Je li alergija na spermu opasna?

Pojavljuje se rijetko, ali nije bezopasna. Za one koji su pogođeni ovim vrlo neugodnim oblikom alergije, to može predstavljati veliki problem.

Alergija se može manifestirati svrbežom i peckanjem nakon spolnog odnosa i svakog dodira kože sa spermom. Može doći do crvenila, otoka, plikova i osipa po cijelom tijelu. Ako je jače izražena, javlja se mučnina, proljev i povraćanje.

Fatalne posljedice

U najgorem ishodu, alergija na spermu može, poput alergije na ubod pčele i ose, biti opasna po život. Naime, u kontaktu sa spermom može doći do oticanja dišnih puteva i smetnji krvožilnog sustava. To može dovesti do gušenja, gubitka svijesti, a u ekstremnim slučajevima do smrtonosnog anafilaktičkog šoka.

Alergijsku reakciju izaziva sjemena tekućina, a ne sami spermiji. Imunološki sustav tijela ponaša se kao u slučaju peludne alergije. Neku bezazlenu tvar prepoznaje kao mogućeg uzročnika bolesti i na to burno reagira.

I dok se kod peludne alergije zna koji su proteini odgovorni za burnu reakciju, kod alergije na spermu, uzročnik je dugo ostao nepoznat. Alergologu Dr. Johannesu Ringu, sa sveučilišne klinike u Münchenu, uspjelo je utvrditi da se radi Prostata specifičnom antigenu (PSA), bjelančevini koju stvaraju žljezdane stanice prostate i izlučuju se u sjemenoj tekućini.

Osobama alergičnima na spermu ne pomaže ni promjena partnera. PSA se nalazi u spermi svakog muškarca, dakle, alergija nije specifično vezana uz određenog partnera.

Alergija na spermatozoid

Iako se alergija na spermu javlja vrlo rijetko, moguće je da ima puno više slučajeva od onih koji se registriraju i liječe. Razlog za to leži u teškom prepoznavanju ili u sramu da se o intimnim problemima razgovara s liječnikom. Ipak, od 2005. godine zabilježeno povećanje registriranih slučajeva.

Alergične žene mogu zanijeti

Kod svakog izbijanja alergijske reakcije prvo se pomisli na nutritivne alergene. U slučaju sumnje na alergiju na spermu, svakako bi trebalo napraviti testiranje spermom ili izoliranim PSA. Polovica pacijenata s alergijom na spermu reagira i na druge alergene.

Jednom kad se utvrdi, alergijska reakcija na spermu se može lagano spriječiti. Uporaba kondoma je pritom zlatno pravilo. Ovom zaštitom postiže se potpuni izostanak neugodnih pojava. Problem se javlja tek kad partneri požele imati djecu. U tom slučaju, žena može prije spolnih odnosa uzimati antihistaminike. Postoji i mogućnost hiposenzibilizacije, kod koje tijelo razvija toleranciju na alergen. U obzir dolazi i umjetna oplodnja ispranim spermatozoidima.

Alergija na spermu je samo jedan od oblika “ljubavnih alergija”. Zabilježene su burne reakcije na partneričin parfem, na lijekove za erektilnu disfunkciju te na razne alergene prenesene partnerovom/ičinom kosom, kožom i odjećom.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu