Trombocitopenija – uzroci, simptomi i liječenje

trombocitopenija

Trombocitopenija je medicinski izraz za nisku razinu trombocita u krvi. Trombociti su krvne stanice koje imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i zaustavljanju krvarenja. Trombocitopenija se često javlja kao posljedica drugih stanja, kao što su leukemija ili poremećaji imunološkog sustava ili kao posljedica učinka lijekova.

Trombocitopenija može biti blaga i uzrokovati nekoliko znakova ili simptoma. No, u rijetkim slučajevima, broj trombocita može biti vrlo nizak i uzrokovati opasno unutarnje krvarenje.

Krv u jednoj mikrolitri sadrži oko 150.000 do 350.000 krvnih pločica. Nenormalno krvarenje obično se pojavljuje kada broj krvnih pločica u mikrolitri krvi padne ispod 30.000. Problem najčešće nije očit dok se ne dogodi pad ispod 10.000 krvnih pločica u mikrolitri krvi. 

Trombocitopenija se obično povlači kada se izliječi temeljni uzrok. Mnoge bolesti mogu uzrokovati nizak broj krvnih pločica, a glavni razlozi opadanja broja krvnih pločica su:

 • nedovoljna proizvodnja krvnih pločica u koštanoj srži,
 • zaustavljanje krvnih pločica u povećanoj slezeni,
 • povećano iskorištavanje krvnih pločica,
 • razaranje krvnih pločica sve dok one ne postanu razrijeđene.

O navedenim uzrocima više ćemo govoriti u nastavku teksta. Ponekad lijekovi, operacija ili transfuzija krvi mogu pomoći u liječenju kronične trombocitopenije.

trombocitopenija simptomi

Trombocitopenija – simptomi

Glavni simptom trombocitopenije je krvarenje koje može biti blago ili ozbiljno. Radi se o unutarnjem krvarenju koje se ponekad može pojaviti čak i na površini kože. Blagi slučajevi trombocitopenije obično ne pokazuju nikakve simptome. U takvim slučajevima, trombocitopenija se uglavnom otkriva laboratorijskom analizom krvi

Teško krvarenje uzrokovano trombocitopenijom može se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela. Krvarenje se može javiti u nosu, ustima, stolici i u urinu. Simptomi trombocitopenije mogu uključivati:

 • lako ili prekomjerno zadobivanje modrica,
 • površinska krvarenja na koži koja se pojavljuju kao osip, odnosno crvenkasto-ljubičaste mrlje (petehije), obično na nogama,
 • dugotrajno krvarenje nakon ozljede,
 • spontana krvarenja iz desni ili nosa,
 • krv u mokraći ili stolici,
 • obilna menstrualna krvarenja,
 • obilno krvarenje tijekom operacije ili nakon stomatoloških zahvata.

Neki ljudi koji imaju broj krvnih pločica ispod 10.000 ili 5.000 mogu izgubiti velike količine krvi u želučanocrijevnom sustavu, ali mogu razviti i ozbiljna, po život opasna krvarenja u mozgu, čak i ako nisu bili ozlijeđeni.

Trombocitopenija može biti naslijeđena ili stečena. Naslijeđena trombocitopenija je znatno rjeđa nego stečena te se uglavnom pojavljuje kao izolirani poremećaj. Ako je naslijeđena, trombocitopenija se počinje manifestirati već u ranom djetinjstvu. Stečena trombocitopenija obično se javlja kao posljedica nekog poremećaja ili bolesti u odrasloj dobi. 

Kada se dijagnosticira trombocitopenija, potrebno je  istražiti radi li se o takozvanoj lažnoj trombocitopeniji. Naime, u određenim slučajevima dolazi do sljepljivanja trombocita u standardnim epruvetama u kojima se kao antikoagulans koristi EDTA. U stanju „lažne“ trombocitopenije, srednji volumen trombocita (MPV) je povišen.

Imuna trombocitopenija je jedna od najčešćih hematoloških pedijatrijskih bolesti. Akutni oblik ove bolesti kod djece se javlja nakon što prebole neku virusnu bolest. Djeca se nakon 2-6 tjedana oporave.

Kronični oblik ove bolesti se javlja kod odraslih osoba, uzrok često nije jasan, a bolest se otkriva tek kada se jave vidljiva krvarenja u koži. Jedan od razloga zbog kojeg potencijalno može doći do razvijanja imune trombocitopenije je upotreba određenih lijekova.

Autoimuna trombocitopenija (idiopatska trombocitopenija) može se javiti kao posljedica sljedećih bolesti:

trombocitopenia purpura

Trombocitopenija – uzrok

Ako iz bilo kojeg razloga razina trombocita padne ispod normalne, to stanje se naziva trombocitopenija. Uobičajeno, razina trombocita je od 150.000 do 350.000 trombocita po mikrolitru krvi. Budući da trombociti žive oko 10 dana, vaše tijelo stalno ih obnavlja.

Trombocitopenija ima više mogućih uzroka:

 • Zaustavljanje trombocita u slezeni – slezena je mali organ veličine šake koji se nalazi odmah ispod rebara na lijevoj strani trbuha. Normalno, vaša slezena djeluje u borbi protiv infekcija. Uvećana slezena, koja može biti uzrokovana brojnim poremećajima, može zaustavljati previše trombocita i dovesti do smanjenja količine trombocita u cirkulaciji.
 • Smanjena proizvodnja trombocita – trombociti se proizvode u koštanoj srži. Bolesti ili stanja koja zahvaćaju koštanu srž, poput leukemije i nekih vrsta anemije, mogu dovesti do smanjenja proizvodnje trombocita. Virusne infekcije, uključujući HIV infekciju, mogu smanjiti sposobnost proizvodnje trombocita. Otrovne kemikalije, kemoterapijski lijekovi i alkohol također mogu smanjiti stvaranje trombocita.
 • Povećana razgradnja i potrošnja trombocita – brojni uvjeti mogu uzrokovati povećanu razgradnju ili potrošnju trombocita. U tom slučaju, trombociti se uništavaju brže nego što se proizvode što dovodi do smanjenog broja trombocita u krvotoku.

 Povećanu razgradnju i potrošnju trombocita mogu uzrokovati:

 • Trudnoća – može uzrokovati blagu trombocitopeniju.
 • Idiopatska trombocitopenična purpuraimunološki sustav pogrešno identificira trombocite kao prijetnju i formira antitijela koja ih napadaju.
 • Autoimune bolesti – bolesti u kojima imunološki sustav napada zdrava tkiva mogu uzrokovati trombocitopeniju. Primjeri uključuju lupus i reumatoidni artritis.
 • Bakterije u krvi – teže bakterijske infekcije, koje uključuju krv, mogu dovesti do uništavanja trombocita.
 • Trombotična trombocitopenična purpurarijetko stanje koje nastaje kada se mali ugrušci iznenada formiraju po cijelom tijelu, koristeći se velikim brojem trombocita. Simptomi ovog stanja su: halucinacije, moždani udar, glavobolja, zatajenje bubrega, povišena tjelesna temperatura, žutica, anemija. Bitno je napomenuti da simptomi nisu specifični za ovo stanje, ali mogu upućivati na postojanje ovog problema. 
 • Hemolitički uremički sindromovaj rijedak poremećaj uzrokuje nagli pad trombocita, razaranje crvenih krvnih stanica i smanjenje bubrežne funkcije. Ponekad se može javiti povezano s E. coli infekcijom, koja može biti stečena iz sirovih namirnica ili nedovoljno kuhanog mesa.
 • Lijekovi – određeni lijekovi mogu smanjiti broj trombocita u krvi tako što zbunjuju imunološki sustav i navode ga da uništava trombocite. Primjeri uključuju: heparin, kinidin, kinin, sulfa antibiotici, interferon, antikonvulzivi i zlatna sol.

Nedavna znanstvena studija objavljena u jednom od poglavlja InTech-a prikazuje problem terpije heparinom kao uzroka trombocitopenije. Naime, u posljednja dva desetljeća heparin je široko korišten kao antikoagulant.

Osim njegovih brojnih prednosti, neki pacijenti s primjenom heparina pate od nuspojava, odnosno tzv. heparinski inducirane trombocitopenije (HIT) što može rezultirati trombozama kao što su duboka venska tromboza, plućna embolija, okluzija arterije udova, akutni miokardijalni infarkt, moždani udar i sistemska reakcija ili nekroza kože.

Klinički uvidi i nedavne studije su pokazale da nije samo heparin taj koji utječe na pojavu trombocitopenije, nego i podskup antitijela koji inducira isti učinak. Međutim, brojna istraživanja u ovom području se još uvijek čekaju.

Ono što se pokazalo korisnim kod ove problematične povezanosti heparina i trombocitopenije objavljeno je u znanstvenom časopisu Pharmacotherapy: The Journal of Human Pharmacology and Drug Therapy. Glavni zaključak prenosimo u potpunosti: „Kada se sumnja na heparinski induciranu trombocitopeniju (HIT), potrebno je brzo prestati liječenje heparinom, zajedno s iniciranjem alternativne antikoagulantne terapije. Dva direktna inhibitora trombina – argatroban i lepirudin – odobreni su za upravljanje HIT-om u Sjedinjenim Državama, a bivalirudin je odobren za uporabu kod bolesnika koji su podvrgnuti perkutanom koronarnom zahvatu. Mnogi bolesnici, uključujući one koji prolaze koronarne arterijske operacije kao i one s akutnim koronarnim sindromima ili bubrežnom insuficijencijom, zahtijevaju posebnu pažnju. Kliničari se moraju upoznati s dostupnim informacijama o ovom ozbiljnom štetnom učinku i njegovom liječenju kako bi se formulirale optimalne strategije upravljanja poteškoćama.“

Trombocitopenija – dijagnoza

Liječnik će na trombocitopeniju posumnjati kada su kod pacijenta prisutni abnormalni podljevi i krvarenja u koži. Na koljenima se mogu pojaviti purpurni točkasti podljevi. Male ozljede najčešće rezultiraju malim razbacanim modricama. Kod nekih pacijenata mogu krvariti desni, a krv može biti prisutna u stolici i mokraći.

Liječnik će vas uputiti na krvne pretrage kako bi se trombocitopenija mogla sa sigurnošću potvrditi. Liječnik će također morati utvrditi ima li osoba poremećaj ili bolest koje je moguće liječiti kako bi se trombocitopenija povukla. 

Osobe kod kojih je trombocitopenija uzrokovana infekcijom mogu imati povišenu tjelesnu temperaturu. Kod osoba koje nemaju povišenu tjelesnu temperaturu, u pitanju je vjerojatno idiopatska trombocitopenija ili lijekovi. Uzrok trombocitopenije najčešće se otkriva uz pomoć laboratorijskih pretraga krvi

Trombocitopenija u trudnoći

Trombocitopenija se javlja u otprilike 10% trudnoća, a po učestalosti je druga hematološka bolest u trudnoći. Trombocitopenija se u trudnoći može pojaviti kao izolirani poremećaj ili u sklopu neke druge bolesti. Simptomi trombocitopenije u trudnoći jednaki su onima izvan trudnoće. 

U trudnoći je vrlo bitno održavati broj trombocita na optimalnoj razini kako bi se spriječilo nekontrolirano krvarenje za vrijeme i nakon porođaja. Liječenje trombocitopenije u trudnoći najčešće nije potrebno. Kada je riječ o težem obliku trombocitopenije, liječenje je kompleksno te zahtijeva suradnju opstetričara i hematologa

trombocitopenija u trudnoci
Foto:Photospin

Trombocitopenija kod djece

Na trombocitopeniju se uvijek sumnja kada dijete često ima modrice, krvne podljeve u koži  i sluznicama. Osnovni cilj liječenja trombocitopenije je postizanje odgovarajućeg broja trombocita kako bi se spriječilo ozbiljno krvarenje kod djece. Simptomi trombocitopenije kod djece su: 

 • modrice i  krvavi podljevi u koži,
 • često krvarenje iz nosa,
 • osip s malim crvenim točkicama,
 • teška krvarenja iz malih ogrebotina,
 • krv u mokraći,
 • krv u stolici.

Djeca s blagom trombocitopenijom ne moraju imati nikakve simptome. Najčešći uzrok trombocitopenije kod djece je idiopatska trombocitopenična purpura što bi značilo da zapravo ne postoji jasan uzrok takvog stanja. Poznato je da imunološki sustav razara trombocite što rezultira modricama i obilnim krvarenjem. 

Kod većine djece je trombocitopenija izrazito blaga te nije potrebna liječnička intervencija. Ako je liječenje potrebno, stanje se najčešće popravlja uz pomoć kortikosteroida kako bi se spriječio napad imunološkog sustava. 

Kod otprilike 75% novorođenčadi je trombocitopenija prisutna pri porođaju ili se razvija unutar 70 sati od porođaja. Novorođenčad s trombocitopenijom su uglavnom rođena prerano zbog insuficijencije posteljice tijekom trudnoće ili fetalne hipoksije.

trombocitopenija kod djece
Foto:Photospin

Liječenje trombocitopenije

Liječenje trombocitopenije ovisi o uzroku i ozbiljnosti stanja. Primarni cilj liječenja u bilo kojem slučaju bit će postizanje odgovarajućeg broja trombocita kako bi se spriječilo ozbiljno krvarenje. 

Mnogi slučajevi blage trombocitopenije ne zahtijevaju liječenje i stanje se može popraviti samo od sebe, primjerice trombocitopenija tijekom trudnoće povlači se ubrzo nakon poroda. Liječenje težih oblika trombocitopenije može uključivati nekoliko mogućnosti:

 • Liječenje osnovnog uzroka trombocitopenije – kada vaš liječnik utvrdi bolest ili stanje koje je uzrok trombocitopenije, liječenje takvog stanja će poboljšati znakove i simptome.
 • Transfuzija krvi – ako razina trombocita postane preniska, liječnik može preporučiti transfuziju.
 • Liječenje idiopatske trombocitopenične purpure – tretman za tu bolest može uključivati lijekove koji blokiraju antitijela koja napadaju trombocite kao što su kortikosteroidi. Ako kortikosteroidi ne pomažu, liječnik može preporučiti operaciju uklanjanja slezene ili jače lijekove za suzbijanje imunološkog sustava.

Ako imate trombocitopeniju, liječnik će vam savjetovati izbjegavanje kontaktnih sportova, izbjegavanje aktivnosti s visokim rizikom od ozljede i posljedičnog krvarenja. Liječnik će vam savjetovati i ograničeno konzumiranje alkohola te prestanak konzumacije lijekova koji utječu na broj trombocita, a takvi lijekovi su primjerice aspirin i ibuprofen

Znanstveni časopis Critical Care Medicine ističe učestalost trombocitopenije kod bolesnika intenzivne njege kao jedan od najvećih rizika za smrtnost, neovisno o utvrđenoj težini primarne bolesti. Veliko opadanje trombocita predviđa slab vitalni ishod kod odraslih bolesnika na intenzivnoj njezi. Stručnjaci potiču dodatna istraživanja u ovom području kako bi se stupanj neželjenih komplikacija i tragičnih ishoda uspio smanjiti na najnižu razinu.

Prirodno liječenje trombocitopenije

Prirodno liječenje trombocitopenije leži u pravilnoj prehrani kojom se ovo stanje može uspješno regulirati. Ako patite od trombocitopenije preporučuje se povećana konzumacija svježeg povrća, a posebno zelenog lisnatog povrća poput kelja, kupusa, zelene salate, špinata, blitve itd. 

Ako je uzrok trombocitopenije nedostatak vitamina B12, preporučuje se povećati unos namirnica koje su bogate vitaminom B12 (meso, jaja, mlijeko, riba). Posebno je važno konzumirati i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput masne ribe i lanenih sjemenki. Neka istraživanja pokazuju kako konzumacija pšenične i ječmene trave (konzumira se kao sok) može pomoći u regulaciji eritrocita i leukocita, a samim time i trombocita. 

Osim alkohola, svakako trebate izbjegavati kofeinske proizvode, proizvode koji su prepuni rafiniranog šećera, ali i brzu prehranu koja obiluje negativnim kolesterolom. 

Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi. Najveće doze vitamina K nalaze se u: cvjetači, kelju, kupusu, zelenoj slati, špinatu, koprivi, borovim iglicama, listovima kestena, zelenom lisnatom povrću, rajčici, grašku, soji, krumpiru, morskim algama i ribljem ulju.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Dager, W. E., Dougherty, J. A., Nguyen, P. H., Militello, M. A. i Smythe, M. A. (2007). Heparin‐induced thrombocytopenia: Treatment options and special considerations. Pharmacotherapy: The Journal of Human Pharmacology and Drug Therapy, 27(4), 564-587.
 2. Nguyen, T. H. (2018). Not Only Heparin but Also Antibody Induces Thrombocytopenia. U Thrombocytopenia. InTech.
 3. Vanderschueren, S., De Weerdt, A., Malbrain, M., Vankersschaever, D., Frans, E., Wilmer, A. i Bobbaers, H. (2000). Thrombocytopenia and prognosis in intensive care. Critical care medicine, 28(6), 1871-1876.

Ocijenite članak

4.33 / 5   122

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trombocitopenija, niski trombociti, Trombociti, slezena simptomi, povecana slezena, trombocitopenija simptomi, trombociti niski, uvećana slezena, smanjeni trombociti, niski trombociti u trudnoći, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu