Pšenična trava: Sije se uoči Božića jer simbolizira život – s razlogom! Evo koja su njezina ljekovita svojstva i kako je uzgojiti
- 8 komentara
- 4 min čitanja

Pšenicu su konzumirali stari Egipćani 5.000 godina pr. Kr. uzgajajući je u dolinama Nila. Kasnije su prednosti pšenice prepoznali Grci i Rimljani. Povijesni zapisi govore o širokoj primjeni u medicini. Kinezi su pšenicu koristili za pročišćavanje krvi jer pšenica za sebe veže teške metale te ih odstranjuje iz organizma.
Pšenica se u povijesti koristila i kao sredstvo za jačanje imuniteta te kao lijek protiv upala. Vrlo je jednostavna za uzgoj te je poznajemo kao jednu od kultura koje su otporne na razne vremenske uvjete, a osim toga – pšenica se može uzgojiti na gotovo svakom tlu.
Većina ljudi pšeničnu travu konzumira u obliku soka zbog toga što je teže probavljiva. U specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane pšeničnu travu možete pronaći u obliku trave koja je topiva u vodi, juhe, shakea, smoothieja itd. Varijacija na temu je bezbroj. Osim toga, zašto biste je kupovali prerađenu, kada je možete uzgojiti u udobnosti vlastitog doma?!
Pročitajte članak “Što simbolizira pšenica koju sijemo na Svetu Luciju?“.

Kod kojih oboljenja pomaže pšenična trava?
Za pšenicu je dokazano da potiče zdravlje cjelokupnog organizma. Pšenična trava jača imunološki sustav, detoksicira tijelo i smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti. U tradicionalnoj medicini se koristi za različite tegobe poput:
- prehlade
- kašlja
- probavnih smetnji
- visoke tjelesne temperature
- reumatoidnog artritisa
- kožnih oboljenja
- kontroliranja razine šećera u krvi
- zdravlja usne šupljine i zubi
- za normaliziranje rada štitnjače
- za prevenciju karcinoma
- za prevenciju bolesti srca i krvožilnog sustava
- liječenje anemije
- ublažavanje štetnih posljedica kemoterapije
- čišćenje limfe.

Što je pšenična trava?
Pšenična trava je mlada trava od pšenice. Može se uzgajati na otvorenim i u zatvorenim prostorima te ima široko područje rasta.
Kao i većina biljaka, sadrži klorofil, aminokiseline, vitamine, minerale i enzime. Upravo zbog visokog udjela klorofila pšenična trava povoljno djeluje na obogaćivanje krvi kisikom.
Prirodan je izvor vitamina A, K, B6 i E, kao i tiamina, riboflavina, niacina, kalcija, selena, magnezija i željeza, a ima i neznatnu količinu proteina. Suprotno uvriježenom mišljenju, vitamin B12 se ne nalazi u pšeničnoj travi, on je samo nusprodukt mikroorganizama koji na njoj žive.

Ljekovita svojstva pšenične trave
Pšenična trava se često konzumira u obliku soka ili čaja kako bi se potaknulo čišćenje probavnog sustava i cijelog organizma. Ljudi je konzumiraju u borbi protiv mnogih bolesti, od najlakših, poput prehlade, do najtežih poput raka.
- Smatra se da pšenična trava povećava broj crvenih krvnih stanica, čisti krv i organe, kao i probavni trakt te stimulira metabolizam.
- Smanjuje količinu kiseline u krvi.
- Pozitivno djeluje na čir na želucu, ulcerozni kolitis, proljev i zatvor.
- Detoksicira jetru i krv te kemijski neutralizira negativne utjecaje okoliša na tijelo.
Visok sadržaj klorofila pomaže u prenošenju kisika u krvi. Vjeruje se da se pšenična trava u organizmu ponaša kao hemoglobin, protein koji prenosi kisik crvenim krvnim stanicama.

Znanstvenici su potvrdili da pomaže u ublažavanju nuspojava kemoterapije, a ne narušava njezino djelovanje, odnosno smanjuje utjecaj zračenja zahvaljujući antiupalnom enzimu super-oksid-dismutazi (SOD).
Jača imunitet i podiže nivo energije, a odlična je pomoć i u procesu zdravog mršavljenja. Također, potiče plodnost i ima antiupalna svojstva.
Pšenična trava se smatra zdravom i sigurnom, ali ipak postoje i određene nuspojave koje se pojavljuju pretjeranim konzumiranjem. To mogu biti:
- glavobolja
- mučnina
- naticanje grla
- visoka temperatura.
Osim što pšeničnu travu možete sami uzgajati i pritom je koristiti sirovu, postoje i alternative, pa je tako možete pronaći u sokovima, čajevima, ali i u različitim oblicima dodataka prehrani poput pšenične trave u prahu koju možete umiješati u sok, juhu, voće ili salatu.


Kako uzgojiti svoju pšenicu?
Kako biste si osigurali vlastite zalihe pšenice, donosimo vam nekoliko korisnih uputa za sadnju i uzgoj. Osim što je to najjeftinija opcija, ujedno je i način da se osjećate zadovoljno jer sadite svoj lijek.
Pšenica u pravilu raste jako brzo. Za uzgoj će vam biti potrebni ekološko sjeme pšenice, treset i zemlja.
Slijedi opis postupka za sadnju i održavanje pšenice.
- Sjemenke pšenice potrebno je u staklenoj teglici namakati 24 sata te ih isprati najmanje tri puta.
- Kada primijetite da je pšenica počela klijati, posadite sjemenke na vrh zemlje.
- Omjer bi trebao biti jedan dio treseta na tri dijela zemlje.
- Tijekom prva tri dana držite teglu sa pšenicom pokrivenu da se ne isuši. Posađenu pšenicu prethodno zalijte.
- Tijekom tih dana pšenicu ujutro dobro zalijte, a navečer samo poprskajte vodom.
- Četvrti dan otkrijte teglu, a sjemenke neka budu na indirektnom svjetlu.
- Temperatura na kojoj će vaše sjemenke lijepo rasti je 21 – 26 °C.
- U slučaju da se na pšenici pojavi plijesan, uzgojite novu.
- Pšeničnu travu potrebno je rezati kada naraste 20-ak cm.
- Dva dana prije rezanja pšenicu iznesite na sunce (ako ga ima) da bi lakše došlo do sinteze klorofila.
- Sok od pšenične trave možete iscijediti uz pomoć blendera ili sokovnika uz malenu količinu vode.
- Prilikom nove sadnje koristite novo sjeme.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Bučino ulje za kosu i kožu: Evo kako koristiti “crno zlato” protiv peruti, za rast kose i njegu problematične kože
- Kreni Zdravo
- 3 min čitanja
- Is Wheatgrass Worth the Hype? 7 Benefits. (2022). Cleveland Clinic.
- Cronkleton, E. (2021). Wheatgrass Benefits: 10 Reasons to Enjoy. Healthline.
- Health Benefits of Wheatgrass. (2020). WebMD.
- Villines, Z. (2019). What are the benefits of wheatgrass? Medical News Today.
- Link, R. (2018). 7 Evidence-Based Benefits of Wheatgrass. Healthline.
- Bar-Sela, G. i sur. (2015). The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. Mini Rev Med Chem., 15(12): 1002–10.