Denga groznica – uzrok, proširenost, simptomi i liječenje

denga groznica

Denga groznica (dengue fever) je virusna tropska bolest koju prenosi komarac Aedes aegypti. Uzročnik bolesti je virus dengue.

Virus dengue je RNA virus koji pripada u skupinu Flavivirusa. Postoje 4 soja denga virusa: 1, 2, 3 i 4. Ako osoba oboli od denga groznice jednog soja, imunost na taj soj je doživotna, ali ne i za druge serotipove.

Glavna karakteristika ove skupine virusa je prenošenje vektorima artropodima (člankonošci) i zato se nazivaju i Arbovirusi.

Ostali važniji virusi skupine Flavivirus su:

Denga groznica – prenošenje i proširenost

Denga groznica (dengue fever) rasprostranjena je u krajevima gdje obitavaju komarci Aedes aegypti i Aedes albopictus (tigrasti komarac) koji vole jako toplu i vlažnu tropsku klimu. Područja najjače rasprostranjenosti denga groznice su Indija, Jugoistočna Azija, Južna Amerika i Australija. Tigrasti komarac udomaćio se i u zemljama Sredozemlja (u Hrvatskoj registriran 2004. godine) zbog globalnog zatopljenja.

Prvi slučaj autohtone denga groznice u Hrvatskoj (bolest nastala ubodom zaraženog komarca u Hrvatskoj) opisana je 2010. godine na otoku Pelješcu.

U svijetu, godišnje se ovim virusom zarazi 35 do 60 milijuna ljudi, a godišnje umre 2000 do 5000 djece.

Ljudi su glavni domaćini virusa. Komarac se inficira virusom dengue ugrizom zaraženog čovjeka u vrijeme viremije kada je virus prisutan u krvi. Komarac ne oboli od bolesti već ostane doživotno zaražen te ubodom čovjeka prenosi virus među ljudima, zato ga nazivamo vektor. Bolest se nikad ne prenosi s čovjeka na čovjeka već isključivo ubodom zaraženog komarca.

Sezona denga groznice povezana je sa sezonom pojave komaraca koji vole vlažna staništa (kišna sezona) s temperaturom zraka iznad 15°C.

Saznajte više: Kada počinje i do kada traje sezona komaraca?

komarac

Denga groznica – simptomi

Nakon uboda komarca na mjestu uboda razvija se crvenilo kože i otečenost kože. Virus se ulaskom u krvotok neometano razmnožava.

Inkubacija (vrijeme od zaraze tj. uboda komarca do početka simptoma) je uglavnom 5 do 8 dana (3 – 13 dana) .Simptomi počinju naglo, iz puna zdravlja. Bolest može proći i bez simptoma (asimptomatski), a u većini slučajeva prolazi kao blagi oblik febrilnog stanja, sličan gripi.

Klasični simptomi uključuju vrućicu, bolove u mišićima i zglobovima, glavobolju te osip sličan ospicama.

Simptomi denga groznice su:

 • povišena tjelesna temperatura, vrućica,
 • zimica,
 • jaka bol u oku kod pokretanja oka,
 • bol u zglobovima – artralgija,
 • bol u mišićima – mialgija,
 • gubitak apetita,
 • mučnina i povraćanje,
 • otečene vjeđe – edem vjeđa,
 • crvenilo očne jabučice,
 • fotofobija – strah od svjetla, smetnje gledanja,
 • konjunktivitis – upala spojnice oka,
 • povećani limfni čvorovi (limfadenopatija),
 • uvećana slezena (splenomegalija),
 • osip po tijelu  sličan ospicama 4. ili 5. dan bolesti.

Denga hemoragijska groznica

Kod manjeg broja djece razvije se teški oblik bolesti – denga hemoragijska groznica ili denga sindrom šoka, koji može biti smrtonosan. Do denga hemoragijske groznice uglavnom dolazi kada se zarazi pacijent koji je već ranije obolio od denga groznice (zarazi se drugim serotipom istog virusa).

Kriteriji za postavljanje dijagnoze su:

 • nagla vrućica koja traje 2 do 7 dana,
 • sklonost krvarenju (hemoragična manifestacija bolesti) – petehije, purpura (krvarenja po koži), krvarenja iz zubnog mesa, krv u stolici (hematokezija i melena),
 • pojava krvarenja po koži od manžete tlakomjera prilikom mjerenja tlaka,
 • hepatomegalija (uvećanje jetre),
 • poremećaj koagulacije (smanjeni trombociti – trombocitopenija, produljeno protrombinsko vrijeme),
 • šok.

Bez odgovarajućeg liječenja denga hemoragijske vrućice stopa smrtnosti može prelaziti 20%. Uz odgovarajuće liječenje taj broj je ispod 1%.

Saznajte više: Virusne hemoragijske groznice – uzroci, simptomi i liječenje

vrućica

Denga groznica – dijagnoza

Brzo postavljanje ispravne dijagnoze važno je zbog potvrde bolesti i epidemiološke kontrole kako bi se adekvatno mogle provoditi preventivne mjere  te nadzirala potencijalna epidemija.

Na dijagnozu denga groznice treba posumnjati kod osoba s povišenom tjelesnom temperaturom koje su boravile u tropima (unutar dva tjedna od povratka). Chikungunya groznica može stvarati vrlo slične simptome što je nužno razlikovati.

Virus se dokazuje izolacijom u staničnoj kulturi ili serološkom dijagnostikom (testiranjem na protutijela nastala u kontaktu s virusom).

U krvnoj slici vidljiv je nizak broj leukocita (leukocitopenija), a u težim oblicima i nizak broj trombocita (trombocitopenija) te metabolička acidoza.

Saznajte više: Trombocitopenija – uzroci, simptomi i liječenje

zaštita od komaraca

Denga groznica – liječenje i prevencija

Ne postoji specifični antivirusni lijek za virus dengue.

Liječenje je simptomatsko i uključuje smanjivanje povišene tjelesne temperature paracetamolom i nadoknade tekućine.  Samo teži oblik bolesti zahtijeva bolničko liječenje.

 Za sada, ne postoji niti cjepivo protiv denga groznice. Zato je važno da država provodi adekvatne metode za smanjivanje broja komaraca (isušivanje njihovih staništa – pražnjenje spremnika vode, isušivanje voda stajaćica, uklanjanje nagomilanog smeća te metode dezinsekcije).

Većina legla tigrastih komaraca nalaze se na privatnim posjedima. Svaka nakupina vode koja preko ljeta stoji tjedan dana omogućava ličinkama tigrastog komarca da se razvije u odraslu jedinku. Zato je nužno da svatko od nas ukloni ili pravilno sanira takva mjesta – bačve, limenke, lonce i automobilske gume, kao i krupni otpad. Nužno je redovito održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.

Mjere osobne zaštite su nanošenje repelenata na kožu, nošenje dugih hlača i majica te korištenje mreža za komarce.

Već smo pisali o zaštiti od komaraca, saznajte više: Prirodna zaštita od komaraca

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu