Afrička šljiva – ljekovita svojstva i djelovanje

Afrička šljiva

Sa sve većim brojem istraživanja o njenim ljekovitim svojstvima, afrička šljiva dobiva na popularnosti kao sigurna i prirodna alternativa za liječenje prostate i dugoročno podizanje ukupne kvaliteta života kod muškaraca.

Plodovi Madagaskara

Afrička šljiva

Afrička šljiva (lat. Prunus africana) raste u Africi i na Madagaskaru u tropskim šumama. Pripada porodici Rosaceae i raste kao veliko zimzeleno drvo. Lokalno stanovništvo tradicionalno koristi koru afričke šljive u obliku praha ili čaja u tretmanu benignog uvećanja prostate kao i za potenciju. Stoljećima se, među plemenima u Južnoj Africi, afrička šljiva koristila u tretmanu benignog povećanja prostate. Tek je od 1700., s dolaskom kolonijalizma i otkrivanja tradicionalnih ljekovitih biljaka afrička šljiva počela s primjenom i u Europi.

U Europi se afrička šljiva koristi od 18. stoljeća kada počinje primjena njene kore protiv tegoba vezanih za prostatu. Široka primjena u  europskoj medicini  počinje od 1960. god. i to kao sredstvo za stimuliranje rada mokraćnih puteva i liječenje prostate.

Učestalo mokrenje i prostata. Ima li rješenja?

Benigna hiperplazija prostate je dobroćudno povećanje prostate, što je uobičajeno kod muškaraca iznad 50 godina starosti (Tyler, 1994). Prostata okružuje mokraćovod. Kad se prostata  uvećava, mokrenje postaje nepotpuno ili teško. Ekstrakt afričke šljive sadrži nekoliko farmakološki aktivnih spojeva (Catalano i sur, 1984;. Fourneau et al, 1996;. Longo i tira, 1981) koji mogu utjecati na razvoj BPH.

Naime, fitosteroli, djelatne tvari ekstrakta kore afričke šljive, inhibiraju djelovanje enzima 5- alfa –reduktaze koji metabolizira testosteron u dihidroksitestosteron. S obzirom da je dihdrotestosteron glavni uzročnik rasta prostate, na taj način se rješavaju tegobe benigne hiperplazije prostate, a posljedično i svi problemi urogenitalnog trakta povezani s prostatom.

”Danas, s većim brojem istraživanja o ljekovitim svojstvima, afrička šljiva dobiva na popularnosti kao sigurna prirodna alternativa za liječenje prostate i podizanje ukupne kvaliteta života kod muškaraca.”

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.16 / 5   38

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prostata, afrička šljiva, afrička šljiva iskustva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Afrička šljiva – ljekovita svojstva i djelovanje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje