Klimatske promjene povećavaju rizik od novih bolesti u Europi! Prenose ih kukci, a znanstvenici upozoravaju na opasnost

Klimatske promjene povećavaju rizik od novih bolesti u Europi

Znanstvenici u Njemačkoj upozoravaju da bi, čak i uz umjeren porast temperature zbog klimatskih promjena, tropske bolesti koje prenose kukci mogle u budućnosti postati opasnost za ljude u Europi.

Studija Istraživačke skupine za medicinsku bioraznolikost i parazitologiju na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu sugerira da će rastuće temperature dovesti do toga da će kukcima iz tropskih i suptropskih područja biti sve ugodnije u Europi.

Studiju je naručila Njemačka mreža za borbu protiv zanemarenih tropskih bolesti.

Azijski tigrasti komarac stigao u Europu

Među kukcima koji mogu prenositi zarazne bolesti je i azijski tigrasti komarac. On može prenijeti viruse denge, žute groznice ili zika virus na ljude.

Ova vrsta komaraca izvorno je porijeklom iz južne i jugoistočne Azije, ali zbog rastućih globalnih temperatura već se može naći u dijelovima srednje Europe.

Larve komaraca brže se razvijaju kada je toplo.
Azijski tigrasti komarac stigao u Europu
FOTO: Shutterstock

Istraživački tim predvođen biolozima Sarah Cunze i Svenom Klimpelom na primjeru tigrastog komarca izračunao je koliko će se pogodna staništa širiti u Europi ovisno o temperaturi.

U drugom koraku znanstvenici su ispitali kako različite temperature utječu na prijenos patogena.

Otkrili su da će čak i uz porast globalne temperature za manje od 2 °C klimatski uvjeti koji pogoduju prijenosu zaraznih bolesti u budućnosti prevladavati u gotovo svim dijelovima Europe.

Znanstvenici preporučuju edukaciju stanovništva i smatraju da je neophodno educirati liječnike o cijepljenju, dijagnostici i terapiji zaraznih tropskih bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu