Sedativi – hipnotici – vrste, djelovanje i zloporaba

Sedativi-hipnotici

Sedativi – hipnotici su lijekovi koji izazivaju san. U dvojnom nazivu ove skupine lijekova je glavno objašnjenje njihovog djelovanja koje proizlazi iz činjenice da sedativi – hipnotici u manjim dozama smiruju (sedativi), a u visokim dozama uvode u san (hipnotici). Upravo zbog toga je zadržan dvojni naziv ove skupine lijekova u koju spadaju još i barbituratna i benzodiazepinska sredstva.

Tablete-za-spavanje

U malim dozama sedativi – hipnotici djeluju sedativno, odnosno deprimiraju središnji živčani sustav što rezultira smirenjem i pospanošću. Međutim, u većim dozama može doći do narkoze i kome, što ukazuje na njihovo snažno djelovanje na čovjeka.

Sedativi – djelovanje

Sedativi su lijekovi koji smiruju i ublažavaju tjeskobu i anksioznost. Iako je blaga anksioznost često podnošljiva i prolazna, nekim ljudima ona može predstavljati ozbiljan problem, te ih sprječavati i ometati u svakodnevnim životnim aktivnostima.

U konačnici to može dovesti do razvoja težih oblika tjeskobe i anksioznosti koji su povezani sa psihičkim poremećajima kao što su generalizirani anksiozni poremećaj, panika, fobija, opsesivno-kompulzivni poremećaj ili posttraumatski stresni poremećaj.

Stoga sedativi za smirenje mogu ublažiti simptome anksioznosti kao što su:

  • osjećaj strepnje,
  • uznemirenost,
  • tjeskoba,
  • razdražljivost,
  • mučnina,
  • slabost,
  • problemi s disanjem.

Međutim, nužno je paziti na doze uzimanja sedativa, zato što može doći do pojave somnolencije, odnosno pospanosti i smanjenja svijesti. Zloporaba sedativa može rezultirati pojavom ovisnosti.

Sedativi-hipnotici

Hipnotici – djelovanje

Hipnotici su lijekovi koji se obično koriste kao uvod u san. Njihova glavna uloga je liječenje nesanice, a također dovode do smanjenja budnosti stvarajući umirujući psihološki efekt. Naime, hipnotici skraćuju vrijeme ulaska u san, te produžuju vrijeme trajanja sna.

Dolazi do skraćivanja REM faze sna, što znači da hipnotici skraćuju dio sna kad se mozak najviše odmara i kad se procesuiraju informacije prikupljene tijekom dana. Upravo zbog te činjenice se većina korisnika hipnotika budi nenaspavano i neodmoreno.

Sukladno tome, hipnotici nikako ne smiju biti rješenje za trajno liječenje i rješavanje nesanice, nego samo kratkoročno rješenje koje se mora prekinuti nakon određenog vremena (otprilike dva tjedna). Svako neodgovorno i dugotrajno uzimanje ove vrste lijekova može dovesti do razvoja ovisnosti, stoga hipnotici bez recepta i savjetovanja s liječnikom nisu nikako pametna odluka ako imate težih problema s nesanicom.

Nesanica

Sedativi – hipnotici – vrste i farmakološka objašnjenja

Sedativi – hipnotici i anksiolitici predstavljaju heterogenu skupinu koja se sastoji od farmakološki raznovrsnih lijekova. Svi su lijekovi u skupini agonisti GABAA receptora, koji je prevladavajući inhibitorni receptor u središnjem živčanom sustavu. Najpoznatije vrste sedativa – hipnotika su svakako dvije skupine lijekova koje se nazivaju barbiturati i benzodiazepini.

Barbiturati i benzodiazepini

Prije su se za liječenje nesanice koristili barbiturati, ali su njih zamijenili jaki benzodiazepini (npr. zaleplon, diazepam, lorazepam, alprazolam, zopiclon, zolpidem itd.). Benzodiazepini pojačavaju aktivnosti GABA-e i njezinih ionskih kanala uzrokujući produženje trajanja otvorenosti kanala. Barbiturati pojačavaju vezanje GABA-e i direktno aktiviraju ionski kanal.

Primjena benzodiazepina je započela 1960. godine, a najpoznatiji lijekovi ove skupine su midazolam, nitrazepam, brotizolam i triazolam. Nedostaci ove skupine su trajanje sedacije i poslije buđenja, kao i mogućnost razvoja ovisnosti.

Druga grupa suvremenijih hipnotika su nebenzodiazepinski agonisti benzodiazepinskog receptora koji su se pojavili oko 1980. godine, a to su zolpidem, ezopiklon, zaleplon i indiplon. Ne izazivaju jutarnju pospanost, te imaju manju vjerojatnost izazivanja ovisnosti.

Treća skupina su agonisti melatonergičnih receptora, a glavni predstavnik ove skupine je lijek ramelteon.

Ove vrste imaju različiti adiktivni potencijal, anksiolitičko i hipnotičko djelovanje, te je odgovornost za zloporabu uglavnom povezana s njihovim farmakodinamskim djelovanjem. Nadalje, uloga farmakoterapije je omogućavanje liječenja pacijenata s manje adiktivnim lijekovima koji će rješavati psihičke poteškoće bez apstinencijskih smetnji i sa što manjim rizikom od predoziranja.

Nesanica

Zloporaba sedativa – hipnotika

Aktivno uzimanje sedativa – hipnotika, odnosno benzodiazepina i barbiturata se može otkriti rutinskim pregledom urina na lijekove, tj. toksikološkom analizom urina. To je važno jer mnogobrojni pacijenti uzimaju benzodiazepine zbog anksioznosti i nesanice bez razvoja ovisnosti.

Zloporaba može biti nenamjerna, onda kada se uzimaju benzodiazepini propisani za anksioznost ili nesanicu, a uzimaju se više nego što je propisano, ili namjerna, kada se uzimaju da bi smanjili apstinencijske smetnje ili dopunili euforiju koju izazivaju druga sredstva ovisnosti.

Međutim, primarna ovisnost o benzodiazepinima nije česta pojava. Te lijekove češće zloupotrebljavaju ovisnici o drugim sredstvima.

Ovisnici o opijatima često uzimaju benzodiazepine i barbiturate u svrhu samoliječenja zbog apstinencijskog sindroma i neki zbog doživljaja povišenog euforičnog učinka s opijatima. Smatra se da diazepam, lorazepam i alprazolam stvaraju najveću euforiju osobama koje upotrebljavaju benzodiazepine.

Zloporaba-sedativa-hipnotika

Cerson – tablete za spavanje, djelovanje i iskustva

Cerson tableta za spavanje sadržava 5 mg nitrazepama koji pripada skupini derivata benzodiazepina s hipnotskim i sedativnim učinkom na središnji živčani sustav. Često se na pitanje koje su najjače tablete za spavanje preporučuje uzimanje ove vrste tableta. Djelovanje Cerson tableta osigurava liječenje nesanice, ali i epilepsije.

Zbog svojeg jakog djelovanja, Cerson tablete je potrebno primjenjivati kroz što kraće vremensko razdoblje, a potom je dozu potrebno postupno smanjivati i u konačnici ukinuti. Također je potreban maksimalan oprez prilikom obavljanja bilo kakvih aktivnosti, jer iskustva pokazuju da Cerson tablete značajno utječu na psihofizičke sposobnosti, te uspavljuje osobu ubrzo nakon uzimanja. Cerson tablete se uzimaju na recept.

Članak objavljen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu