Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Prozirna sperma (ejakulat) – uzroci i je li razlog za brigu?

Prozirna sperma

Većina muškaraca se u nekom periodu života nakon ”zadovoljavanja potreba” zapitala je li doista sve u redu s njihovom spermom. Odjednom je promijenila boju ili je prozirna, drugačije je strukture, previše je sluzava ili je ima premalo – ”Imam li rak ili spolnu bolest? Jesam li neplodan? Kad sam rekao ne želim djecu – mislio sam sad, a ne do kraja života?!” – Stop.

Kako se ne biste dalje zamarali svim tim bespotrebnim razmišljanjima, pripremili smo članak koji će vas, ako ništa drugo, opustiti ili primorati da se obratite liječniku, ma koliko pipkanje ”tamo dolje” bilo neugodno. 

Proziran ejakulat (sperma) – uzroci

Prozirna sperma obično ukazuje na to da je koncentracija spermija u ejakulatu vrlo niska. Razloga može biti puno, npr. kod učestalih ejakulacija dolazi do smanjenja koncentracije spermija jer za proizvodnju spermija treba vremena.

Bezbojna sperma javlja se i kod adolescenata kojima su spolni organi još uvijek u razvoju. Vodenastu i prozirnu spermu može uzrokovati i prehrana.

Kod seksualno aktivnijih muškaraca ili kod onih koji češće masturbiraju može se uočiti bezbojna ili vodena sperma, osobito ako je seksualna aktivnost bila prisutna više puta tijekom dana ili dan za danom. Kao što smo rekli – to je normalno. Dajte svojim testisima malo vremena, otprilike 5 sati da proizvedu podjednako kvalitetnu spermu. 

Proziran ejakulat (sperma) nakon apstinencije – što napraviti?

Smirite se – za početak. Vaš problem može biti posljedica stanja koje se može otkloniti, stoga stanite na loptu.

Ako ste baš sve istražili, a vaša sperma i dalje izgleda ”zbunjujuće”, vrijeme je da se obratite liječniku. Ejakulat možete pohraniti u plastičnu posudicu za uzimanje uzorka te odnijeti liječniku kako bi istražio – bitno je napomenuti da se stanje ponavlja već nekoliko tjedana ili mjeseci te da vas to brine. 

Prozirna, vodena i rijetka sperma u dužem periodu mogu ukazivati na nizak broj spermija (spermiji su upravo ti koji doprinose mutnom izgledu ejakulata). Normalni broj spermija je između 20 i 150 milijuna spermija po mililitru sperme. 

Tanka tekstura može ukazivati na nizak broj spermija, pogotovo ako vam ejakulat nije pomalo koaguliran. Obično se ne radi o velikom problemu, ali može otežati oplodnju žene. Tek u rijetkim situacijama radi se o potpunom sterilitetu

Proziran ejakulat (sperma) – dijagnoza i liječenje

Prije svega s problemom ćete se morati obratiti svojem liječniku opće prakse koji će vas poslati na obradu urologu. Urolog je, kako bi se reklo ”muški ginekolog” – njemu možete povjeriti svoje najmračnije tajne i sumnje vezane uz spolni organ. Bilo bi dobro da vam urolog bude društvo barem jednom do dva puta godišnje ako imate više partnerica. 

Urolog će zatražiti uzimanje brisa kako bi se utvrdilo bolujete li od neke spolno prenosive bolesti koja bi mogla promijeniti konzistenciju sperme, a potom će vas zatražiti i uzorak sperme kako bi se utvrdila ”kvaliteta”. 

Za početak se možete pokušati suzdržati od masturbacije barem tjedan dana te smanjiti unos kisele prehrane.

Ako sve skupa ne bude imalo nikakav učinak, onda je definitivno vrijeme za posjet liječnikupogotovo ako već neko vrijeme pokušavate dobiti bebu s partnericom, ali to nikako ne uspijevate. 

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.18 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prozirna sperma, vodenasta sperma, providna sperma, boja sperme prozirna, bezbojna sperma, vodena sperma, sperma vodenkasta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu