Stručno odobrava

,

Prerana ejakulacija – uzroci, liječenje, vježbe i sredstva za sprječavanje prerane ejakulacije

Prerana ejakulacija vježbe

Prerana ejakulacija (eiaculatio praecox) ili nekontrolirana ejakulacija je neugodno stanje do kojeg dolazi prije, odmah nakon ili unutar 1 minute nakon penetracije (snošaja). 

To je najčešći seksualni poremećaj kod muškaraca, a za posljedicu može ostaviti anksioznost. Uzrok može biti psihološke ili hormonalne prirode, a pogađa 1 od 3 muškarca.

U nastavku članka pročitajte kako liječiti preranu ejakulaciju te koja su sredstva za njeno sprječavanje.

Prerana ejakulacija – uzroci

Ejakulaciju kontroliraju živčani sustav i kralježnički refleks. Tijekom seksualne uzbuđenosti živčani signali se prenose duž leđne moždine i mozga te u određenom trenutku zasićenja, mozak šalje signal spolnim organima. Taj živčani signal može doći prerano pa se dogodi preuranjena ejakulacija.

Kod većine muškaraca se javlja neugoda prilikom javljanja problema s preuranjenom ejakulacijom. Javlja se i strah od mišljenja te promjene odnosa s partnerom/icom.

Muškarci najčešće traže uzrok svog stanja na forumima gdje mogu saznati i tuđa iskustva, no bitno je i dijagnosticirati ga kod liječnika, pogotovo radi pronalaska uzroka.

Događa li se povremeno, prerana ejakulacija nije problem. Može vam biti dijagnosticirana prema DSM-5 (dijagnostičkom priručniku za mentalne poremećaje) ako:

 • gotovo nikad ne možete odgoditi ejakulaciju,
 • se ejakulacija događa u prvoj minuti nakon penetracije,
 • ste kao rezultat prerane ejakulacije razvili anksioznost, 
 • isključite druge psihičke poremećaje, probleme u odnosu s partnerom/icom te korištenje lijekova.
Prerana ejakulacija

Prijevremena ejakulacija može biti primarna i sekundarna. Primarna se javlja od početka seksualne aktivnosti, a sekundarna je povremena i počinje se javljati nakon perioda normalnog seksualnog funkcioniranja.

Preuranjena ejakulacija je uglavnom psihološki uzrokovana, no točan uzrok nije još poznat.

Medicinski uzroci su:

Psihološki uzroci su češći, a mogu biti:

 • seksualno neiskustvo,
 • strah (od seksualnog odnosa, mišljenja partnera/ice, itd.),
 • anksioznost,
 • depresija,
 • problemi vezani uz intimnost,
 • iskrivljena slika o vlastitom tijelu,
 • zlostavljanje u mladosti.

Odgađanje ejakulacije – štetno

Odgađanje ejakulacije za posljedice može ostaviti:

Prerana ejakulacija – liječenje

Pomoć kod problema s preuranjenom ejakulacijom najprije biste trebali potražiti kod liječnika. Tada će liječnik obaviti informativni razgovor u kojem će pokušati odrediti uzrok problema. Potrebno je u dijagnostiku uključiti i partnericu.

Ako je uzrok psihološke prirode, možda ćete dobiti uputnicu za psihološki ili psihijatrijski razgovor. Ako je uzrok neki poremećaj ili bolest, bit ćete upućeni kod specijalista urologije.

Psihoterapijski razgovor uvelike može pomoći rješavanju problema. Koriste se tehnike (psiho)edukacije, postupci savjetovanja i razgovora. Najčešće se otkrije da uzrok zapravo i jest psihološke prirode.

Važno je obratiti se liječniku na vrijeme jer prerana ejakulacija može ukazivati na prisutnost neke upalne bolesti prostate ili drugih dijelova organizma.

Kako spriječiti preranu ejakulaciju? Lijek za preuranjenu ejakulaciju nije točno određen te se pacijentu pokušava pomoći tako da se tretira mogući uzrok problema. Uz to, moguće je provoditi vježbe za preranu ejakulaciju, a postoje i razna sredstva koja pomažu kod odgađanja ejakulacije. 

Liječenje se može provoditi bihevioralnim i kognitivnim, farmakološkim ili kirurškim metodama, kao i kombinacijama navedenoga.

Ako je muškarac u odnosu ili u vezi, vrlo je bitan i razgovor s partnerom/icom. Time se izbjegava daljnji razvitak straha, anksioznosti ili krajnjim slučajevima depresije.

Odgađanje ejakulacije

Prerana ejakulacija – vježbe

Vježbe su dobar način da se organizam, a posebno živčani sustav “istrenira” kako bi došlo do sprječavanja prerane ejakulacije. Takve vježbe spadaju pod bihevioralni trening, odnosno pristup usmjeren na ponašanje.

Kegelove vježbe – vježbe mišića zdjeličnog dna

Iako se Kegelove vježbe najčešće asociraju uz žensko zdravlje, to su zapravo univerzalne vježbe mišića dna zdjelice. Oslabljeni mišići dna zdjelice mogu utjecati na prijevremenu ejakulaciju. Svakodnevnim vježbanjem rezultira se jačanje mišića zdjelice.

Vježbe se provode na sljedeći način:

 1. Pronađite prave mišiće i pokušajte ih stisnuti, a to su upravo oni mišići koje stisnete kad želite zaustaviti uriniranje. Naučite ih pravilno stezati.
 2. Kad ste osjetili o kojim mišićima se radi, možete ih uzastopce stezati i otpuštati svakih nekoliko sekundi.
 3. Vježbe ponavljajte u tri seta od po 10 stezanja svaki dan (za početak, a kasnije pojačati).

Za najbolji rezultat probajte stezati samo mišiće zdjelice, a ne stiskati mišiće abdomena ili bedara.

Masters i Johnson metode:

Masturbiranje

Masturbirajte na uobičajeni način dok ne osjetite da se orgazam približava. Obratite pozornost na osjete u penisu. Možete osjetiti pojačano škakljanje na vrhu penisa ili punoću u preponama. U tom trenutku prestanite masturbirati i čvrsto pritisnite penis palcem s gornje strane i srednjim prstom s donje strane ili na korijenu ili odmah ispod vrha penisa (glansa ili glavića) sve dok osjećaj orgazma ne prestane.

Vježba zaustavljanja

Princip ove tehnike je učenje ponašanja organizma prije ejakulacije. Zaustavljanjem odnosa u trenutku u kojem muškarac osjeti da bi trebalo doći do ejakulacije, dolazi do odgode. Višestrukim ponavljanjem ove vježbe se uči kontrola vlastitog organizma.

Tijekom učenja ovih tehnika progresivno se napreduje od masturbacije preko stimulacije rukom partnera/ice, penetracije bez micanja u položaju partnera/ice gore, do seksualnog odnosa te prema intenzivnijoj i dužoj stimulaciji.

Tehnike alternativne medicine

U ovom slučaju se pod pojmom “alternativna medicina” misli na vježbe poput joge i tehnika disanja. Tim vježbama se uči kontroliranje stresa u svakodnevnom životu i kontroliranje tjelesnih reakcija.

Sredstva za sprječavanje prerane ejakulacije

Sredstva koja se koriste za sprječavanje prijevremene ejakulacije mogu biti u obliku:

 • tableta,
 • gelova,
 • sprejeva,
 • prezervativa.

Lokalni pripravci koji se koriste obično sadrže neku vrstu anestetika koja smanjuje osjetljivost muškog spolnog uda. Tako se pokušava odgoditi ejakulacija. Primjena svih sredstava se preporučuje kod povremenih problema s preuranjenom ejakulacijom, ali ne i stalno. Neki od pripravaka mogu uzrokovati ovisnost, a zapravo ne rješavaju problem niti uklanjaju uzrok.

Preuranjena ejakulacija – tablete

Tablete protiv prerane ejakulacije spadaju u različite skupine lijekova. One tretiraju različite uzroke prerane ejakulacije. Takve tablete se prepisuju u slučajevima kad postoji kronična smetnja u intimnim odnosima.

Tablete koje se primjenjuju za preuranjenu ejakulaciju su:

 • inhibitori fosfodiesteraze-5 – to su lijekovi koji kontroliraju erektilnu disfunkciju,
 • analgetici (tramadol) – često se upotrebljavaju protiv jakih bolova, a kao nuspojavu mogu ostaviti odgađanje ejakulacije, no opasni su zbog rizika od razvoja ovisnosti,
 • antidepresivi – to su najčešće prepisivani lijekovi protiv preuranjene ejakulacije.

Jedan od lijekova dostupan u Hrvatskoj, a spada u skupinu antidepresiva je dapoxetine. On može produljiti vrijeme ejakulacije i održavati kontrolu živčanog sustava prije ejakulacije. To je urološki lijek koji se prepisuje muškarcima u dobi od 18. do 64. godine.

Dapoxetine dolazi pod komercijalnim imenom Priligy, a uzima se uz poseban oprez i detaljnu analizu stanja pacijentovog organizma. 

Preuranjena ejakulacija

Gel za odgodu ejakulacije

Postoje razni gelovi koji sadrže neki od anestetika koji umanjuju osjetljivost. Neki od tih anestetika su:

Većina ovakvih gelova je dostupna u trgovinama i ljekarnama, a neki s većim koncentracijama se dobiju uz recept. Postupak primjene je relativno jednostavan, gel se nanese na spolni ud 10 – 15 minuta prije seksualnog odnosa te se time smanjuje osjetljivost živčanih završetaka.

Generalno su ovi proizvodi sigurni i dobro prihvaćeni, ali neki muškarci su znali primijetiti smanjeni libido nakon primjene. Ipak, prije korištenja se preporučuje testiranje na alergijsku osjetljivost. Malu količinu gela treba nanijeti na unutrašnjost lakta. Ako se pojave osip ili crvenilo, proizvod ne biste trebali upotrebljavati.

Osim gelova, postoje i:

 • sprej za preranu ejakulaciju,
 • kreme za preranu ejakulaciju.

Sprejevi i kreme za odgodu ejakulacije djeluju na isti način kao i gelovi. Razlikuju se samo u koncentraciji aktivnih sastojaka i samoj vrsti aktivnog sastojka.

Prezervativi za odgodu ejakulacije

Kao i drugi pripravci, oni sadrže sredstva za smanjenje osjeta živčanih završetaka, poput lidokaina (lokalni anestetik).

Postoje razne vrste, a neke od njih su:

 • Durex Performax,
 • Trojan Extended.

Prijevremena ejakulacija kod žena

Manje poznata činjenica je da i žene mogu doživjeti preuranjenu ejakulaciju. Radi se o prijevremenom doživljaju osjećaja orgazma tijekom seksualnog odnosa.

Veoma je rijetka i nedovoljno istražena te se ne zna dovoljno o uzrocima i simptomima.

Članak objavljen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rjesenja za prebrzu ejakulaciju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu