Boja i miris urina – pokazatelji zdravlja

boja urina

Promjene u mokraći, kao što su boja, miris i konzistencija, mogu biti pokazatelji stanja vašeg organizma. Vaša mokraća može otkriti što ste jeli, koliko tekućine ste konzumirali, ali i koje bolesti bi mogli imati. 

Već stotinama godina analiza urina jedan je od načina koje liječnici koriste prilikom dijagnosticiranja bolesti. S povijesnog gledišta, urin je bio jedan od glavnih pokazatelja onoga što se događa u tijelu, i to zato što mnoge tvari koje cirkuliraju organizmom, uključujući bakterije, kvasce (jednostanične gljivice koje pripadaju grupi mikroorganizama), višak proteina i šećera, naposljetku završavaju u mokraći. Sportaši i vojnici godinama su putem boje urina pratili razinu hidratacije. Studija 2015. godine objavljena u časopisu European Journal of Nutrition sugerira da je ista metoda procjene učinkovita i kod djece. 

Zadatak urina prvenstveno je oslobađanje organizma od toksina i ostalih štetnih tvari, uklanjanje viška vode i vodotopivog otpada kojeg filtriraju bubrezi.

Ako je urin promijenio boju ili miris, uzrok tomu može biti bezazlen, primjerice večera koja je uključivala repu, šparoge ili slično, no to također može biti i znak ozbiljnijih stanja, kao što su infekcije ili tumor

boja urina

Promjena boje urina

Stavros Kavouras, vodeći stručnjak za hidrataciju, zajedno sa sedam suradnika proveo je studiju kojom se trebala dokazati valjanost metode samoprocjene hidratacije ovisno o boji mokraće. U studiji su sudjelovali ispitanici u dobi između 8 i 14 godina. Studijom je dokazano da se dijagram boja urina može primjenjivati u procjenjivanju razine hidratacije kod djece, a dokazano je i da djecu u dobi od 8 do 14 godina, uspoređujući boju urina i boje prikazane na dijagramu, mogu točno odrediti razinu vlastite hidratacije.

Studija objavljena u American Journal od Public Health poražavajućim podacima upozorava da je više od pola američke djece nedovoljno hidrirano. U dječaka je primijećena najveća razina dehidracije. Zašto su podaci o dehidraciji poražavajući? Upravo zato što se dehidraciju u djece povezuje sa smanjenom kognitivnom funkcijom te problemima pri učenju. 

 • Normalan urin – dobiva žutu boju iz pigmenta koji se zove urobilin. Ta boja obično varira od blijedo žute do boje jantara, ovisno o koncentraciji urobilina u mokraći. 
 • Žuto – narančasta – boja karakteristična je za smanjenu količinu izmokrenog sadržaja. takva boja urina može se javiti kao posljedica dehidracije ili kao posljedica nešto težih stanja poput žutice, hepatitisa, anemije
 • Intenzivna žuta – boja najčešće je uzrokovana uzimanjem lijekova protiv crijevnih nametnika, antibakterijskih lijekova u liječenju mokraćnih putova ili zbog uzimanja vitamina B. 
 • Tamniji urin – obično je znak da niste konzumirali dovoljnu količinu tekućine. Smeđe-jantarna boja može se javiti i kao posljedica ciroze jetre, zastoja žuči ili virusnog hepatitisa.
 • Tamnosmeđi urin – najčešće je posljedica konzumacije antibiotika, analgetika ili nekih drugih protuupalnih lijekova. 
 • Proziran urin – vjerojatno ste konzumirali veliku količinu tekućine ili diuretike koji tijelo tjeraju na oslobađanje od viška vode.

Mokraća može biti i druge boje, a neobične nijanse ne moraju nužno biti razlog za uzbunu. Naime, određeni lijekovi mogu pretvoriti urin u fluorescentno zelenu ili plavu boju.

Osim toga boja urina može biti i narančasta, kao rezultat uzimanja laksativa ili konzumiranja naranče, žuta, koja se može javiti zbog viška vitamina B, a nasljedne bolesti pod nazivom porfirija mogu mokraći dati boju vina.

Crvena mokraća obično je znak prisutnosti krvi u mokraći, no i vrlo mala količina može proizvesti dramatičnu promjenu boje, stoga ne biste odmah trebali paničariti. Ipak, čak i mala količina krvi u mokraći može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih tegoba, kao što su infekcije ili tumor, stoga biste u tom slučaju svakako trebali posjetiti liječnika ili urologa.

Ako u urinu postoji mala količina krvi (hematurija), a on je uz to i mutan, postoji velika šansa da imate urinarnu infekciju.

miris urina

Promjena mirisa urina

Urin uobičajeno nema jak miris, a ako primijetite promjene u mirisu urina, postoji mogućnost da imate infekciju ili mokraćni kamenac, zbog kojih urin može poprimiti miris amonijaka.

Ako urin ima slatkast miris, to bi mogao biti znak da imate dijabetes. U prošlosti, slatkast okus i miris urina bili su jedini način dijagnosticiranja te bolesti. Neke namirnice također mogu promijeniti miris urina, a osobito šparoge.

 • Neobičan miris urina pojavljuje se kao posljedica dehidracije. Već nakon nekoliko čaša vode situacija bi trebala biti bolja.
 • Osim šparoga još neke namirnice mogu promijeniti miris urina: luk, češnjak, curry, losos, alkohol pa čak i kava.
 • Najčešći medicinski razlog neugodnog mirisa urina je infekcija mokraćnog mjehura. Bakterije koje uzrokuju infekciju proizvode miris. Glavni simptomi urinarne infekcije su tamni urin + sukrvica, bolovi i žarenje prilikom uriniranja. Hitno se javite liječniku kako bi se moglo započeti s kurom antibiotika
 • Neobičan miris urina može se javiti i kao posljedica vaginalne infekcije odnosno narušene pH ravnoteže.
 • Određeni genetski poremećaji također mogu biti razlog neobičnog mirisa mokraće. Trimetilaminurija je bolest koju prati izrazito neugodan ”miris po ribi”. Najčešće se ova bolest javlja kao posljedica oštećenja jetre. Simptomi se obično uočavaju po ulasku u pubertet, nakon korištenja kontracepcije ili u menopauzi.
 • Ponekad urin ima neobičan miris kada ovulirate.
 • Trudnoća je također jedno od stanja u kojima se miris urina može drastično promijeniti. Međutim, ovom stanju treba pridodati posebnu pozornost jer se može raditi o prisutnosti neke od bakterija koje mogu izazvati prijevremeni porod – pogotovo ako je urin promijenio boju te je mokrenje praćeno neobičnim iscjetkom ili osjećajem žarenja.
 • Miris urina može se promijeniti i zbog korištenja nekog suplementa ili vitaminske nadopune prehrani.
problemi s mokrenjem

Učestalost mokrenja

Učestalost mokrenja također može biti pokazatelj vašeg zdravlja. Većina ljudi ima potrebu za mokrenjem šest do osam puta dnevno, ali i više odnosno manje, ovisno o tome koliko tekućine pijete.

Ako osjećate čestu potrebu za mokrenjem, i to ne zbog toga što konzumirate veću količinu tekućine, uzroci mogu biti:

 • preaktivan mokraćni mjehur (nekontrolirane kontrakcije mišića u mokraćnom mjehuru),
 • infekcije mokraćnog sustava,
 • intersticijski cistitis (stanje koje uzrokuje upaljenost i nadraženost mjehura), 
 • benigno povećanje prostate (rast prostate uzrokuje stiskanje uretre i blokiranje normalnog protoka mokraće), 
 • neurološka oboljenja, uključujući moždani udar i Parkinsonovu bolest,
 • dijabetes.

Suprotan problem, rijetka potreba za mokrenjem, može se javiti kada postoji blokada ili infekcija, a to može biti i rezultat loše navike odgađanja mokrenja, koja može postati i kroničan problem.

Redovito mokrenje potpomaže konzumacija dovoljne količine tekućine. Pijte tekućinu kada ste žedni i u onoj količini koja vam odgovara, osim u slučaju poteškoća s bubrezima ili mokraćnim kamencem, kada ćete morati povećati njezin unos.

Ako često mokrite tijekom noći, tekućinu prestanite piti tri do četiri sata prije spavanja. Također, ograničite unos kofeina, koji može iritirati sluznicu mokraćnog mjehura, a sličan učinak može imati i alkohol.

Naposljetku, nemojte odgađati mokrenje! Ako osjetite potrebu odmah se uputite u kupaonicu, kako se to ne bi pretvorilo u kroničan problem. Više o učestalom mokrenju možete pročitati u našem članku.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Liječničku pomoć trebate potražiti: 

 • Ako je mokrenje bolno ili imate iscjedak
 • Ako ste primijetili naglu promjenu u boji i mirisu urina koja se ne mijenja čak ni nakon što ste prestali koristiti lijekove koji mogu izazvati takvo stanje.
 • Ako se jave simptomi koji uključuju bol u donjem dijelu trbuha.
 • Ako je mokraća ružičasta, mutna ili krvava.
 • Ako dojenče ili dijete ima tegobe s mokrenjem.
 • Ako uopće ne možete mokriti.
prirodna pomoc

Metode samopomoći

Liječenje ovisi o tome što je izazvalo promjenu boje ili mirisa urina. Nekoliko preventivnih mjera trebalo bi otkloniti vašu zabrinutost i normalizirati urin.

 • Pijte mnogo vode, izbjegavajte napitke s kofeinom kao što su kava, čaj i Coca-cola. Oni djeluju kao i diuretici i stvaraju veliku količinu mokraće.
 • Zdravo se hranite, birajte namirnice s flavonoidima, selenom, cinkom, biljnim hormonima, te vitaminima A, C i E.
 • Jedite mnogo namirnica koje su bogate vlaknima, kako bi spriječili pritisak na mjehur zbog zatvora.
 • Višak kilograma odnosno naslaga masnoće može vršiti pritisak na mjehur.
 • Prestanite pušiti – doznajte više u našem vodiču za odvikavanje od cigareta.
 • Konzumirajte piriku ili broćiku u obliku čaja ili tinkture kada vam treba blagi diuretik, primjerice kod cistitisa ili bubrežnih kamenaca.
 • Mrkva, bijela repa i kopriva poznati su stari recepti zbog dobrog djelovanja na mokraćni sustav. Njihova diuretička svojstva pomažu u odstranjivanju otrovnih tvari kroz mokraću.

Ako se problemi nastave svakako biste trebali porazgovarati s liječnikom i obaviti pretrage koje će otkriti što se događa u organizmu.

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. (2015). Researcher Finds Color of Urine to Be Valid Gauge for Hydration in Children. University of Arkansas, Fayetteville
 2. Stavros A. Kavouras, Evan C. Johnson, Dimitris Bougatsas, Giannis Arnaoutis, Demosthenes B. Panagiotakos, Erica Perrier, Alexis Klein. (2015). Validation of a urine color scale for assessment of urine osmolality in healthy childrenEuropean Journal of Nutrition
 3. Kenney EL, Long MW, Cradock AL, Gortmaker SL. (2015). Prevalence of Inadequate Hydration Among US Children and Disparities by Gender and Race/Ethnicity: National Health and Nutrition Examination Survey, 2009-2012
 4. Stephanie Watson, Judith Marcin. (2017). Why Is My Urine Brown? HealthLine
 5. Urine color. Mayo Clinic (Patient Care & Health Information).

Ocijenite članak

4.14 / 5   125

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: jak miris mokrace, mokraca smrdi, Jak miris urina, miris mokrace, neugodan miris urina, neugodan miris mokraće, mokraća, miris urina, čudan miris mokraće, intenzivan miris mokrace, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu