Bolesti testisa – koje su najčešće?

bolesti testisa

Testisi su dio muškog reproduktivnog sustava čija je funkcija proizvodnja muških spolnih stanica – spermija te hormona testosterona. Nalaze se unutar skrotuma ili mošnji. Bolesti koje zahvaćaju testise najčešće nisu životno ugrožavajuće, ali mogu izazvati ozbiljne komplikacije, od neravnoteže hormona, seksualne disfunkcije do neplodnosti.
Vrlo je važno otići liječniku ako se primijeti neka promjena vezana uz testise.

U nastavku teksta pročitajte koje su najčešće bolesti koje pogađaju testise.

Epididimitis

epididimitis

Upala ili infekcija epididimisa, dugačke cjevčice koja se nalazi uz rub testisa čija je funkcija pohrana spermija dok ne sazru. Epididimitis može biti uzrokovan spolno prenosivim bolestima, nekom ozljedom ili kao posljedica vazektomije.

Simptomi variraju:

 • od blage iritacije do jakih bolova u testisu,
 • pojave otekline i
 • povišene tjelesne temperature.

Liječi se antibioticima uz preporuku odmaranja, korištenja leda za smanjenje otekline i protuupalnih lijekova poput ibuprofena.

Preporuka je korištenje prezervativa tijekom spolnog odnosa kako bi se spriječio nastanak upale. Ukoliko se ne liječi, može biti blokiran izlazak spermija iz testisa što vodi problemima smanjene plodnosti.

Hidrokela

hidrokela

Predstavlja nakupljanje tekućine u prostoru između testisa i skrotuma. Može zahvatiti jedan ili oba testisa s pojavom otekline, ali bez bolova. Obično nije štetna i nije potrebna terapija, ali ako uočite bilo kakvu oteklinu u skrotumu javite se liječniku da se potvrdi dijagnoza.

Češće se javlja u dojenčadi i male djece, a kod odraslih muškaraca kao posljedica ozljede.

Torzija testisa

Foto: Mayo Foundation for Medical Education and Research

Unutar skrotuma mogu se testisi okrenuti oko svoje osi i ukliještiti sjemensku vrpcu te tako onesposobiti krvnu opskrbu tog testisa. Najčešće se javlja kod mladića između 12. i 18. godine kao posljedica ozljede ili naporne fizičke aktivnosti.

Simptomi torzije testisa su:

 • iznenadna i jaka bol,
 • povećanje zahvaćenog testisa,
 • osjetljivost na dodir i
 • pojava otekline.

Predstavlja hitno medicinsko stanje koje se liječi kirurškim zahvatom kako bi se spasila funkcija pogođenog testisa. Ako prođe previše vremena do javljanja liječniku, odnosno predugo bude prekinuta opskrbu krvlju, testis bude trajno oštećen i moguće je njegovo uklanjanje.

Rak testisa

Rak testisa je pojava abnormalnih stanica u testisu koje se nekontrolirano dijele i rastu u jednom ili oba testisa kod mlađih muškaraca, obično između 15. i 35. godine života.

Tipični simptomi uključuju:

 • pojavu kvržice,
 • nepravilnosti,
 • povećanja u jednom testisu,
 • osjećaj povlačenja,
 • tupe boli koja se može pojavljivati i nestajati.

Ne zna se točan uzrok nastanka, ali poznati su neki čimbenici rizika poput nespuštenih testisa (kriptorhizam) i pojava raka testisa u obitelji.

Rijetko se javlja, ali ima vrlo dobar odgovor na terapiju s visokim postotkom izliječenih. Prvu linija liječenje predstavlja kirurško uklanjanje kanceroznog testisa kroz rez na skrotumu. U nekim slučajevima potrebno je uklanjanje lokalnih limfnih čvorova i zračenje ili kemoterapija.

Orhitis ili upala testisa

Upala testisa može zahvatiti jedan ili oba testisa, a uglavnom je uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom.

Zaušnjaci ili mumps jedan su od češćih uzročnika upale testisa, no srećom danas u padu zbog cijepljenja u dječjoj dobi. Ostali uzročnici su spolno prenosive bolesti poput gonoreje ili klamidije koje najprije uzrokuju epididimitis, a zatim se upala proširi na testise (epididimo-orhitis).

Simptomi su:

Terapija je antibiotska u slučaju bakterijskog uzroka te kućno mirovanje.

Varikokela

varikokela

Stanje povećanih ili proširenih vena u skrotumu. Obično je bezbolno i nije štetno, ali može ipak utjecati na smanjenu proizvodnju i kvalitetu spermija. Ponekad mogu uzrokovati blagu bol i oteklinu. Iako većina varikokela ne zahtijeva liječenje, neke će se morati kirurški zbrinuti.

Hipogonadizam

Poremećaj u kojem testisi ne proizvode dovoljno muškog spolnog hormona testosterona.

Primarni hipogonadizam javlja se kad je problem u samim testisima, a sekundarni kod problema s hipofizom u mozgu koja normalno odašilje signale testisima za poticanje proizvodnje.

Kod odraslih muškaraca hipogonadizam daje simptome:

 • erektilna disfunkcija,
 • neplodnost,
 • smanjena seksualna želja,
 • smanjen rast dlaka,
 • smanjenje testisa i njihove čvrstoće,
 • smanjenje mišićne mase i povećanje masti,
 • povećanje grudi, depresija,
 • umor i valovi vrućine.

Najprije se pokuša liječiti otkrivanjem možebitnog izlječivog uzroka, ali ako to nije moguće daje se zamjenska testosteronska terapija.

Javite se liječniku

lijecnik
Foto: Pixabay

Koje god simptome od ranije navedenih stanja prepoznali kod sebe, odmah se javite liječniku jer velika većina je izlječiva ako se otkriju na vrijeme.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.83 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu