Cervikalni brisevi – zašto su važni?

ginekologija

Cervikalni brisevi nisu uobičajena pretraga, stoga, ukoliko smatrate da za to postoji razlog ili planirate trudnoću, preporučljivo je da se obratite vašem ginekologu kako bi mogao napraviti briseve na sljedeće spolno prenosive bolesti, odnosno njihove uzročnike:

Četiri ciljana brisa:

  1. Klamidija (Chlamydia trachomatis)
  2. Mikoplazma (Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium)
  3. Genitalna ureaplazma (Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum)
  4. HPV  (humani papiloma virus)

Osim toga, cervikalni brisevi mogu otkriti i sljedeće spolno prenosive bolesti i njihove uzročnike:

  • gonoreja (Neisseria gonorrhoeae),
  • bakterijska vaginoza (Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae),
  • trihomonijaza (Trichomonas vaginalis),
  • genitalni herpes (Herpes simplex),
  • gljivična infekcija (Candida albinicanis),
  • sifilis.
cervikalni brisevi

Zašto su cervikalni brisevi i pravovremena dijagnoza od iznimne važnosti, osobito u slučaju planiranja trudnoće, i koje su posljedice izostanka dijagnoze ovih spolno prenosivih bolesti pročitajte u nastavku:

Klamidija (Chlamydia trachomatis)

Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, koja u većini slučajeva nema vidljivih simptoma. Kada se ne liječi, ona može trajno oštetiti spolne organe i dovesti do steriliteta, kod žena i kod muškaraca. Također, bakterija Chlamydia trachomatis je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi, a može dovesti i do prijevremenog porođaja ili pobačaja. Iz ovog razloga, pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje ove bolesti je od iznimne važnosti.

Mikoplazma (Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium)

Mikoplazma je veoma česta spolno prenosiva bolest ili urinarna infekcija uzrokovana mikroorganizmima koji imaju osobine bakterija i nastanjuju se u uretri ili reproduktivnom sistemu. Testiranje se osobito preporučuje ukoliko planirate trudnoću, s obzirom da mikoplazma može uzrokovati određene komplikacije i prijevremeni porođaj.

Genitalna ureaplazma (Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum)

Genitalna ureaplazma je vrsta mikroorganizma iz porodice mikoplazmi, koja uzrokuje određene genitalne infekcije, kao i neplodnost, kod muškaraca i kod žena.

S obzirom da se mikoplazme i ureaplazme prirodno nalaze u organizmu ljudi, pacijenti se ne testiraju rutinski na ove bakterije.  Međutim, testiranje u slučaju planiranja trudnoće je važno s obzirom da se ureaplazma i mikoplazma hominis povezuju sa infekcijom, rađanjem mrtvog fetusa, prijevremenim porođajem te spontanim pobačajem. Ureaplazma se u 40% slučajeva prenosi na novorođenče, pa tako može uzrokovati i određene zdravstvene probleme kod djeteta.

HPV (Humani papiloma virus)

Do sada je otkriveno više od 120 tipova HPV-a, od čega se oko 40-tak tipova prenosi spolnim putem. HPV visokog rizika (oko 15 tipova) može uzrokovati karcinom anusa, vulve, vagine, penisa i cerviksa, ali i glave i vrata. Infekcija humanim papiloma virusom može dovesti i do promjena u stanicama na vratu maternice, koje se nazivaju CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija ili displazija).

HPV testiranje je dokazivanje postojanja HPV-a u brisu uzetom s vrata maternice, a genotipizacija HPV-a je određivanje tipa HPV-a, što je važno u procjeni stanja ako Papa test nije uredan. Za otkrivanje infekcije HPV-om, najbolji test za otkrivanje humanog papiloma virusa je HPV DNK PCR test iz brisa vrata maternice koji je vrlo pouzdan sa visokom osjetljivošću i specifičnošću rezultata (95-98 %). Također, ženama se preporučuje redovita kontrola Papa testa, pogotovo u slučaju infekcije HPV-om kada bi se ona trebala provoditi svakih 6 mjeseci.

Gonoreja (Neisseria gonorrhoeae)

Gonoreja je spolna bolest koja, ukoliko se pravovremeno ne dijagnosticira i ne liječi, može oštetiti kanale maternice i uzrokovati neplodnost. Kod muškaraca, gonoreja može dovesti do natečenosti testisa, a posljedica može biti i neplodnost.

Trihomonijaza (Trichomonas vaginalis)

Trihomonas kod trudnica može izazvati prerano pucanje membrana koje štite bebu te prijevremeni porođaj. Upale u genitalnom području koje uzrokuje trihomonas povećavaju rizik od dobivanja i prenošenja HIV-a kod žena, ukoliko su izložene virusu.

Kod muškaraca, trihomonijaza može uzrokovati smanjenje pokretljivosti i kvalitete spermija te povećati rizik od neplodnosti. Muškarci sa trihomonijazom također imaju visok rizik od dobivanja i prenošenja HIV-a, a uz to su podložniji infekcijama koje uzrokuju upalu uretre i prostate.

Bakterijska vaginoza (Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae)

Bakterijska vaginoza se smatra rizičnim čimbenikom prijevremenog poroda i spontanog pobačaja kao i drugih infekcija tijekom trudnoće. Također, može uzrokovati i komplikacije kod operativnih zahvata.

Genitalni herpes (Herpes simplex)

Genitalni herpes se uobičajeno dijagnosticira običnim pregledom. No, ukoliko u vrijeme vaše posjete ginekologu nema vidljivih simptoma, on može uzeti uzorak, odnosno bris sa dijela kože koji bi trebao biti inficiran ukoliko ste zaraženi virusom herpesa i testirati ga u laboratoriju.

Gljivična infekcija (Candida albicans)

Mnogo žena pati od gljivičnih infekcija. Postoji i ciljani test na Candidu albicans koja je također neugodna i nije poželjna za ranu trudnoću.

Sifilis (Treponema pallidum)

Sifilis je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija sifilisa Treponema pallidum. Ukoliko se ne liječi, sifilis može izazvati opasna oštećenja živčanog sustava, srca ili mozga te na kraju čak dovesti i do smrti. Dijagnosticira se pretragama krvi i likvora, mikroskopiranjem u tamnom polju, serološkim testiranjima na antitijela i direktnim dokazom uzročnika PCR metodom.

Pročitajte više: Cervikalni brisevi u trudnoći – koje bolesti mogu otkriti i kako ih liječiti?

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cervikalni brisevi, sifilis, cervikalni bris, brisevi u trudnoći, mikoplazma, ginekoloski brisevi, ureaplazma, cervikalni bris u trudnoci, vaginalni brisevi, brisevi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu