Koji sokovnik kupiti? – prednosti i mane sokovnika na tržištu

prirodni sokovi

Sokovnici dolaze u svim oblicima i veličinama te koriste različite metode za cijeđenje soka iz voća i povrća. No s obzirom na to da njihove cijene jako variraju, isplati se znati što vam je potrebno da biste uživali u najboljim prirodnim sokovima i koje značajke sokovnika mogu vaš život učiniti jednostavnijim.  

Koji sokovnik kupiti?

Novac koji ste spremni potrošiti na sokovnik vjerojatno će odrediti i njegovu vrstu. Centrifugalni sokovnici su popularnija, proširenija, a i pristupačnija opcija. Mastikatorni sokovnici, poznati i kao sokovnici za hladno prešanje, obično su skuplji.

U nastavku objašnjavamo prednosti i nedostatke obje vrste sokovnika kako bismo vam pomogli u odluci o tome koji je sokovnik najbolji za vas.

Centrifugalni sokovnik 

centrifugalni-sokovnik

Centrifugalni sokovnici rade na principu usitnjavanja sastojaka pomoću zupčanih oštrica na dnu propusne košarice. Centrifugalna sila pritom odvaja sok od pulpe. Pulpa se automatski odbacuje u odvojeni spremnik, a sok se filtrira do posebnog odjeljka ili čaše.

Centrifugalni sokovnici često imaju dvije brzine, jednu za tvrdo i jednu za meko voće i povrće. Vrhunski modeli nekad uključuju i posebne dodatke za cijeđenje soka iz bobičastih i sličnih plodova, koje ovakvi sokovnici obično ne uspijevaju dobro iscijediti.

Kupnja skupljeg modela omogućuje vam kvalitetniji motor, izdržljivije metalne, a ne plastične dijelove i dulje jamstvo. Nekoliko je dobrih strana ovakvih sokovnika u usporedbi s mastikatornima, a to su:

  • brzina;
  • zahtijevaju manje rezanja voća i povrća prije cijeđenja;
  • niža cijena;
  • manji i praktičniji;
  • lakše ih je očistiti.

Nedostaci se odnose na nemogućnost kvalitetnog cijeđenja soka iz tvrdog zelenog povrća te pšeničnih i bobičastih plodova, visoku razinu buke, ali i nižu kvalitetu cijeđenog soka. Naime, sok koji se cijedi pomoću ovakvih sokovnika se zbog pjenastog nusproizvoda lako kvari i mora se odmah piti. 

Mastikatorni sokovnici

mastikatorni-sokovnik

Mastikatorni ili sokovnici za hladno prešanje općenito su skuplji i manje dostupni. Možete ih naći na Internetu ili u trgovinama specijaliziranim za kuhinjsku opremu. Oni drobe voće i povrće pomoću zupčanika, odnosno svrdla koje se lagano rotira i protiskuje sok kroz propusnu mrežicu

Ovakvi sokovnici koriste jedan zupčanik koji se odbija od kućište (jednostruko svrdlo) ili dva zupčanika koji se okreću jedan nasuprot drugog (dvostruka svrdla). Oni su, za razliku od centrifugalnih, svestrani. Pomoću nekih možete sjeckati, mljeti ili pak izrađivati vlastitu tjesteninu, namaze ili sladoled.

Ako uz sve to dodate dugotrajno jamstvo, čini se da oni mogu biti vrijedni visoke početne cijene. Glavni nedostatak bio bi što su vrlo složeni, a njihovo čišćenje je dugotrajno i sporo, kao i cijeđenje sokova pomoću njih. No, kada je u pitanju cijeđenje sokova, brzina nije nužno vrlina

Što imati na umu kad kupujete sokovnik?

Cijena i garancija

Kada govorimo o cijeni, ne govorimo samo o cijeni samog sokovnika, već i njegovoj dugoročnoj isplativosti. Jeftiniji i brži centrifugalni sokovnici stvaraju veći trošak s vremenom, jer ne uspijevaju dobro iscijediti plodove pa vam za jednaku količinu soka treba više sirovine.

Osim toga, skuplji sokovnici najčešće imaju i dužu garanciju.

Razina buke

Ako mislite da razina buke koju sokovnik proizvodi nije važna, razmislite ponovno. Sigurno ne želite da pravljenje vašeg jutarnjeg soka probudi ostatak obitelji ili susjedstva. Želite sokovnik koji radi tiho kako bi održali mir u vlastitom domu.

Općenito, jeftiniji i brzi centrifugalni sokovi su najglasniji, a oni čiji se mehanizmi lagano okreću su najtiši. S mastikatornim sokovnicima, dok cijedite prirodni sok, možete nastaviti razgovor, gledati i slušati TV emisiju i pustiti bebu da spava.

Veličina i snaga

Sigurno ne želite da vaš sokovnik bude prevelik i zauzme previše prostora na kuhinjskom pultu. No ne želite ni da bude premalen. Veličinu sokovnika treba odrediti količina soka koji želite praviti i količina prostora koji imate za njega u kuhinji. Što se tiče same snage, ona nije vezana uz veličinu.

Na umu treba imati da je potrebno najmanje 400 vata da bi se kvalitetno iscijedio sok iz tvrdog povrća, bobičastog voća ili pšenice. Naravno, veća snaga implicira veći račun za struju, ali ona se isplati ako želite dugoročno uštedjeti na proizvodima i/ili praviti kvalitetniji sok.

Jednostavnost upotrebe i održavanja

ciscenje-sokovnika

Ako vaš sokovnik ima puno dijelova koje je teško očistiti i ponovno složiti, velika je vjerojatnost da ga nećete rado koristiti. Zbog toga je kada kupujete sokovnik dobro razmisliti o tome koliko ga je jednostavno koristiti te, po mogućnosti, izabrati onaj čiji se dijelovi mogu prati u perilici.

Sokovnik ili blender?

Kao što i samo ime govori, sokovnik je puno bolji izbor za izradu prirodnih sokova. S obzirom na to da se njima pulpa odvaja od soka, dobivate bistriji i manje gust sok, a ne smoothie, kao što je to u slučaju blendera. Sokovnik će izdvojiti sok i ukloniti celulozu iz voća i povrća. 

Ni jedan ni drugi izbor nisu bolji jedan od drugog, pitanje je samo što vam je potrebnije. Ako pokušavate smršaviti, sokovnik je bolji izbor. Ako želite održati svoju težinu i zdrave navike, nema lošeg izbora. Savjete za kupnju blendera možete pročitajti na ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.47 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sokovnik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu