Zika virus – uzrok, simptomi, liječenje

zika virus

Zika virus redovito se pronalazi u različitim životinjskim vrstama, a prvi slučaj zika virusne infekcije zabilježen je 1952. godine u Nigeriji.

Uglavnom ga prenose azijski tigrasti komarci (Aedes Eegypti) koji su jako agresivni (bodu tijekom cijelog dana), no isto tako velik broj drugih vrsta komaraca, roda Aedas, mogu prenijeti infekciju. Komarac postaje zaražen onog trenutka kad popije krv zaražene osobe. Zika virus se prenosi spolnim putem i transfuzijom krvi, te s majke na dijete preko posteljice ili za vrijeme poroda. Ne prenosi se zrakom (kihanjem , kašljanjem) ili kontaktom poput (rukovanja, zagrljaja, poljupca i zajedničkim predmetima).

Zika virus – prevencija

Ne postoji lijek ni cjepivo za prevenciju infekcije virusom Zika, stoga je važno provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca iz roda Aedes.

To podrazumijeva:

 • Korištenje sredstva za odbijanje komaraca (repelenta) tijekom cijelog dana.
 • Upotreba zaštitne mreže za komarce na krevetima.
 • Korištenje zaštitnih mreža protiv komaraca na prozorima i vratima.
 • Nošenje svijetle, duge odjeće kako bi se pokrilo što više kože.
zika virus - sprej protiv komaraca

Zika virus – simptomi

Vrijeme izlaganja do pojave prvih simptoma (vrijeme inkubacije) nije točno određeno, doktori pretpostavljaju da traje samo nekoliko dana. Većina zaražene populacije (60-80%) nemaju nikakve simptome bolesti, dok 20- 30% zaraženih osoba ima sljedeće simptome:

 • osip,
 • visoku temperaturu,
 • bolove u mišićima i zglobovima,
 • konjuktivitis (upalu sluznice oka),
 • glavobolje.

Trajanje zika virusne infekcije je 7-10 dana. Bolest prolazi sama od sebe bez težih komplikacija, hospitalizacije i smrtnih ishoda.

Zika virus – dijagnoza

Zika virus utvrđuje se na temelju osnovnih simptoma i anamneze (skup podataka o bolesniku koji sadrži sve okolnosti što su prethodile sadašnjem stanju) uzimajući u obzir prebivalište i putovanja na rizična mjesta. Dijagnoza se potvrđuje laboratorijskim pretragama krvi (ili drugih tjelesnih tekućina kao što su urin ili pljuvačka) na prisutnost RNA Zika virusa.

Zika virus – liječenje

Pošto ne postoji cjepivo ni lijek za zika virus, liječenje se sastoji od ublažavanja simptoma kao što su:

 • nadoknada tekućine,
 • primjena lijekova za sniženje temperature,
 • upotreba lijekova za smanjenje bolova.

Zika virus i trudnoća

Žene koje se zaraze Zika virusom tijekom trudnoće imaju povećan rizik od mikrocefalije što podrazumijeva rađanja djece s abnormalno malom glavom i oštećenjem mozga. Trudnice se mogu zaraziti u svakom tromjesečju, a najrizičnijim periodom za nastanak oštećenja smatra se prvo tromjesečje trudnoće.

Muškarcima koji su se vratili iz rizičnih područja preporučuje se korištenje kondoma tijekom spolnog odnosa s trudnom partnericom ili partnericom kod koje postoji mogućnost trudnoće. Ukoliko nema nikakvih simptoma zika virusa, potrebno je korištenje kondoma 28 dana nakon povratka, a ukoliko je laboratorijski potvrđena prisutnost zika virusa, tada 6 mjeseci nakon oporavka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu