razdoblja bez simptoma koje može trajati godinama. Kronična infekcija oslabljuje srce i uzrokuje kardiomiopatiju te s vremenom i zatajenje srca. Zahvaćanjem probavnog sustava razvija se klinička slika slična Hirschprungovoj bolesti (poremećaj inervacije donjeg dijela crijeva koji dovodi do djelomičnog ili potpunog zastoja sadržaja crijeva) ili megaezofagusu (poremećaj inervacije jednjaka s posljedičnom disfagijom, poremećenim gutanjem).

Dijagnoza i liječenje tripanosomijaze
FOTO: Shutterstock

Dijagnoza i liječenje tripanosomijaze

Tijekom akutne infekcije broj parazita u krvi vrlo je visok i otkriva se mikroskopskim pregledom razmaza krvi. U kroničnoj infekciji broj parazita u krvi pada, ali moguće je postaviti dijagnozu pretragom aspirata limfnih čvorova.

Dostupni lijekovi su nifurtimoks (četiri puta na dan tijekom 3 – 4 mjeseca) ili benznidazol. Liječenje je dugotrajno zbog brojnih nuspojava i loše suradljivosti pacijenata. U akutnoj fazi brzo smanji broj parazita u krvi i rizik od smrtonosnog ishoda, ali često ne iskorijeni infekciju u potpunosti.

Bitne su i potporne, simptomatske mjere kako bi se olakšao život oboljelima.
Prevencija tripanosomijaze
FOTO: Shutterstock

Prevencija tripanosomijaze

U endemskim područjima gdje je prisutan parazit Tripanosoma cruzi preporučljivo je:

  • izbjegavanje spavanja u nastambama od blata ili gline
  • zaštita kreveta mrežom tretiranom insekticidom
  • izbjegavanje hrane ili pića koja se prodaju na ulici.

Rizik zaraze za putnike i kratkotrajne posjete zemljama Latinske Amerike vrlo je nizak, no treba imati na umu mjere prevencije. Ako se vratite iz zemlje u kojoj postoji Chagasova bolest i razvijete neke od simptoma, obavezno se javite u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Ako imate ikakvih pitanja i nedoumica prije putovanja, obratite se Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pérez-Molina, J. A. i Molina, I. (2018). Chagas disease. Lancet, 391(10115): 82–94.
  2. Chagasova bolestMSD priručnik.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu