Konjuktivitis kod djece i beba – uzroci, simptomi i liječenje

konjuktivitis-kod-djece

Konjuktivitis je upala oka odnosno, membrane koja pokriva bjeloočnicu i unutarnju površinu kapaka. Može biti vrlo neugodan jer uzrokuje izrazito crvenilo očiju i brzo se širi, ali ne izaziva dugoročnu štetu i prilično je česta pojava.

Ipak, ako vaše dijete ima konjuktivitis preporučuje se posjetiti liječnika. Neke vrste konjuktivitisa proći će same od sebe, ali druge zahtijevaju liječenje.

Uzroci konjuktivitisa kod djece i beba

Konjuktivitis (upala oka) može biti uzrokovan mnogim bakterijama i virusima odgovornim za upalu grla, prehlade i druge infekcije, uključujući infekcije uha, sinusa, te bakterije koje uzrokuju klamidiju i gonoreju.

Konjuktivitis također može biti uzrokovan alergijama. Ovi slučajevi se često događaju među djecom koja imaju i druge alergijske uvjete, kao što je peludna groznica. Okidači alergijskih konjuktivitisa su trava, ambrozija, životinjska dlaka i grinje.

Ponekad konjuktivitis (upalu oka) mogu izazvati i tvari u okolišu koje mogu nadražiti oči, primjerice kemikalije (klor, sapun i sl.) ili onečišćivači u zraku (dim cigarete).

Konjuktivitis kod novorođenčadi i beba

Tek rođene bebe su posebno osjetljive na konjuktivitis i mogu biti sklonije ozbiljnim zdravstvenim problemima ako se ne liječi.

Ako je beba rođena od majke koja ima spolno prenosivu bolest, tijekom poroda bakterija ili virus mogu dospjeti u bebine oči, uzrokujući konjuktivitis. Da bi to spriječili, liječnici često odmah nakon rođenja bebine oči namažu antibiotskom kremom ili joj daju kapi za oči. Povremeno, ovaj preventivni tretman također može uzrokovati blagi konjuktivitis, koji prolazi sam od sebe.

Mnoga djeca su rođena s uskim ili blokiranim suznim kanalima, što se naziva stenoza suznih kanala. Ovo stanje prolazi samo od sebe, ali ponekad može uzrokovati konjuktivitis.

konjunktivitis

Simptomi konjuktivitisa

Različite vrste konjuktivitisa imaju različite simptome, a oni obično nisu isti kod sve djece.

Jedan od najčešćih simptoma je nelagoda u oku. Dijete može reći da se osjeća kao da ima pijesak u očima. Također, kod mnoge djece se javlja i crvenilo oka i unutarnjeg kapka, što je razlog zašto se konjuktivitis često naziva pinkeye.

Kod neke djece se može javiti i iscjedak iz očiju, što može uzrokovati buđenje sa zalijepljenim kapcima. Neka djeca imaju natečene kapke ili osjetljivost na jarko svjetlo. U slučaju alergijskog konjuktivitisa, svrbež i suzenje očiju su česti simptomi.

Virusni konjuktivitis je samoograničavajući i traje u blagim slučajevima 1 tjedan, a u teškima i do 3 tjedna.

Je li konjuktivitis zarazan?

Konjuktivitis uzrokovan bakterijama i virusima je zarazan, dok onaj uzrokovan alergijama ili iritacijama na okoliš nije.

Dijete može dobiti konjuktivitis dodirom zaražene osobe ili diranjem predmeta koji na svojoj površini nose zarazu. U ljetnim mjesecima, konjuktivitis se može širiti plivanjem u inficiranoj vodi ili dijeljenjem kontaminiranih ručnika. Također se može širiti putem kašlja i kihanja.

Liječnici obično preporučuju da djeca s konjuktivitisom ne idu u školu.

Prevencija konjuktivitisa

Da biste spriječili konjuktivitis uzrokovan infekcijama, naučite djecu da često peru ruke toplom vodom i sapunom. Djeca također ne bi trebala dijeliti kapi za oči, ručnike, jastučnice i slično s drugim ljudima.

Temeljito perite svoje ruke nakon dodira zaraženih djetetovih očiju i bacite predmete poput gaze ili pamučnih maramica odmah nakon korištenja. Operite ručnike i ostalu posteljinu odvojeno od ostatka obiteljskog rublja.

Ako je vaše dijete sklono alergijskom konjuktivitisu, držite prozore i vrata zatvorenima kada je velika prisutnost peludi. Nadražujući konjuktivitis se može spriječiti jedino izbjegavanjem iritansa.

Mnogi slučajevi konjuktivitisa kod novorođenčadi se mogu spriječiti testiranjem i liječenjem spolno prenosivih bolesti kod trudnica. Trudnice mogu imati bakterije čak i kada ne pokazuju nikakve simptome, što je razlog zašto je prenatalni probir vrlo važan.

Liječenje konjunktivitisa

Konjuktivitis uzrokovan virusom obično nestaje sam od sebe, bez ikakvog liječenja. Ako liječnik sumnja da je konjuktivitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, propisat će djetetu antibiotske kapi za oči ili mast.

Ponekad može biti izazov djeci kapati oči nekoliko puta dnevno. Ako imate problema, stavite kapi na unutarnji kut zatvorenog oka, a kada dijete otvori oči kapi će ući u oko.

Ako i dalje imate problema s kapima za oči, liječnik vam može propisati antibiotsku mast koja se primjenjuje u tankom sloju. Ako vaše dijete ima alergijski konjuktivitis, liječnik može propisati lijekove protiv alergije, koji dolaze u obliku tableta, tekućine ili kapi za oči.

Hladne ili tople obloge, acetaminofen ili ibuprofen mogu olakšati simptome. Rubove očiju pažljivo očistite toplom vodom i gazom. Tako također možete ukloniti i koru koja se stvara zbog iscjetka.

Ako vaše dijete nosi kontaktne leće i ima konjuktivitis, vaš liječnik može preporučiti da ih dijete ne nosi dok infekcija ne prođe. Nakon što je infekcija nestala, pažljivo očistite i dezinficirajte leće najmanje dva puta prije nego što ih dijete ponovno počne nositi.

Prirodno liječenje konjuktivitisa

Kada je u pitanju konjuktivitis preporučuje se biljka Vidac (Euphrasia officinalis). Osušenu biljku stavite u kipuću vodu, te potom pričekajte da se ohladi kako bi biljka otpustila ljekovita svojstva. Čajem ove biljke oči trebate ispirati tri puta dnevno, a vidac možete kombinirati i s listom maline koji je također dobar saveznik u borbi protiv konjuktivitisa. 

Učinkovitim sredstvom su se pokazale i latice ivančice, te ohlađena slana prokuhana voda. Ova sredstva mogu biti učinkovita, međutim, potrebno je utvrditi oblik konjuk gtivitisa kako bi ga se moglo liječiti. Kako bi liječenje bilo uspješnije držite se i gore navedenih preventivnih mjera. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.64 / 5   33

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: konjuktivitis, konjuktivitis kod djece, konjuktivitis kod beba, konjuktivitis kod djece prirodni lijek, konjuktivitis kod dece, konjuktivitis prirodni lijek, konjuktivitis kod djece liječenje, konjuktivitis kod bebe, konjuktivitis lijecenje, konjuktivitis kod djece simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu