ADHD – prehrana kod poremećaja pažnje

poremecaj paznje

Pomanjkanje pažnje i hiperaktivni poremećaj (ADHD – Attention deficit hyperactivity disorder) zahvaća oko tri posto djece. Posrijedi su djeca koja lako gube pažnju i ne mogu je dulje zadržati, imaju česte provale bijesa i prelaze s aktivnosti na aktivnost. Iako su bistra, često ne mogu upamtiti informacije jer im za pravilan rad mozga nedostaje neka kemijska tvar (obično norepinefrin).

U novije vrijeme se sve više smatra da je krivac i prehrana siromašna B vitaminima, s mnogo rafiniranih ugljikohidrata, umjetnih boja i aditiva te namirnica koji sadrže salicilat (bomboni, napitci, paste za zube).

skoči na » Koje namirnice je potrebno izbjegavati kod ADHD-a?

Prehrana kod ADHD-a igra vrlo bitnu ulogu, stoga je vrlo važno obratiti pozornost na sljedeće:

Esencijalne masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su važne za rast, razvoj i sazrijevanje moždanog i živčanog sustava. Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama i sadrži dvije kiseline EFA i DHA. DHA kiselina je ključ za otključavanje dječjeg mozga jer je važna za zdravlje središnjeg živčanog sustava, posebice u razvoju mozga i oka.

Studije su otkrile da djeca s poremećajima u učenju, uključujući smanjenje pažnje i hiperaktivne poremećaje, često imaju nedostatak ove masne kiseline.

Riba, laneno sjeme i orašasti plodovi su dobar izvor esencijalnih masnih kiselina. Suplementacija ribljim uljem je najučinkovitiji način kako bi vaše dijete dobilo omjer koji mu je potreban. Esencijalne masne kiseline iz lanenog ulja i sjemena i drugi izvori trebaju duži put pretvorbe u tijelu u obliku najpovoljnijem za iskorištavanje, tako da su oni manje učinkovit izvor.

Vitamin B kompleks

B vitamin povezujemo s poboljšanjem neuralne aktivnosti i smanjenjem stresa, a korisne su za djecu s ADHD-om. Dobri prehrambeni izvori vitamina B su prehrambeni kvasac, jetra, cjelovite žitarice i kruh, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće, lisnato zeleno povrće i soja.

Proteini

Djeca s ADHD trebaju jesti male porcije proteina tijekom dana kako bi izjednačila svoju energiju. Doručak i ručak bi trebali sadržavati proteine iz mesa, ribe, jaja, sira i grahorica.

Posluživanje proteinskog obroka ne znači nužno da morate kuhati. Ponudite djetetu sendvič sa sirom ili kuhanim jajetom s integralnim kruhom ili običan jogurt izmiksan sa sezonskim voćem koji će mu dati potrebnu slatkoću. Kroz dan, ponudite orašaste plodove i sjemenke.

Ovisno o dobi djeci trebaju od 24 do 30 grama proteina dnevno, a odraslima 45 do 70 grama. Jedna šalica kravljeg ili sojinog mlijeka sadrži sedam grama proteina, kao i jedno jaje ili komad sira ili mesa.

Kalcij i magnezij

Dajte djetetu čašu mlijeka ili porciju zelenog povrća kako bi dobilo dovoljno kalcija. Kalcij je važan za  izgradnju kostiju, a podržava stanične membrane i pomaže živčanom sustavu, posebice u prijenosu impulsa i na taj način bi mogao poboljšati djetetovo ponašanje.

Magnezij ima smirujući učinak na živčani sustav, pomaže u održavanju normalne funkcije mišića i živaca, a sudjeluje u metabolizmu energije i sintezi bjelančevina.

Djeca s dijagnozom ADD i ADHD su pozitivno reagirala na dopunu kalcija i magnezija, a oba minerala se prirodno nalaze u mnogim namirnicama.

Mlijeko i mliječni proizvodi su glavni izvor kalcija, ali kalcija ima i u zelenom povrću poput brokule, kelja, raštike, sardinama, sezamovim sjemenkama i bademima. Zeleno povrće poput špinata je izvrstan izvor magnezija, kao i sjemenke, bademi, orasi, banane i cjelovite žitarice.

Minerali u tragovima

Minerali u tragovima su mikronutrijenti koje su potrebni tijelu svakodnevno, ali u malim količinama.

Ostali minerale koji će pomoći kod ADHD su cink i željezo. Istraživanja su pokazala da djeca s ADHD-om imaju nisku razinu cinka u tijelu u odnosu na djecu bez ADHD-a. Željezo pomaže regulirati neurotransmiter dopamin i može pomoći djeci s ADHD-om.

Minerali u tragovima nalaze se u voću, povrću i proizvodima životinjskog podrijetla, ali mnogi nutricionisti kao najbolje preporučuju nadopunu multivitamina bez dodanog šećera.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu