Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Boja i kvaliteta ejakulata je pokazatelj muškog zdravlja

ejakulat

Boja i kvaliteta ejakulata (sperme) ovisi o više faktora, najviše o tome kako često muškarac ejakulira, kako se hrani, koliko je star i da je zdrav.

Varijacije u gustoći, od jako rijetke do jako guste su normalne. Boja zdrave sperme kreće se od prozirno bijele do sivkaste, a prihvatljiva je i žućkasta nijansa.

Kako sperma nastaje?

Sperma se sastoji od spermija (muške spolne stanice) i izlučevina koje nastaju u prostati, sjemenovodu i ostalim bliskim organima. Testisi, prostata i još neki organi zajedno s cijevima poput sjemenovoda zaslužni su za proizvodnju sperme.

U nastavku je prikazano nekoliko čestih simptoma zbog kojih se muškarci brinu:

Jako gusta sperma koja se gruša

Najčešći razlog jako guste sperme je rijetka ejakulacija. Spermiji imaju svoj životni vijek i ako se ne izbace u tom roku, oni odumiru. Gusta sperma nije razlog za brigu. Ipak treba reći da je jedan od mogućih uzroka jako guste sperme niža razina testosterona, a istu pojavu uzrokuje i dehidracija.

Žuta sperma

Žućkasta boja u spermi ne smatra se ozbiljnim problemom, zdrava sperma može biti žućkasta. Ona je često uzrokovana uzimanjem vitaminskih preparata i nekom specifičnom hranom koja može obojiti spermu.

Crvena sperma

Crvena, roza ili smeđa sperma obično je znak krvarenja u predjelu prostate. Krvarenje prostate je većinom benigno. Da bi se na vrijeme reagiralo ako se radi o ozbiljnom poremećaju, pregled kod urologa je neophodan.

Zelena sperma

Sperma sama po sebi ne može biti zelena. Ipak, kod nekih spolno prenosivih bolesti npr. gonoreje dolazi do lučenja iscjetka koji oboji i spermu. Tada su prisutni i ostali simptomi bolesti, peckanje, svrbež i sl.

Javite se liječniku ako primijetite i druge simptome poput bolnog spolnog odnosa, peckanja pri mokrenju, povišene temperature i iscjetka iz penisa.

Moglo bi vas zanimati i:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.96 / 5   53

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gusta sperma, sperma, zuta sperma, boja sperme, zuckasta sperma, rijetka sperma, boja sperme kod muskarca, ejakulat, gusta sprema, crvena sperma, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu