Pasiflora – prirodna pomoć kod stresa

pasiflora

Zbog današnjeg načina života, sve više ljudi pati od neke vrste stresa, anksioznosti i tjeskobe. Iako se značenje tih poremećaja često umanjuje, dugoročno oni mogu uzrokovati moždani i srčani udar. Pasiflora je biljka čiji pripravci mogu pomoći kod opuštanja i relaksacije.

No, što je s liječenjem stresa, anksioznosti i tjeskobe? Jesmo li osuđeni na razne lijekove koji će liječiti naše poremećaje, a stvoriti neke sasvim druge nuspojave ili postoji alternativa kada je riječ o tim poremećajima?

Pasiflora – biljka

Pasiflora, poznata još i kao “Gospodinova kruna” izvorno raste u Brazilu i Peruu, no danas ju možemo pronaći diljem svijeta. Raste do 10 metara visine, a izgledom podsjeća na grm.

Stabljike su tanke i zelene, a listovi su razdijeljeni i imaju 3 do 5 režnjeva. Bijeli i grimizni cvjetovi stoje pojedinačno, a plod pasiflore je ovalnog oblika, veličine šljive, koji sazrijevanjem postaje zelenožut.

Okus ploda pasiflore je kiselkast, a miris aromatičan, zato se ona danas koristi i kao eterično ulje. Kao ukrasna biljka sadi se po cijelom svijetu, a ljekoviti dio je cijeli nadzemni dio biljke.

pasiflora

Ljekoviti sastojci su:

  • alkaloidi harmol, harmalol i harman,
  • flavonoidi, luteolin i apigenin,
  • izoviteksin, izoorijentin i i šaftozid,
  • eterično ulje pasiflore. 

Pasiflora je poznata još od davnina, diljem svijeta, no u Europu ju donosi španjolski liječnik Aldonso Monardes još 1569. godine, s dokumentacijom o njezinoj ljekovitoj uporabi. Pasiflora je još od tad poznata kao učinkovita i toliko sigurna biljka da se u većini zemalja koristi i u pedijatriji.

Pasiflora – ljekovitost

Pasiflora biljka je jedna od najučinkovitijih biljaka koja liječi stres, anksioznost, tjeskobu, nesanicu i hiperaktivnost. Njeni glavni sastojci su alkaloidi i flavonoidi, a kada se koristi kao cijela biljka, ona prije svega djeluje kao sedativ koji umiruje središnji živčani sustav.

U ayurvedskoj medicini (tradicionalna Indijska medicina) ona se koristi kod odvikavanja od opijuma no njezina primjena je veoma široka.

Pasiflora se također može koristiti kod smanjena želučanih grčeva i grčenja mišića, može smanjiti osjećaj boli i crvenilo, a vrlo je korisna i tijekom menopauze kada su žene sklonije depresiji i tjeskobi.

Osim navedenih zdravstvenih tegoba, Pasiflora pomaže i kod:

Pasiflora

Mnogi je danas mijenjaju za skupe i prije svega štetne lijekove, a upravo zbog toga danas Pasifloru nazivamo prirodnim antidepresivom. Prije upotrebe se obavezno treba savjetovati s liječnikom

Pasiflora – nuspojave

Pasiflora je iznimno sigurna i netoksična biljka. Kada je riječ o uzimanju pasiflore, ne postoje ograničenja i upozorenja za njezinu upotrebu pa tako ni negativne nuspojave. Upotrebom pasiflore ne izazivamo ovisnost ni toleranciju, štoviše, ona može pomoći kod odvikavanja od nekih drugih lakših ovisnosti.

Iako pasiflora ne izaziva negativne nuspojave, ne preporučuje se konzumiranje prije vožnje jer ona može izazvati blaži osjećaj pospanosti. Također, pasiflora se nikako ne preporučuje:

  • u trudnoći, jer može izazvati grčenje maternice,
  • kod dojenja,
  • djeci mlađoj od 5 godina,
  • prije opće anestezije,
  • dok se oiju lijekovi iz skupine barbiturata – djeluju na živčani sustav, a imaju uspavljivajući efekt. 

Uz to, uvijek treba slijediti preporučene dnevne doze uzimanja preparata od pasiflore jer prekomjerna konzumacija može imati laksativni učinak

Pasiflora cvijet

Upotreba pasiflore – čaj, tinktura i eterično ulje

Pasiflora se najčešće uzima u obliku čaja, no ona danas postoji i kao eterično ulje i tinktura. Pasiflora čaj možete pripremiti tako da uzmete jednu žličicu osušenog cvijeta pasiflore i prelijte ga kipućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i pijte tri šalice čaja od pasiflore dnevno.

Natural Stress off kapsule

Natural Stress off kapsule namijenjene su smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj psihološkoj funkciji i normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Stress off kapsule su prirodni biljni proizvod na bazi teanina, ekstrakta pasiflore i vitamina B.

Kao i sama pasiflora, Stress off kapsule ne uzrokuju nuspojave, a veoma su učinkovite kod središnjeg živčanog sustava. Osim kapsula, postoje i pasiflora tablete

Članak objavljen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.16 / 5   32

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pasiflora, pasiflora čaj, pasiflora tablete, caj od pasiflore, pasiflora kapsule, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu