Pregled testisa – kako izgleda pregled kod liječnika

Pregled testisa

Testisi su dio muškog reproduktivnog sustava koji se nalaze u skrotumu ili mošnji ispod penisa. Njihova funkcija je proizvodnja spermija (muških spolnih stanica) i hormona testosterona. Svaki testis veličine je omanjeg jajeta.

Testisi se razvijaju unutar trbuha muškog fetusa da bi se neposredno pred porod spustili u skrotum (u nekim slučajevima zaostanu – kriptorhizam). Nespušteni testisi povećavaju kasniji rizik pojave raka testisa.

Rak, ali i ostale bolesti testisa mogu se rano otkriti pregledom kod liječnika ili redovitim samopregledom kod kuće. Važno je znati kako se osjećaju pod prstima normalni testisi da bi se mogle prepoznati bilo kakve, čak i male promjene.

Kako izgleda pregled testisa kod liječnika?

Nije potrebna posebna ranija priprema za pregled testisa, a dobra vijest je što sam pregled nije bolan i brzo je gotov.

Liječnik će Vas zamoliti da skinete hlače i donje rublje te će prepipati (s rukavicama) oba testisa kako bi ih usporedio. Neki liječnici pacijente pregledavaju dok stoje, ali većina će Vam reći da legnete na ležaj u ordinaciji kako biste se opustili.

Pregled traje manje od 5 minuta i možda će Vam predstavljati neugodnost, ali je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje kako bi se rano otkrilo ako nešto nije u redu.

Pregled testisa kod liječnika
Foto: Pexels

Ultrazvuk testisa – postupak

Ako liječnik napipa neku kvržicu ili bilo kakvu sumnjivu promjenu, poslat će Vas na daljnje pretrage ultrazvukom.

Ultrazvuk testisa je sigurna, neinvazivna metoda koja ne zrači, a s vrlo visokom sigurnošću može pomoći u postavljanju dijagnoze određene bolesti testisa. Za bolji pregled liječnik nanese malo gela na testise te ultrazvučnim aparatom prelazi preko sumnjivih područja, a slika se istovremeno prikazuje na monitoru.

Pretraga nije bolna i brzo je gotova. Nije potrebna nikakva ranija priprema za pregled, osim da se eventualno udobno odjenete.

Kako se izvodi samopregled kod kuće?

Kućni samopregled testisa možete raditi kad god želite i osjećate se spremnima, preporučuje se poslije tuširanja jer toplina opušta skrotum pa se lakše uoče moguće promjene.

Stanite goli ispred zrcala i pažljivo promotrite kožu skrotuma. Služeći se objema rukama ispipajte svaki testis i pokušajte se usredotočiti primijetite li neku razliku. Nježno prstima protrljajte testis između palca i prstiju. Ako osjetite tvrdu kvržicu, glatke okrugle izbočine ili promjene u veličini, obliku i konzistenciji testisa, odmah se javite svom liječniku.

Ne morate se jako brinuti prije nego što posjetite liječnika jer neke promjene mogu biti posljedica uraslih dlaka, osipa ili drugih kožnih problema. No svakako je vrlo važno da se bez obzira na to javite liječniku.

Rezultati

Najteža dijagnoza koju možete dobiti jest rak testisa, ali postoji još mnogo nekanceroznih stanja koja češće uzrokuju promjene testisa:

  • cista,
  • ozljeda, trauma (tipičan nalaz bude povećan i bolni testis, moguće i zbog torzije, odnosno okretanja testisa oko svoje osi),
  • infekcija,
  • hernija,
  • hidrokela.

Rak testisa je rijedak iako je to najčešća vrsta raka u muškaraca starosti između 15 i 35 godina. Vrlo dobro odgovara na terapiju i velike su šanse izlječenja.

Povećani testisi mogu biti posljedica:

  • ozljeda ili traumatskih događaja,
  • infekcije spolno prenosivim bolestima,
  • hernije (dio crijeva prođe kroz defekt mišićnog zida u skrotum) ili
  • hidrokele (tekućina koja se stvori oko testisa uzrokuje oteklinu bez boli).

Kome se javiti?

Ako imate još pitanja, a niste sigurni gdje pronaći prave informacije, nedavno je u Hrvatskoj pokrenuta kampanja Počeši s razlogom koja ima savjetovalište otvoreno za Vaše upite svakim četvrtkom od 13 do 15 sati (broj telefona: 01 2388 112).

Na njihovoj internetskoj stranici također možete naći više zanimljivih podataka: Počeši s razlogom!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu