Kada počinje i do kada traje sezona komaraca?

komarac

Početak, trajanje i kraj sezone komaraca ovise o lokaciji i o vremenskim uvjetima, prije svega količini padalina i temperaturi. Komarci su krhka bića, razvijaju se iz ličinki koje moraju 10 dana plivati u vodi prije nego komarac dobije krila. Prvi komarci dolaze obično u lipnju, njihov broj raste u srpnju, a u rujnu polako nestaju. No ne uvijek. Zabilježena je prisutnost komaraca i u listopadu. Sve ovisi o vremenu.

Početak sezone komaraca obično pada početkom lipnja.

Kraj sezone komaraca

Kraj sezone komaraca je u kontinentalnim krajevima negdje početkom rujna, čim se noćna temperatura spusti ispod 15 C. Uz more sezona može trajati dulje jer se temperatura i u 9-om mjesecu može držati iznad 15 stupnjeva.

Gdje komarci žive?

Komarci kakvi žive u našim krajevima ne lete daleko od svojeg legla. Maksimalno se udaljavaju do 2 km. Tigrasti komarci, koji su se nedavno doselili i u naše krajeve, ne idu dalje od 200 metara. Za stvaranje legla komaraca dovoljna je i mala količina vode koja je ostala u napuštenoj limenci.

Postoji vjerovanje da komarci napadaju samo noću no to nije istina. Onda kada su jako gladni napadaju i po danu.

Biljni lijekovi

Brojni su biljni lijekovi koji vam mogu pomoći kod uboda komaraca, a neke od njih sigurno već imate kod kuće. Za ublažavanje svrbeža možete utrljati Aloe veru, bosiljak, limun, unutrašnjost kore banane, luk i sirovi krumpir.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kada prestaju komarci?, komarci temperatura, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu