Stručno odobrava

,

Lijekovi za prostatu bez recepta

Lijekovi-za-prostatu-bez-recepta

Tegobe s prostatom predstavljaju jedan od najčešćih problema u životu muškarca. Pokazalo se da skoro svaki drugi muškarac stariji od 50 godina ima problema s prostatom, a vrlo je vjerojatno će ih svi oni koji dočekaju starost doživjeti u nekom razdoblju.

Prostata-muško-zdravlje

Postoje različite terapije, prirodne i medicinske, a njihova učinkovitost ovisi o različitim čimbenicima. U nastavku saznajte nešto više o najpoznatijim lijekovima za prostatu koje možete nabaviti bez recepta.

Prostata – što je i zašto se javljaju tegobe?

Prostata je žlijezda smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura te ispred završnog dijela debelog crijeva. Obavija mokraćnu cijev, a sastoji se od sitnih žlijezda i njihovih izvodnih kanalića. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja većine tekućine u sjemenu kao i kontrola mokrenja.

Nakon 40. godine, prostata se počinje povećavati zbog umnožavanja stanica može doći do upale prostate zbog mikroorganizama te starija dob koja je predispozicija za nastanak raka prostate ili uvećanja prostate.

Smatra se da u četrdesetim godinama oko 28 % muškaraca ima tegobe s prostatom, a u starijoj životnoj dobi, odnosno u šezdesetim godinama života, čak 43% muškaraca svakodnevno proživljava ove tegobe.

Lijekovi-za-prostatu

Prostata – promjene i problemi

Najčešće promjene koje se javljaju na prostati su upala prostate (prostatitis) i dobroćudno povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate).

Prostatitis (upala prostate)

Upala prostate može biti akutna ili kronična.

Javlja se najčešće u muškaraca od 20 do 40 godina starosti. 

Neugodna je i može nepovoljno utjecati na kvalitetu života (javljaju se smetnje poput: opće slabosti, povišene tjelesne temperature, bolova ili osjećaja nelagode).

No, može se liječiti kako ne bi prešla u dugotrajni kronični oblik upale prostate.

Ako bol prevladava kao tegoba dulje od 3 mjeseca, dolazi do kroničnog prostatitisa ili sindroma kronične bolnosti zdjelice.

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate predstavlja dobroćudno (nemaligno) povećanje prostate i ujedno i najčešću bolest prostate. Ovaj oblik promjene prostate je uzrokovan starenjem pa se zato često označava i kao bolest starenja, a uzrok su hormonske promjene.

Javlja se u 80% muškaraca starijih od 40 godina, a ta se brojka povećava na 95% muškaraca starijih od 80 godina.

Nastaju neugodne smetnje koje stvaraju pritisak oko mokraćne cijevi sužavajući je i otežavajući njenu funkciju. Mokrenje je otežano, usporeno ili odgođeno zbog nedovoljnog pražnjenja mokraćnog mjehura i zaostajanja mokraće u mjehuru.

Lijekovi za prostatu bez recepta

Postoje različite tablete i pripravci za prostatu koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta.

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka za prostatu bez recepta, obavezno se obratite svom liječniku za savjet.

1. Prostamol uno

Prostamol uno je biljni lijek za prostatu koji sadrži ekstrakt ploda Sabal palme (pripravak koji djeluje na mokraćni sustav).

Koristi se kod muškarca za liječenje otežanog mokrenja te benignog povećanja prostate prvog i drugog stupnja (stupanj zaostajanja mokraće i stupanj iritacije mokraćnog mjehura) koja nije povezana s rakom prostate.

Prostamol uno pokušava zaustaviti daljnje povećanje tkiva prostate te stoga smanjuje pritisak na mokraćni mjehur (učestalost i hitnost mokrenja) i pojačava mlaz mokraće. Ovaj lijek samo ublažava umjerene tegobe kod povećane prostate, bez smanjenja povećane prostate.

Iako se može uzeti Prostamol uno i bez recepta, preporučuje se provoditi redovite liječničke kontrole kako bi se isključile maligne promjene na prostati. Trajanje liječenja ovisi o prirodi, težini i tijeku simptoma.

Prostamol uno cijena za 30 kapsula je 105 kn, a 60 kapsula 180 kn.

Prostamol-uno

2. Regen50

Prirodne su kapsule za regeneraciju prostate, služe za prevenciju i otklanjanje simptoma vezanih uz simptome bolesti prostate.

Usporavaju bolest benigne hiperplazije prostate, hipertrofije koja dolazi sa starošću, upale prostate te zdravstvenih tegoba poput teškog i učestalog pražnjenja mokraćnog mjehura, kao i poboljšanja mlaza mokraće. Poznat je i po protuupalnom djelovanju.

Namijenjene su svim dobnim skupinama. Ako se koriste redovito, prema uputstvu za upotrebu one djeluju dugoročno i vrlo su učinkovite.

REGEN50 cijena za 60 kapsula je 195 kn i dovoljna je za mjesec dana korištenja.

3. UroVita

UroVITA je spoj najučinkovitijih stopostotnih prirodnih sastojaka za održavanje zdrave prostate i mokraćnih kanala.

UroVITA može usporiti benigno povećanje prostate te ublažiti tegobe i uvelike olakšati život osobama s povećanom prostatom.

Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima: kora afričke šljive – pygeum africanum, Sabal palma, suhi ekstrakt korijena koprive (koji se vodi kao važna supstanca za ublažavanje uroloških problema), vitamin D, vitamin E, selen, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt livadne djeteline i nara) djeluje kao prirodna alternativa za ublažavanje tegoba prostate.

Pomaže kod: čestog i otežanog mokrenja, slabog mlaza mokraće, kao i nemogućnosti zadržavanja mokraće.

Uzima se bez liječničkog recepta, a cijena za 60 tableta je oko 250 kn.

UroVITA

4. UROSAL M Plus

UROSAL M Plus kapsule predstavljaju lijek biljnog podrijetla koji ublažava smetnje mokrenja izazvane prekomjernim povećanjem prostate (benigna hiperplazija prostate).

Sadrži ekstrakt sabalovog ploda.

Koriste se kao dodatak prehrani.

Ako se ne ublaže smetnje mokrenja nakon 4 do 6 tjedana primjene ovih kapsula, potražite savjet ljekarnika ili liječnika.

Cijena za 30 UROSAL M Plus kapsula je oko 100 kn.

UROSAL-M-Plus

5. UroProstal

UroProstal kapsule predstavljaju mješavinu biljnih ekstrakata (ekstrakti sabal palme i korijena koprive) obogaćenu vitaminom E, cinkom i selenom.

Namijenjene su poboljšanju funkcije prostate i mokraćnih puteva (koristi se kod učestalog mokrenja i slabog mlaza mokraće).

Uzimaju se jednom na dan po jednu kapsulu, između obroka. Proizvod treba uzimati kroz 4 tjedna, a zatim napraviti pauzu od jednog mjeseca.

Cijena za 30 UroProstal kapsula iznosi oko 80 kn.

UroProstal

6. PROSTABIOL

PROSTABIOL kapsule su namijenjene muškarcima iznad 50. godine života koji pate od urinarnih tegoba izazvanih benignom hiperplazijom prostate. Sastojci kapsula su ulje sjemenki buće, vitamini E i C, prah soka acerole, cink i selen.

Preporučuje se uzimati dvije kapsule na dan za vrijeme doručka najmanje dva mjeseca.

Cijena 40 PROSTABIOL kapsula je oko 100 kn.

prostabiol

7. HERBIKO afrička šljiva

Dobro poznata afrička šljiva u izdanju HERBIKO kapsula također predstavlja učinkovit lijek za prostatu i potenciju.

HERBIKO afrička šljiva su kapsule s ekstraktom kore afričke šljive. Pomažu u reguliranju funkcija prostate.

Koristi se za tegobe benigne hiperplazije prostate, a i svih problema dijelova urogenitalnog trakta povezanih s prostatom.

Vremensko ograničenje primjene je 4 tjedna.

Cijena za 10 HERBIKO kapsula afričke šljive je oko 100 kn.

HERBIKO-afrička-šljiva
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.39 / 5   23

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu