Stručno odobrava

,

Upala testisa (orhitis) – uzroci, simptomi i liječenje

upala testisa

Upala testisa ili orhitis odnosi se na upalu jednog ili oba testisa, a koja je najčešće posljedica infekcije virusom mumpsa. Riječ je o neugodnom problemu koji, ako se ne liječi, može dovesti do mnogih komplikacija pa čak i neplodnosti.

Testisi su muške spolne žlijezde koje proizvode muške spolne stanice (spermatozoide) koji se prvo nakupljaju u pasjemeniku (cjevčica smještena na vrhu i iza svakog testisa, vodi do sjemenovoda, a odvodi spermije iz testisa) i onda putuju preko sjemenovoda do prostate i mokraćnog kanala.

Uzroci upale testisa

Pod povećanim rizikom su muškarci koji imaju urinarnu infekciju, stariji su od 45 godina ili imaju kateter.

Poznati uzroci orhitisa:

 • bakterije – najčešće su to Escherichia coli, stafilokok , streptokok i Klebsiella pneumoniae, usto se mogu pojaviti infekcija prostate i epididimitis (upala pasjemenika),
 • virusi u gotovo 70 % slučajeva uzrok je mumps, tj. zaušnjaci, riječ je o zaraznoj bolesti priušnih žlijezda koje oteknu na jednoj ili obje strane lica, rjeđe može biti i virus parotitisa, TBC,
 • spolno prenosive bolesti: gonoreja, klamidija,
klamidija

Upala testisa kod djece

Upala testisa uzrokovana zaušnjacima najčešće se pojavljuje kod mladih dječaka. Inkubacija počinje četiri do sedam dana nakon pojave zaušnjaka.

Do upale testisa doći će kod trećine dječaka, a uslijedit će edem (oteklina), bol, malaksalost, vrućica te glavobolja.

Kod djece kao komplikacija može nastati i atrofija testisa (skupljanje testisa). Zato je iznimno važno cijepiti djecu protiv zaušnjaka.

Simptomi upale testisa

Znakovi koji ukazuju na orhitis su:

Komplikacije upale testisa

Već je sama upala testisa komplikacija infekcije ili neke bolesti, no i ona dodatno može uzrokovati iste. Može dovesti do širenja bakterija po cijelom organizmu, uzrokovati pad imuniteta i infekciju. Također, može doći i do atrofije testisa ili napredovanje upale pasjemenika (epididimitis) koja u krajnjem slučaju može završiti vazektomijom.

Liječenje upale testisa

Ako se primijete navedeni simptomi, potrebno je obratiti se urologu koji će napraviti anamnezu, fizikalni pregled, urinokulturu, krvne pretrage i ultrazvuk.

promjene na testisu

Ako je orhitis bakterijske prirode, liječenje se provodi antibioticima 10 – 14 dana.

S druge strane, ako su uzrok zaušnjaci (virus), uzimaju se analgetici i nesteroidni lijekovi protiv bolova (ibuprofen, naproksen ili acetaminofen), a tako nastala upala proći će za tjedan dana do tri tjedna.

U slučaju vrućice, mučnine i povraćanja moguć je prijem u bolnicu za intravenske antibiotike.

Savjeti za ublažavanje simptoma orhitisa

Kućnom njegom mogu se ublažiti simptomi upale testisa i olakšati svakodnevno funkcioniranje.

U te tehnike spadaju:

 • podizanje skrotuma – odgovarajućim donjim rubljem ili drugim adekvatnim sredstvima,
 • strogo mirovanje, bez dugog sjedenja ili stajanja,
 • hladni oblozi – led umotan u tanku krpu staviti na skrotum i držati 5 -10 minuta nekoliko puta dnevno.

Prevencija upale testisa

Važno je odgovorno seksualno ponašanje koje podrazumijeva korištenje zaštite kako bi se izbjegle spolno prenosive bolesti. Ako je došlo do upale testisa, neophodno je dovršiti antibiotsku terapiju. Također, obavezno je cijepljenje protiv zaušnjaka.

Najvažniji je pak samopregled barem jednom mjesečno i posjet urologu ako se primjeti neki od simptoma navedenih ranije u članku.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.41 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala testisa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Upala testisa (orhitis) – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. veliki pozdrav i sve pohvale koje ste pokusli da nam verodostojno prikazete uz to i na nas uputite za dalje otkrivanje i lecenje istih .bilo bi mi drago da dosta od nas nije u moci da vam se pismeno obrati , stoga bi vam predlozio da postavite otvorene telefonske linije gde bi po mom mislenju pacijenti gde i sebe svrstavam lakse i brze dosli do konkretnih odgovora kao i za njihovo lecenje takodjre uz vasu preporuku . jos jednom zelim da vas pohvalim da jos dugo trajete u zdravlju i veselju ..veliki pozdrav od Zorana Stojadinovic sa trenutnom boravku u Becu .

  S R E T N O