Stručno odobrava

,

Kvržica na testisu – uzroci, simptomi, liječenje

Kvržica na testisu

Testisi su muške spolne žlijezde smještene u mošnjama (lat. scrotum), a zadaća im je proizvodnja muških spolnih hormona i muških spolnih stanica (spermatozoida). Unutar mošnji se, osim testisa, nalaze krvne i limfne žile, živci i pasjemenik.

Mošnje i testisi su smješteni izvan tijela kako bi temperatura u njima bila niža nego u unutrašnjosti tijela, što je jako bitno za plodnost i funkciju spermija. Nakon 28. tjedna trudnoće testisi se iz trbušne stijenke počnu spuštati u mošnje. Zbog izloženosti vanjskim utjecajima i zbog kompleksne anatomije na malom području uzrok zbog kojega nastaje kvržica na testisu može biti različit.

Uzroci kvržica na testisu

Kvržice na testisima su jako uobičajen simptom, zbog niza uzroka koji mogu dovesti do ovog stanja. Većina tih uzroka ne zahtijeva medicinsku intervenciju i ne radi se o ozbiljnim bolestima, ali postoje i određena stanja koja zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

S druge strane, u slučaju raka testisa, rano uočavanje simptoma ima utjecaj na znatno bolju prognozu.

Preporučaju se redovni samopregledi (barem jednom u tri mjeseca).

Uzroci:

 • Ozljede – udarci u testise izazivaju edem (oteklinu) i mogu uzrokovati stvaranje kvržica, kod prejakih trauma može doći i do ozbiljnijih problema i preporučuje se posjet liječniku.
 • Posebna vrsta ozljede je torzija testisa (rotacijska ozljeda testisa) u kojoj dolazi do oštećenja krvnih i limfnih žila, živaca i sjemenovoda te to uzrokuje kvržicu (zahtijeva se liječnička intervencija).
 • Hidrokela – radi se o nakupljanju tekućine u mošnjama i dolazi do uvećanja testisa (često ne zahtijeva liječničku intervenciju).
 • Varikokela – radi se o proširenju vena koje odvode krv iz testisa, koje stvara površinski vidljive čvorove i kvržice ili edem (oteklinu), koja nije uvijek vidljiva i može se samo opipati. Ovo je jedan od najčešćih uzroka kvržica u testisima, procjenjuje se da svaki šesti muškarac ima varikokelu. Potrebna je liječnička intervencija u simptomatskom obliku, kao i akutnom. Više o varikokeli možete pročitati u članku ovdje.
 • Ciste – nakupine tekućine u testisima koje stvaraju izraslinu na testisu (mogu i ne moraju zahtijevati liječenje).
 • Upale – upale epididimisa (pasjemenika) se zovu epididimitisi, javlja se crvenilo, bol i povišena tjelesna temperatura, odnosno dolazi do zadebljanja epididimisa, a upale testisa orhitisi –  javlja se bol i oteklina (daje se antibiotska terapija ili je liječenje simptomatsko).
 • Preponska kila ili hernija – prolazak struktura trbušne šupljine kroz isti prolaz kroz koji je tijekom fetalnog razdoblja poslužio za prolazak testisa i pratećih struktura (preponska kila se može spustiti u mošnje i dovesti do njihova povećanja). Hernija se isključivo mora operativno liječiti. Više o preponskoj kili možete pročitati ovdje.
 • Tumori testisa – najteži slučaj koji može uzrokovati kvržice na testisima, rano otkrivanje može pomoći kod bolje prognoze – nerijetko se opipa kvržica pri kupanju/tuširanju, brz rast kvržice, javlja se bol, moguće krvarenje, eritem (crvenilo kože) i povišena tjelesna temperatura.
kvrzice na testisu

Simptomi kvržice na testisima

Osim samih kvržica, posebno je važno uočiti postoje li i određeni prateći simptomi koji mogu pomoći pri dijagnozi:

 • palpacijom se može osjetiti konzistencija tvorbe (tekućina ili tvrdoća),
 • moguća krv u mokraći,
 • eritem (crvenilo kože),
 • bol/probadanje u testisu,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • osjećaj zatezanja,
 • mučnina.

Prilikom posjeta liječniku, bitno je navesti sve simptome koje primjećujete, a koje liječnik ne može sam primijetiti.

Liječenje kvržice na testisima

Liječenje prije svega ovisi o uzroku.

Upale uzrokovane spolnim bolestima se liječe lijekovima (kortikosteriodi), a bitna je točna dijagnoza.

Hidrokele, varikokele i ciste se liječe simptomatsko ili antibiotikom, a u određenim slučajevima operativno.

Hernija se također liječi kirurški.

Rak testisa je najozbiljniji medicinski problem i liječenje zahtijeva kiruršku intervenciju i postoperativne metode liječenja u vidu kemoterapije i radioterapije (ako se otkrije u ranom stadiju, prognoza je vrlo dobra)

Kako pregledati testise?

Pregled testisa obavljajte dok se tuširate jer će topla voda omekšati skrotum (mošnje), zbog čega će biti lakše osjetiti unutrašnjost testisa.

Prilikom samopregleda, prvo pogledajte primjećujete li oteklinu na testisu. Edem ili oteklina mogu biti važan simptom, ali pri tome je važno napomenuti da jedan testis može biti (i jako čest jest) veći od drugog. Ono što tražite je tvrda kvržica ili natečenost kože.

Pregledajte svaki testis posebno, a zatim ih usporedite. Koristite obje ruke i nježno primite testise između palca i kažiprsta. Oba testisa moraju biti glatka.

pregled testisa

Tvrdu kvržicu ne smijete zamijeniti sa pasjemenikom ili epididimisom koji se nalazi s gornje i stražnje strane svakog testisa. Ako primijetite tvrdu kvržicu na bilo kojem drugom mjestu na testisu, potrebno je obratiti se liječniku što prije.

Dodatni znakovi za oprez jesu jaka bol koja može upućivati na torziju, ozljedu ili infekciju (upalu). Također prilikom samopregleda možete uočiti varikokelu, povećanje vena na gornjem dijelu testisa koje se opipavaju kao kvržice ili izrasline ispod površine kože.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.79 / 5   24

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kvržica na testisu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu