Sok od celera – pozitivni učinci i način pripreme

Sok od celera

Sok od celera u zadnjih je nekoliko godina proglašavan sredstvom za mršavljenjelijekom za mnoge bolesti, čistačem organizma, probavnog sustava i kože. Međutim, što je od toga zaista znanstveno provjereno?

Celer, latinskog naziva Apium graveolens L., poznata je zeljasta biljka iz porodice štitarki. Raste u gotovo svim dijelovima svijeta, a potječe iz južne Europe, Azije i Afrike. Svoju popularnost je dobio u 18. stoljeću, a danas je široko rasprostranjena njegova upotreba kao začina.

Različiti dijelovi celera su tijekom povijesti bili korišteni i u medicinske svrhe, i to kao:

Tri su dijela celera – zelena stabljika s listovima, sjemenke i bijeli mesnati korijen. Sok od celera priprema se od stabljike.

Sok od celera – nutritivni sastav

Sok od celera dobar je oblik unosa tekućine u organizam. Prema podacima Američkog ministarstva za poljoprivredu240 mL soka od celera sadrži niske je energetske vrijednosti – sadrži 42 kcal, ali i mnoge važne nutrijente:

 • vitamin K, 
 • vitamin A,
 • beta-karoten,
 • flavonoide i druge bioaktivne spojeve,
 • kalcij, 
 • kalij,
 • fosfor,
 • mangan.

Sok od celera – pozitivni učinci

Svježi sok od celera koncentrirani je izvor flavonoida. To su kemijski spojevi koji nemaju energetsku vrijednost, niti ih moramo unositi za održavanje normalnih funkcija organizma, ali se povezuju s mnogobrojnim pozitivnim učincima na zdravlje i prevenciju bolesti.

Flavonoidi se, kao i drugi polifenolni spojevi, ponašaju kao antioksidansi. To znači da sudjeluju u obrani organizma od nepoželjnih učinaka slobodnih radikala i takozvanog oksidacijskog stresa. U soku od celera upravo se flavonoidi smatraju najodgovornijima za njegove pozitivne učinke.

Sok od celera vrlo je poželjan dio svakodnevne prehrane, a u nastavku slijedi prikaz nekih njegovih pozitivnih učinaka na zdravlje zbog kojega biste mogli razmisliti pa mu dati šansu i u vašoj prehrani.

Sok od celera za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti

Kronične nezarazne bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, u velikoj su mjeri posljedica stila života. Sok od celera kao iznimno nutritivno vrijedna namirnica i izvor flavonoida može pomoći u prevenciji ovih bolesti.

Sok od celera kod hiperkolesterolemije

Povišena razina kolesterola u krvi veliki je problem u modernom svijetu. Sok od celera zbog svojih antioksidacijskih svojstava može spriječiti oksidaciju LDL-a, tj. nepoželjnog i štetnog oblika kolesterola. Na taj način smanjuje se i rizik od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti.

Sok od celera kod hipertenzije

Sok od celera ima antihipertenzivni učinak, odnosno djeluje povoljno na snižavanje krvnog tlaka. Jedan od mogućih razloga tog učinka je prisutnost nitrata – spojeva korisnih za kardiovaskularno zdravlje. Ipak, nitrati u soku od celera prirodno su prisutni i takvi učinci ne pripisuju se nitratima i nitritima koji se koriste kao aditivi u prehrambenoj industriji, često u trajnim proizvodima od mesa.

Sok od celera protiv neurodegenerativnih bolesti

Započinjanje dana sa sokom od celera korisno je za održavanje mladosti mozga. Sok od celera sadrži luteolin i apigenin, polifenolne kemijske spojeve koji imaju važnu ulogu u sprječavanju neurodegenerativnog propadanja i razvoja Alzheimerove bolesti. Razlog tome je što uz ostale polifenolne spojeve prisutne u soku od celera djeluju protuupalno.

Sok od celera za mršavljenje

Iako svi neprestano očekuju otkriće čarobnog lijeka za mršavljenje, on ne postoji. Dakle, ni celer nije čarobni lijek za mršavljenje. Ipak, moga bi biti koristan alat za olakšanje procesa mršavljenja.

Prvenstveno, zbog toga što je niske energetske vrijednosti pa se zamjenom visokokalorijskih napitaka sa sokom od celera lakše može postići kalorijski deficit koji je nužan za skidanje viška kilograma. Također, pijenje soka od celera ujutro prije doručka moglo bi utjecati na smanjenje apetita za doručak. Kao rezultat dolazi do manjeg unosa hrane za doručak.

Sok od celera mogao bi i u potpunosti zamijeniti doručak ili drugi manji obrok ako se pomiješa s nekim drugim voćnim ili povrtnim sokom. Ipak, ne treba pretjerivati jer sokovi mogu biti bogati izvor šećera i energije.

Zeleni sok
Foto: Pexels

Također, od celera se može napraviti smoothie s mlijekom ili jogurtom kao izvorom proteina, koji dodatno doprinose dužem osjećaju sitosti.

Sok od celera i kemoterapija

Zbog svoje visoke antioksidacijske aktivnosti, sok od celera mogao bi imati zaštitni učinak prilikom provođenja kemoterapije i poželjan dodatak u terapiji karcinoma. U znanstvenom istraživanju objavljenom u časopisu Molecules 2010. godine na pokusnim štakorima sok od celera iskazao je zaštitnu ulogu u kombinaciji s terapijom doksorubicinom povećanjem antioksidacijskog kapaciteta u jetre štakora.

Dakle, sok od celera mogao bi biti korisna nadopuna kemoterapije, ali prije njegovog uvođenja u prehranu važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Sok od celera za kožu

Iako se sok od celera često navodi kao čistač kože i lica, znanstveni dokazi za to su nepostojani. Ipak, jedenje 5 serviranja raznolikog voća i povrća svaki dan može zaštititi kožu od starenja i pomoći joj da izgleda zdravo. Dakle, sok od celera mogao bi biti koristan.

Ipak, celer sadrži psoralen. To je kemijski spoj koji lako reagira s UV-zračenjem sunčeve svjetlosti. Svakodnevni visok unos psoralena kod osjetljivijih osoba može izazvati dermatitis i povećati rizik za oštećenja uslijed sunčanja i brže starenje kože.

Sok od celera – prednosti i nedostaci konzumiranja

Sok od celera nije za svakoga. Kao što je već spomenuto, neke osobe su osjetljive na psoralen pa mogu imati negativne reakcije kože na povišene količine unosa soka od celera. Također, celer je čest alergen pa bi ga osobe s alergijom na celer trebale svakako izbjegavati.

Ipak, sok od celera praktičan je način konzumiranja ove nutritivno bogate biljke. Jednostavnije je popiti sok nego žvakati stabljiku i lišće. Uz to, uzimanjem soka lakše je unijeti veće količine njegovih blagotvornih sastojaka jer se nalaze u manjem volumenu.

Stabiljka celera
Foto: Pexels

Za unošenje korisnih nutrijenata iz celera nije potrebno napraviti sok, već je dovoljno jesti stabljiku. Štoviše, jedenjem celera umjesto pijenjem soka unosi se više vlakana u organizam, a vlakna mogu:

 • povećati osjećaj sitosti,
 • smanjiti razinu kolesterola u krvi,
 • poboljšati pokretljivost crijeva i probavu,
 • usporiti porast glukoze u krvi nakon obroka,
 • biti izvor hrane korisnim mikroorganizmima u crijevu.

Uz to, jedenje hrane više zasiti u usporedbi s pijenjem soka iste energetske vrijednosti. Dakle, ako nemate problema s grickanjem stabljike celera tijekom dana, dodatni trud oko pripreme soka nije potreban. Osim celera, tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata, blitve i raštike, također sadrži sličnu količinu korisnih sastojaka.

Naposljetku, sok od celera preporuča se i trudnicama. Naime, osjet okusa razvija se već u majčinoj utrobi. Zbog toga, konzumiranje raznolikog voća i povrća kao rezultat ima manju izbirljivost, bolje prihvaćanje okusa voća i povrća kod djece i ukupno bolju kvalitetu njihove prehrane kasnije u životu. Što je potvrdilo znanstveno istraživanje u časopisu American Journal of Clinical Nutrition 2017. godine.

Sok od celera – priprema u sokovniku i blenderu

Popularni medijski izvori najčešće navode da se sok od celera pije ujutro natašte prije doručka. Količina koja se preporučuje je 475 mL svaki dan. Međutim, znanstvenici još uvijek nisu pronašli jasne dokaze za dozu koja bi zaista bila učinkovita. Stoga, ne zna se pouzdano kakav učinak ima konzumiranje manje ili veće količine soka od celera.

Za pripremu 475 mL soka od celera potrebno je oko 9 svježih stabljika celera. Treba ih oprati, ukloniti listove pa narezati na manje komade. Sok od celera može se brzo i jednostavno pripremiti u sokovniku. Ako nemate sokovnik, sok od celera može se pripremiti i u blenderu.

Priprema u blenderu sadrži jedan dodatan korak. Nakon što su stabljike celera izblendane, sok se treba procijediti kroz sitno cjedilo ili gazu kako bi se uklonila pulpa.

Najbolje je sok konzumirati svježi, ali pripremljeni sok može se čuvati u hladnjaku do 2 dana.

Naposljetku, sok od celera može biti izvrstan dio svakodnevne prehrane i brige za vlastito zdravlje, osobito ako će utjecati na promjenu drugih prehrambenih navika. Neki će se odlučiti jesti stabljike celera, dok će drugi posegnuti za sokom od celera. Niti jedno nije pogrešno.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Olsen, N. (2017) Benefits of Celery Juice. Healthline.
 2. Preiato, D. (2019) Can Celery Juice Help You Loose Weight? Healthline.
 3. Butler, N. (2019) Hydrate with Antioxidants: Drink One Cup of Celery Juice a Day. Healthline.
 4. Cassata, C. (2019) Celery Juice: Healthy or Hype? Healthline.
 5. Lillis, C. (2019) Does celery juice have health benefits? MedicalNewsToday.
 6. Lewin, J. (2019) Eat your way to fabulous skinbbcgoodfood.
 7. Kolarovic, J., Popovic, M., Zlinska, J., Trivic, S., Vojnovic, M. (2010) Antioxidant activities of celery and parsley juices in rats treated with doxorubicin. Molecules, 15, 6193-6204.
 8. Mennella, J. A., Daniels, L. M., Reiter, A. R. (2017) Learning to like vegetables during breastfeeding: a randomized clinical trial of lactating mothers and infantsAmerican Journal of Clinical Nutrition, 106(1), 67-76.
 9. Affourtit, C., Bailey, S. J., Jones, A. M., Smallwood, M. J., Winyard, P. G. (2015) On the mechanism by which dietary nitrate improves human skeletal muscle function. Frontiers in Physiology,  6, 211.
 10. Showbhagya, H. B. (2014) Chemistry, Technology, and Nutraceutical Functions of Celery (Apium graveolens L.): An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54, 389–398.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu